Πόσο άλλαξες από εκείνο τον Δεκέμβρη…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Για να δαμάσεις έναν αντίπαλο, πρώτα πρέπει να δαμάσεις τους ίδιους σου τους φόβους. Τις αδυναμίες σου… Τους δαιμονές σου.

Είναι λόγια τα οποία ενδεχομένως να έχουν ειπωθεί από κάποιο διανοούμενο παλαιότερων εποχών. Δεν είναι όμως τόσο αυτό που μας νοιάζει όσο ότι ο ΑΡΗΣ βγάζει παρατεταμένα στο γήπεδο την εικόνα της ομάδας η οποία κάνει πράξει αυτά τα… λόγια σοφών.

Για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που έφτασαν όλοι μετά το χθεσινό παιχνίδι, ότι δηλαδή ο ΑΡΗΣ πέτυχε σε νοοτροπία σε ματς εκτός των ντέρμπι, είναι χρηστικό η προσέγγιση να ξεκινήσει από τη… Λαμία. Οχι το χθεσινό ματς αλλά το περσινό.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα… 

Δεκέμβριος, τελευταία αγωνιστική πριν τα Χριστούγεννα και ο ΑΡΗΣ έχει ένα φαινομενικά εύκολο έργο απέναντι στους Φθιωτούς, έστω και αν ισοφαρίστηκε προσωρινά από τον Ακούνια.

Ο Μορόν είχε φροντίσει στο 74′ να κάνει το 2-1 και απέμεινε απλά ένα 20λεπτό σωστής διαχείρισης. Αντ αυτού ο ΑΡΗΣ είχχε μηδέν ψυχραιμία, έκανε άμυνα πίσω από τη μπάλα και πελαγοδρομούσε κάθε φορά που ο αντίπαλος πλησίαζε στην περιοχή του. Κάπως έτσι στην προτελευταία φάση ο Μάλτσι τιμώρησε μία ομάδα που… έτρεμε λες και περπατούσε σε τεντωμένο σχοινί.

Δέκα μήνες μετά ο Μορόν πρωταγωνιστεί πάλι με δύο γκολ… Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει τίποτε να θυμίζει εκείνον τον ΑΡΗ του περασμένου Δεκέμβρη. Κάποια πρόσωπα παρέμειναν, κάποιαπροστέθηκαν. Δεν είναι όμως μονάχα οι νέες φυσιογνωμίες, η ποιότητα ή τα νέα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά.

Μετρούν και αυτά, φυσικά, πατώντας όμως πάνω στο κερδισμένο στοίχημα της νοοτροπίας για το σύνολο του Άκη Μάντζιου πέραν των μεγάλωνων αγώνων. Δεν υπήρχε στιγμή που να φοβάται ή να αγχώνεται η ομάδα χθες, κάτι που μετέδιδε και στον κόσμο. Οπως στα ντέρμπι δηλαδή. Έδωσε μία συνέχεια, είχε σταθερότητα που είναι και το ζητούμενο όλο αυτό το διάστημα. . Ένας ΑΡΗΣ που ήθελε τη μπάλα και γενικά τη θέλει περισσότερο φέτος. Ακόμα και στο δεύτερο ημίχρονο που οι εντάσεις έπεσαν, ο ΑΡΗΣ ήταν αυτός που την είχε στα πόδια του, πατούσε στο τελευταίο τρίτο με προϋποθέσεις ή ευκαιρίες απέναντι στις… σκοτωμένες τελικές της Λαμίας.

Το στατιστικό-κλειδί

Ολη την εβδομάδα η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από την διατήρηση του mentality με το οποίο ο ΑΡΗΣ πορεύεται στα τελευταία ματς. Το έβλεπες με γυμνό μάτι και υπάρχει ένα στατιστικό που το αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό… Τα κλεψίματα.

Στις πρώτες αγωνιστικές ο ΑΡΗΣ δεν ξεπερνούσε τα 18 ή 20 κλεψίματα. Στα τελευταία τρία παιχνίδια είναι σταθερά πάνω από 30, με περισσότερα από τους αντιπάλους του και κατέχει πλέον την κορυφή στη σχετική κατηγορία του πρωταθλήματος.

Ο ΑΡΗΣ ξέφυγε πάνω από τα 30 και κόντρα στη Λαμία, περνώντας το τεστ της νοοτροπίας για την οποία ο Άκης Μάντζιος έπεσευσε πρώτος να… χτυπήσει το καμπανάκι από τις αρχές της εβδομάδας, ρίχνοντας τους τόνους μετά τα ντέρμπι. Οι παίκτες πήραν το μήνυμα, αντιλήφθηκαν, τη σημασία αγώνων όπως αυτός με τη Λαμία, πασπαλίζοντας με μπόλικη ποιότητα και καλό ποδόσφαιρο, ειδικά στο πρώτο μέρος που… έπνιξαν την ομάδα του Βόκολου. Μία Λαμία που μέχρι το 30′ πάτησε στο τελευταίο τρίτο δύο φορές. Μία στο 15″ και μία στο 25″ με την καλή στιγμή του Γκουιντό.

Μπορεί να αισιοδοξεί, δεν μπορεί να προδικάσει… ακόμα

Το δικαίωμα του ΑΡΗ στην αισιοδοξία δεν πηγάζει μόνο από τα αποτελέσματα που τον φέρνουν 1ο ή το ποδόσφαιρο το οποίο παίζει. Δύο στοιχεία που τον καθιστούν αυτή τη στιγμή ως την πιο φορμαρισμένη και πιο ελκυστική ομάδα στην Ελλάδα. Μπορεί επίσης να αισιοδοξεί  επειδή ακόμα… δεν κρίνεται έτοιμος. Δεν έχει “πιάσει” τα στάνταρ του, έχοντας αρκετά περιθώρια βελτίωσης, τόσο για καλύτερο ποδόσφαιρο όσο και για μεγαλύτερα διαστήματα υψηλών εντάσεων όπως αυτά που παροουσίασε στο χθεσινό πρώτο ημίχρονο.

Το ζήτούμενο είναι να συνεχίσει έτσι προς τον αρχικό στόχος της παρουσίας του στην πρώτη 4άδα… Στα πόδια του και στο μυαλό του είναι, έχοντας ακόμα δρόμο μπροστά του για να διαχειριστεί τα ωραία που ζει τώρα αλλά και τις στραβές που σίγουρα θα έρθουν. Για την ώρα έχει δύο εβδομάδες συντήρησης για τους περισσότερους και αρκετής δουλειάς για ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που θα χρειαστεί ο Μάντζιος μετά τη διακοπή, ανοίγοντας το ροτέισον και λόγω Κυπέλλου.

 

Προτεινόμενα Άρθρα