Σάπι, το… ρωσικό κλειδί (analysis)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Δεύτερη σερί νίκη για τον ΑΡΗ την περασμένη Κυριακή και τρίτο διαδοχικό στο οποίο ο Σάπι Σουλεϊμάνοφ ήταν σημείο αναφοράς συνολικά αλλά και ειδικότερα στο επιθετικό κομμάτι.

Η πορεία του Ρώσου μεσοεπιθετικού είναι σταθερά ανοδική, ξεπερνώντας γρήγορα τη γενική προσέγγιση των καλών εμφανίσεων για να προχωρήσει στις καθοριστικές.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο 23χρονος έχει πάρει τον ΑΡΗ από το χέρι τις τελευταίες αγωνιστικές και του δίνει λύσεις σε μία περίοδο που επιθετικά προβληματίζει, ορίζοντας ώρες-ώρες ακόμα και τον επιθετικό ρυθμό της ομάδας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι ο αγώνας κόντρα στον Πανσερραϊκό, βάζοντας από προχθές στο παλμαρέ του και το γκολ το οποίο έψαχνε τόσο επίμονα τις προηγούμενες αγωνιστικές.

Η σταδιακή βελτίωση 

Η άνοδος του Σουλεϊμάνοφ έχει ως αφετηρία τον αγώνα με την Κηφισιά, όταν μαζί με τον Τζόναθαν Μενέντες και τον Μόουζες Οντουμπάζιο ήταν οι καλύτεροι του ΑΡΗ για τουλάχιστον 45 λεπτά. Ματς στο οποίο ο Σουλεϊμάνοφ είχε δημιουργήσει το γκολ του Λορέν Μορόν.

Πηγή, sofascore

Το heatmap του αγώνα με την Κηφισιά βοηθάει στη σύγκριση με τα αντίστοιχα γραφήματα των δύο αγώνων που ακολούθησαν με τον Πανσερραϊκό και τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Από τις 41 επαφές με τη μπάλα και τις δύο πάσες προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου, κόντρα στον Πανσερραϊκό έκανε το μεγάλο άλμα στις 85 επαφές με τη μπάλα και τις τέσσερις πάσες προς το τελευταίο τρίτο, απειλώντας παράλληλα και τέσσερις φορές.

Πηγή, sofascore

Το αποκορύφωμα ήταν το προχθεσινό παιχνίδι στο οποίο έφτασε τις 89 επαφές με τη μπάλα και έξι από αυτές στην αντίπαλη περιοχή, τις περισσότερες από κάθε άλλο παιχνίδι του. Ηταν πιο αποτελεσματικός στο σκοράρισμα παρά τις δύο τελικές και ελαφρώς λιγότερο δημιουργικός αλλά με αρκετές πρωτοβουλίες στην κυκλοφορία της μπάλας.

Πηγή, sofascore

Δεν είναι απλά νούμερα…

Εμβαθύνοντας στα νούμερα του Σουλεϊμάνοφ, δεν είναι απλή ενίσχυση της στατιστικής του ή εκείνης του ΑΡΗ αλλά καθοριστική συμβολή με key goals ή key assists.

Με την Κηφισιά κάνει την ασίστ στο πρώτο γκολ. Κόντρα στον Πανσερραϊκό πάλι το ίδιο και μάλιστα σε νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις. Και φυσικά το 1-0 κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα με το οποίο ανοίγει τον δρόμο και ξεκλειδώνει την αντίπαλη άμυνα σε ένα κρίσιμο σημείο.

Ηδη ο Ρώσος άσσος έχει συμμετοχή σε τρία γκολ και αυξάνει τη συμμετοχή του στο σκοράρισμα, ξεχωρίζοντας μετά τη συμμετοχή του Λορέν Μορόν σε έξι γκολ (5 γκολ και 1 ασίστ). Οι δυό τους καλύπτουν με το παραπάνω τα νούμερα του Λουίς Πάλμα και ειδικά ο Σουλεϊμάνοφ δείχνει ότι μακροπρόθεσμα έχει την ικανότητα να το πράξει και μόνος του, ανταποκρινόμενος στον ρόλο που του δόθηκε με το που πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή να γεμίσει τα παπούτσια του Ονδουριανού.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα