Σίστο… analysis: Οι αριθμοί στην Τουρκία, τα ατού… και η άμυνα (pic)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η περσινή σεζόν… ταλαιπώρησε τον ΑΡΗ σε κάποιες θέσεις της ενδεκάδας όπου… πονούσε αρκετά, με εκείνη του αριστερού εξτρέμ να είναι μία από αυτές.

Με την απόκτηση του Πιόνε Σίστο οι “κιτρινόμαυροι” προσδοκούν ότι βρήκαν τον παίκτη που θα σηκώσει το βάρος της αριστερής πτέρυγας επιθετικά, έχοντας φυσικά και την απαραίτητη προσήλωση στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ο Σίστο έρχεται στον ΑΡΗ μετά από μία χρονιά στην Τουρκία με 20 συμμετοχές -συν τρεις στο Κύπελλο- στο πρωτάθλημα αλλά μόλις επτά από αυτές ως βασικός.

Το πέρασμά του από την Τουρκία δεν κρίνεται ιδανικό αλλά σίγουρα οι αριθμοί του αποτυπώνουν κάποια από τα στοιχεία του επιθετικά.

Φάσεις σε regular play και fast break

Συνολικά την περσινή σεζόν ο Σίστο κατέγραψε 19 σουτ βάσει στατιστικής… Πάντα βάσει αριθμών, τα 18 ήταν σε σετ παιχνίδι και ένα στο επιθετικό τρανζίσιον.

Αυτό δεν αμφισβητεί την ικανότητά του στο ανοικτό γήπεδο, αναδεικνύει όμως εκείνη απέναντι σε οργανωμένες άμυνες και τη διεισδυτικότητα του με τη μπάλα στα πόδια.

Νούμερα τα οποία είναι παρόμοια ή σχεδόν ίδια και με τις δύο-τρεις προηγούμενες χρονιές του στη Μίντιλαντ, δείχνοντας μία σταθερότητα σε αυτές τις καταστάσεις παιχνιδιού.

Το περσινό heatmap του Σίστο – Πηγή: sofascore.com

Στο παραπάνω heat map φαίνεται επίσης η δεδομένη τάση του να κινείται από τα αριστερά προς τον άξονα, γυρώντας και πίσω αλλά δίχως να παίρνει τόσο μεγάλο βάθος αμυντικά.

Τι… λέει αμυντικά

Σίγουρα δεν είναι το ατού του. Δεν είναι αδιάφορος αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν έχει πολλά κερδισμένα τάκλιν.

Παρόλα αυτά η δύναμη και τη σωματοδομή του, του επιτρέπουν να έχει σχετικά καλά ποσοστά στις μονομαχίες χαμηλά, με ένα ποσοστό κοντά στο 60%.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει και ο εξτρέμ να συνεισφέρει σε αυτόν τον τομέα, με τον Σίστο να έχει ως ατού την πειθαρχία του από τη Δανία ώστε να ανταποκριθεί τόσο στο πρέσινγκ ψηλά όσο και πιο χαμηλά όποτε χρειάζεται.

 

Προτεινόμενα Άρθρα