Σταμάτα, δεν είναι αστείο…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ένα ακόμη ματς για να τελειώσει η φετινή σειρά με τον ΠΑΟΚ και ήδη ο ΑΡΗΣ γνωρίζει ότι έχει το πάνω χέρι και δεν αλλάζει τίποτε στο φινάλε των πλέι οφ.

Δεν είναι τίτλος αλλά είναι μεγάλο κέρδος απέναντι σε μία ομάδα που σίγουρα είναι καλή αλλά τόσο καλή όσο παρουσιάζεται κατά καιρούς. Και σίγουρα στα ντέρμπι της πόλης δείχνει ότι κινείται πολύ κάτω του μετρίου σε σχέση με τον πιο έτοιμο ΑΡΗ από όλες τις απόψεις.

Το χθεσινό στην Τούμπα είναι πρωτίστως μία απόδειξη ότι ο ΑΡΗΣ μόνο αδιάφορος δεν θα είναι στα πλέι οφ και το λέγαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Η ομάδα πνευματικά βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο, είναι ανεβασμένη και δημιουργεί μόνη της κίνητρα. Ένα τέτοιο δημιούργησε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν ανάμεσα στα χαμόγελα για την πρόκριση στον τελικό τράβηξε μία γραμμή και είπε, από αύριο τέλος, πάμε να κερδίσουμε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα”. Το’ πε και το’ κανε

Στρατηγός Μάντζιος και … elite κομάντος παίκτες

Τα εύσημα στον προπονητή του ΑΡΗ απονέμονται σταθερά τους τελευταίους μήνες με αυτά που έχει πετύχει, τον τρόπο που βελτιώνει την ομάδα και για μεγάλο διάστημα με ελλείψεις και τραυματισμούς. Τώρα τελευταία απολαμβάνει μία πληρότητα επιλογών, που είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο και του δίνει τέτοια ευελιξία που φαίνεται κυρίως στη διάρκεια των αγώνων. Μιλάμε για έναν ΑΡΗ που δεν χρειάστηκε καλά-καλά τον Γκαρθία για να κερδίσει.

Χθες για ακόμη μία φορά ήταν άριστα διαβασμένος και έδωσε την ομάδα την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσει. Με τα φρέσκα πόδια των Βερστράτε-Ζουλ και τον Νταρίντα έκλεισε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ από το κέντρο, τον πήγε στα πλάγια και εκεί τα πράγματα ήταν σχετικά εύκολα. Το όλο θέμα για τον ΑΡΗ ήταν να του βγει η γρήγορη μετάβαση της μπάλας μπροστά. Εκεί είχε θέμα αλλά στην πρώτη του τελική είχε την ουσία που έπρεπε.  Μία φάση που ξεκίνησε και αυτή από την πίεση που ο Μάντζιος ήθελε ψηλά κατά διαστήματα και απέδωσε καρπούς, βγάζοντας ακόμα πιο κλασσικές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος σε αντίθεση με τον ανούσιο ΠΑΟΚ.

Ο 54χρονος τεχνικός παίρνει μεγάλο credit για το χθεσινό, όπως και για το γεγονός ότι υπερέχει ξεκάθαρα έναντι του Λουτσέσκου στα μεταξύ τους παιχνίδια. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και η τακτική όπου ο Μάντζιος… βάζει κάτω τον Ρουμάνο όταν παίζουν αντίπαλοι. Οπως γενικά έχει δείξει φέτος ότι στα ντέρμπι είναι… μάστερ, ακόμα και αν κάποιες φορές δεν έχουν έρθει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η κατοχή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι “όπλο” και… απάτη

Επειδή γίνεται πολύ κουβέντα γύρω από τα ποσοστά κατοχής των δύο ομάδων στο χθεσινό ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει ακόμα και το 74%

Η κατοχή είναι τρόπος επίθεσης αλλά και άμυνας, αφού όσο κρατάς τη μπάλα δεν την έχει ο αντίπαλος στα πόδια του. Δεν λέει απολύτως τίποτε όμως εάν δεν την αξιοποιείς σωστά όταν φτάνεις προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Σημασία δεν έχει πόσο κατοχή έχεις, αλλά τί κάνει με τη μπάλα στην κατοχή που έχεις. Ακόμα και αν είναι στο 28%-30%… Τόσο είχε ο ΑΡΗΣ και κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο χθεσινό παιχνίδι. Κάτι που από μόνο του αποδομεί το ζήτημα της κατοχής.

Το παιχνίδι που προηγείται της διακοπής καθορίζει τον τρόπο που θα κυλήσει αυτή για μία ομάδα. Και ο ΑΡΗΣ για περίπου τρεις εβδομάδες θα είναι… ζεν, παίρνοντας ανάσες και δουλεύοντας αρκετά τις επόμενες μέρες. Αρκετά και σταδιακά διαφορετικά, αφού ο Μάντζιος δεν έχει να προετοιμάσει την ομάδα μόνο για τα πλέι οφ αλλά και για τον τελικό που είναι σε δύο μήνες.

 

Προτεινόμενα Άρθρα