Στο δρόμο για το Conference League: Το ranking και η πρώτη ανάγνωση των αντιπάλων

από Γιώργος Μπαιράμης

Ο ΑΡΗΣ σκέφτεται ήδη το μέλλον του στο νεοσύστατο Conference League και το AllAboutARIS επιχειρεί την πρώτη… βουτιά στον μεγάλο όγκο δεδομένων με πιθανούς αντιπάλους και γκρουπ δυναμικότητας. #ARISFC #ARIS

Διανύοντας τα μέσα Μαΐου και με δεδομένο ότι αρκετά πρωταθλήματα στην Ευρώπη δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, θεωρείται αδύνατο να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για τους αντιπάλους του ΑΡΗ στο νέο ευρωπαϊκό του κεφάλαιο.

Η… υποχρέωση να πορευτεί με το ελληνικό ranking

Πρώτο κεφάλαιο στην ανάγνωση των πρώτων δεδομένων αποτελεί το UEFA Ranking. Ο ΑΡΗΣ θα είναι για ακόμα μία σεζόν “δέσμιος” του ελληνικού συντελεστή αφού στη παρούσα φάση ο δικός του βρίσκεται χαμηλότερα από τον εθνικό. Οι 5.200 βαθμοί συνεπώς είναι η βαθμολογία που θα πορευτεί σε όλες τις κληρώσεις που θα συμμετέχει…

Ωστόσο στόχος του ΑΡΗ θα πρέπει να αποτελεί και η συλλογή βαθμών στο δικό του Ranking, ώστε να λειτουργεί… αυτόνομα στο ευρωπαϊκό του μέλλον.

Η UEFA δίνει τους παρακάτω βαθμούς στις ομάδες για τη συμμετοχή σε κάθε προκριματικό γύρο του Conference League (εγγυημένοι βαθμοί, δεν αθροίζονται):

1ο προκριματικά του Europa Conference League = 1.000 βαθμοί
2ο προκριματικό του Europa Conference League = 1.500 βαθμοί
3ο προκριματικό του Europa Conference League = 2.000 βαθμοί
Play off του Europa Conference League = 2.500 βαθμοί

Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τους αντιπάλους…

Στη παρούσα φάση το να προβλέψουμε τον πρώτο αντίπαλο, πρόκειται για μια επιλογή χωρίς μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Και αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συνεπώς δεν έχει συμπληρωθεί καν το παζλ των ομάδων που θα πάρουν μέρος στον πρώτο προκριματικό.

Η ανάλυσή μας φυσικά αφορά και το γκρουπ δυναμικότητας που θα ανήκει ο ΑΡΗΣ στο δεύτερο προκριματικό. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αλλά μπορεί να γίνει μια πρώτη προσέγγιση.

Ο όγκος των πληροφοριών και των ομάδων που μάς έρχονται από τον πρώτο και δεύτερο προκριματικό προφανώς και είναι μεγάλος. Αυτό μάς εμποδίζει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αλλά τουλάχιστον υπάρχει η πρώτη ανάγνωση.

Στον πρώτο προκριματικό γύρο συμμετέχουν συνολικά 70 ομάδες. Ως επί το πλείστον σύλλογοι δευτεραθλητές ή τριταθλητές (ή Κυπελλούχοι) στα χαμηλής δυναμικής πρωταθλήματα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, βάσει του Access list που έχει κοινοποιήσει η UEFA, πρώτο προκριματικό παίζουν ομάδες από τις χώρες νο29 έως 55 του country ranking.

Η κλήρωση για τον πρώτο προκριματικό θα διεξαχθεί μια μέρα νωρίτερα από αυτή που θα συμμετέχει και ο ΑΡΗΣ (15 Ιουνίου), στοιχείο που σημαίνει ότι οι ομάδες θα μπουν ως ζευγάρι και στον δεύτερο. Σε αυτή την περίπτωση οι δυνατοί “κουβαλούν” τους αδύναμους στην επόμενη κλήρωση.

Οι ομάδες που, για την ώρα, αγωνίζονται στον πρώτο προκριματικό και έχουν υψηλότερο συντελεστή από τον ΑΡΗ είναι οι εξής:

FC Fehérvár 11.500
Dundalk 10.500
Suduva Marijampole 8.750
The New Saints 7.500
Spartak Trnava 7.500
KI Klaksvik 5.250

Φυσικά θα προκύψουν και άλλες με την ολοκλήρωση όλων των εθνικών λιγκών. Οι… υποψήφιες για να προσπεράσουν τον ΑΡΗ είναι ομάδες από τις Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Βοσνία, Αρμενία, Ισραήλ και Βουλγαρία.

Η μεγάλη… βουτιά στα δεδομένα γίνεται στον δεύτερο προκριματικό που συμμετέχουν συνολικά 90 ομάδες. 45 εξ’αυτών θα είναι ισχυρές και οι υπόλοιπες αδύναμες.

Όπως θα διακρίνετε και στο παρακάτω “χάρτη” ο ΑΡΗΣ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νο39 (νο33 στις ομάδες του Β’ προκριματικού και οι 6 που τον περνούν από τον Α’) των γκρουπ δυναμικότητας, που σημαίνει ότι ακόμα είναι ισχυρός. Έτσι, θα περιμένει από την έκβαση των πρωταθλημάτων και των Κυπέλλων (πόσο υψηλό θα είναι το ranking των ομάδων που θα καταλήξουν τα εισιτήρια για το Conference από τις προαναφερθείσες τέσσερις χώρες), να διατηρηθεί εκεί. Αυτά τα δεδομένα θα ανανεώνουμε συνεχώς όταν υπάρχει και το ανάλογο update.

Οι ημερομηνίες για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΑΡΗ:
Δεύτερος προκριματικός: 22 και 29 Ιουλίου
Τρίτος προκριματικός: 5 και 12 Αυγούστου
Play-offs: 19 & 26 Αυγούστου
Φάση ομίλων: 16 & 30 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 & 25 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου

Προτεινόμενα Άρθρα