Ο Μπέντζαμιν Μπάτον του Βίλα Βέρντε

από Νίκος Παπαδόπουλος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κάποτε ήταν νέος… Τώρα, πάλιωσε και ο Μπρούνο Γκάμα.

Οι πρώτες μέρες της προετοιμασίας σηματοδοτούν και την έναρξη της τέταρτης χρονιάς του Πορτογάλου άσσου στον ΑΡΗ, όπου έχει εξελιχθεί σε “παλιοσειρά” μαζί με παίκτες όπως οι Δεληζήσης, Ματίγια και Κουέστα.

Ο 33χρονος άσσος μεγαλώνει στον ΑΡΗ, αλλά η εικόνα του στο γήπεδο δεν μοιάζει με εκείνη του… κλασσικού 33άρη ποδοσφαιριστή.

Πρώτος πηγαίνει στο Ρύσιο, τελευταίος φεύγει. Το σώμα του, είναι ο δικός του “ναός” και το φροντίζει ώστε να απολαύσει όσο περισσότερο μπορεί τα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Ένας άλλος Μπέντζαμιν Μπάτον, που όσο μεγαλώνει τόσο πιο νέος αισθάνεται.

Αυτό φαίνεται στο γήπεδο και το νιώθει και ο ίδιος. Οπως επίσης νιώθει ηγέτης αλλά δεν το δηλώνει, αφού δεν του αρέσει η λέξη. Προτιμά να το αποδεικνύει και αυτό με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο Πορτογάλος άσσος μίλησε για αυτά και πολλά ακόμα στο AllAboutARIS, κατά την παρουσία του στα 3-5 Πηγάδια. Η εμπειρία του ΑΡΗ, ο στόχος των ομίλων, ο τίτλος, ο Ματέο και όχι μόνο σε μία… γεμάτη συνέντευξη.

“Ίσως ήρθε η στιγμή μας”

-Τέταρτη χρονιά στον ΑΡΗ… Περίμενες ότι η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη θα κρατήσει τόσο πολύ;

“Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μένω τόσο πολύ σε μία ομάδα. Έπαιξα και μία τετραετία στην Ισπανία, αλλά όχι συνεχόμενα. Οταν υπέγραψα στον ΑΡΗ, δεν περίμενα ότι θα μείνω τόσο πολύ. Ετσι είναι η ζωή όμως. Δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Είμαι χαρούμενος εδώ, για αυτό και παραμένω στην ομάδα. Κάθε χρόνο είμαστε και καλύτερα, προχωρώντας βήμα-βήμα στην κατάκτηση ενός τίτλου. Αυτό θέλω”.

-Να κερδίσετε έναν τίτλο φέτος ή γενικά;

“Δεν ξέρω αν θα γίνει φέτος. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε. Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι, εξελισσόμαστε αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά. Ισως είναι η στιγμή μας, πάντως, για να κερδίσουμε κάτι. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις”.

“Ο ΑΡΗΣ μεγαλώνει και έξω από το γήπεδο”

-Το παράδοξο με σένα είναι ότι παρόλο που μεγαλώνεις, αυτό δεν επηρεάζει την απόδοση ή την όρεξή σου για ποδόσφαιρο…

“Δύσκολη ερώτηση (σ.σ. γέλια). Κάνω αυτό που μ’ αρέσει. Έχουμε τις εγκαταστάσεις και τα μέσα ώστε να δουλεύουμε και να διατηρούμε τον εαυτό μας. Προσπαθώ να είμαι καλά. Πέρυσι ένιωθα καλύτερα απ’ ότι ένιωθα στα 27 μου”.

-Πρώτος πας στις προπονήσεις, τελευταίος φεύγεις λένε οι φήμες.

“Ετσι είναι τις περισσότερες φορές. Τα τελευταία χρόνια ειδικά… Οταν είμαστε νέοι, δεν σκεφτόμαστε πολύ το μετά. Οσο μεγαλώνει όμως, πλησιάζει στο τέλος. Για αυτό και πρέπει να το απολαμβάνεις όσο περισσότερο μπορείς”.

–Μίλησες για τις εγκαταστάσεις… Τα τελευταία χρόνια βλέπεις και εσύ την εξέλιξη του ΑΡΗ σε αυτό το κομμάτι, ως οργανισμός.

“Ισχύει αυτό… Οταν ήρθαν είχε τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά τώρα είναι πολύ καλύτερες. Ο ΑΡΗΣ μεγαλώνει και έξω από το γήπεδο. Είναι καλό για όλους, ώστε να προπονούμαστε σε πολύ καλό επίπεδο”.

“Δεν μου αρέσει ο τίτλος του ηγέτη αλλά… “

-Νιώθεις ότι είσαι ο ηγέτης της ομάδας;

“Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη… Οταν όμως είσαι σε μία ομάδα τέσσερα χρόνια, νιώθεις κομμάτι της ομάδας. Έρχονται νέοι παίκτες και τους βοηθάς να προσαρμοστούν. Να τους εξηγήσεις τι σημαίνει να είσαι στον ΑΡΗ”.

– Είναι η πρώτη σου προετοιμασία με τον Άκη Μάντζιο. Τον γνωρίζει βέβαια από πέρυσι, αλλά ποιές είναι εντυπώσεις σου;

“Ξέρει τι θέλει και δουλεύει πολύ για να το πετύχει. Δουλεύουμε πολύ τακτικά και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο”.

-Τις προάλλες κάθισες μετά την προπόνηση και έκανες σουτ στον Μακρή…

“Το κάνω κάποιες φορές. Πρέπει να δουλέψω το σουτ μου, να βελτιώσω τον εαυτό μου. Αν ο τερματοφύλακας θέλει να μείνει, ναι τον χρειάζομαι (σ.σ. γέλια)”.

-Την ίδια μέρα, έριξες κάτω τον Ματέο σε ένα μαρκάρισμα και ούτε τον κοίταξες…

Ναι (σ.σ. γέλια). Ειχα λίγο ένταση αλλά όλα καλά. Δουλεύουμε με ένταση. Χρειαζόμαστε πάθος, προσωπικότητα και να τα δίνουμε όλα. Αυτά γίνονται στις προπονήσεις. Είναι κομμάτι των προπονήσεων”.

“Πρέπει όλοι να πιστέψουμε στην είσοδο στους ομίλους!”

-Έχει μείνει ένα ικανοποιητικό γκρουπ από πέρυσι στην ομάδα.

“Είναι πολύ σημαντικό. Αν κάνεις κάθε χρόνο 15 μεταγραφές, είναι δύσκολο. Φέτος συνεχίζουμε με τα περισσότερα παιδιά από πέρυσι. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και μας βοηθάει στη συνεργασία μας”.

-Για ακόμη μία χρονιά υπάρχει ο στόχος των ομίλων και με την Αστάνα να είναι το πρώτο εμπόδιο για εσάς.

“Το πιστεύω και πρέπει να το πιστεύουμε όλοι. Δεν είναι εύκολο. Οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι. Είναι όμως μία καλή στιγμή για να πετύχουμε τον στόχο των ομίλων. Η Αστάνα είναι καλός αντίπαλος. Είναι δύσκολα σε πλαστικό γήπεδο αλλά ήδη το συζητάμε. Γενικά και τακτικά. Έχουμε τέσσερις εβδομάδες μπροστά μας και θα είμαστε έτοιμοι”.

“Να νιώσει πιο απελευθερωμένος ο Ματέο”

-Έχεις ζήσει τον Ματέο της πρώτης θητείας του στον ΑΡΗ αλλά και την περσινή του χρονιά. Έχουν μία σημαντική απόσταση.

“Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Μου έχει συμβεί και μένα. Είναι πολύ καλός παίκτης, όλοι το γνωρίζουμε. Η πρώτη χρονιά που έκανε, δημιούργησε ίσως μία πίεση. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην αρχή, σε επηρεάζει. Το σημαντικό είναι να νιώσει απελευθερωμένος”.

-Πως περιμένεις την επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο;

“Μας έχει λείψει η ατμόσφαιρα του κόσμου. Η αδρεναλίνη… Οταν πας για ζέσταμα, νιώθεις πόσο… καίει το γήπεδο. Πέρυσι δεν ήταν έτσι και δεν μας βοήθησε”.

-Σε έχουμε δει κυρίως στα πλάγια αλλά και στον άξονα κάποιες φορές. Πού προτιμάς μετά από τρία χρόνια;

“Προτιμώ να παίζω περισσότερο στα άκρα. Εξαρτάται… Μπορεί στο κέντρο να βρεις περισσότερο χώρο. Αλλά προτιμώ να παίζω ως εξτρέμ”.

-Και κάτι τελευταίο για το Euro, μίας και η χώρα σου προχωράει…

“Για μένα, φαβορί είναι η Γαλλία. Από εκεί πέρα, υπάρχει το Βέλγιο, η Αγγλία και η Πορτογαλία”.

Προτεινόμενα Άρθρα