Τέλος εποχής για τη θρυλική Άλεξ Μόργκαν

από AllAboutARIS

Υποστολή σημαίας στην Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γυναικών καθώς η Άλεξ Μόργκαν αποφάσισε να δώσει τέλος στην μεγαλειώδη καριέρα της. Η 35χρονη ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/9) πως είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

“Έχω τόση διαύγεια σχετικά με αυτή την απόφαση και είμαι τόσο χαρούμενη που μπορώ επιτέλους να σας το πω”, δήλωσε η Μόργκαν σε video που ανάρτησε στο X. “Πέρασε πολύς καιρός και αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Στις αρχές του 2024, ένιωσα μέσα στην καρδιά και την ψυχή μου ότι αυτή ήταν η τελευταία σεζόν που θα έπαιζα ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο ήταν ένα κομμάτι του εαυτού μου για 30 χρόνια και ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που αγάπησα ποτέ. Έδωσα τα πάντα σε αυτό το άθλημα και αυτό που πήρα σε αντάλλαγμα ήταν περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ”.

Η Μόργκαν έπαιξε το τελευταίο της παιχνίδι με τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη νίκη με 3-0 επί της Νότιας Κορέας ενώ πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της ομοσπονδιακής προπονήτριας, Έμα Χέιζ να την αφήσει εκτός αποστολής για το τουρνουά στο Παρίσι. Μεταξύ άλλων, η Μόργκαν έπαιξε για την Τότεναμ, τη Λιόν, την Ορλάντο Πράιντ και τους Πόρτλαντ Θορνς.

Κατέκτησε δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2015 και το 2019 αλλά και δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το χρυσό το 2012 και το χάλκινο το 2021. Σε 224 παιχνίδια με την Εθνική των ΗΠΑ βρήκε δίχτυα 123 φορές, τερματίζοντας την καριέρα της ως πέμπτη σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας της.

Η σπουδαία καριέρα της

Η Μόργκαν πρωτοεμφανίστηκε με την ομάδα Κ20 των Ηνωμένων Πολιτειών το 2008, και έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Γυναικών το 2010, σημειώνοντας το πρώτο της γκολ στις 31 Μαρτίου 2010 εναντίον του Μεξικού. Η 35χρονη φορ ήταν το νεότερο μέλος της ομάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2011 σε ηλικία 22 ετών, σκοράροντας το πρώτο της γκολ στη διοργάνωση στη νίκη με 3-1 στα ημιτελικά, πριν ανοίξει το σκορ στον τελικό εναντίον της Ιαπωνίας. Η εμφάνισή της αυτή την έκανε βασική και ανατικατάστατη για την Εθνική των ΗΠΑ για πάνω από μια δεκαετία.

Έγινε το πρόσωπο της Εθνικής της Ομάδας, κέρδισε το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας στις ΗΠΑ το 2012 και μπήκε στη λίστα με τις υποψήφιες παίκτριες της χρονιάς για το βραβείο της κορυφαίας παίκτριας του κόσμου από την FIFA την ίδια χρονιά. Όσον αφορά τις ατομικές της διακρίσεις, θα αποσυρθεί ως τέσσερις φορές παίκτρια της χρονιάς της CONCACAF, έξι φορές μέλος της κορυφαίας 11άδας του κόσμου από τη FIFPro, νικήτρια του χρυσού παπουτσιού το 2022 στην NWSL και μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας όλων των εποχών των ΗΠΑ το 2013.

“Μεγάλωσα σε αυτή την ομάδα, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ποδόσφαιρο”, δήλωσε η Μόργκαν στην επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής των ΗΠΑ για την αποχώρησή της. “Ήταν οι φιλίες και ο ακλόνητος σεβασμός και η υποστήριξη μεταξύ μας, η αδιάκοπη πίεση για παγκόσμιες επενδύσεις στον γυναικείο αθλητισμό και οι κομβικές στιγμές επιτυχίας τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Είναι απίστευτη τιμή για μένα να έχω τιμήσει το έμβλημα για περισσότερα από 15 χρόνια. Έμαθα τόσα πολλά για τον εαυτό μου σε αυτό το διάστημα και πολλά από αυτά οφείλονται στις συμπαίκτριές μου και τους οπαδούς μας. Νιώθω τεράστια υπερηφάνεια για το πού κατευθύνεται αυτή η ομάδα και θα είμαι για πάντα οπαδός των ΗΠΑ. Μπορεί η επιθυμία μου για επιτυχία να με οδηγούσε πάντα, αλλά αυτό που πήρα σε αντάλλαγμα ήταν περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω και να ελπίζω”.

Ο αγώνας για την ισότητα και την προστασία των γυναικών

Η Μόργκαν συνέβαλε σημαντικά και εκτός γηπέδου, πρωτοστατώντας στον αγώνα των παικτριών της Εθνικής των ΗΠΑ για ίσες αμοιβές με τους άνδρες – ήταν μία από τις πέντε παίκτριες που έβαλαν τα ονόματά τους στην πρώτη καταγγελία της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης που ξεκίνησε τη μακρά μάχη το 2016, πριν η ομάδα κάνει μήνυση στην Ομοσπονδία των ΗΠΑ το 2019.

Πέρα από αυτόν τον αγώνα, έχτισε μια κληρονομιά εκτός γηπέδου και στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, λειτουργώντας ως βασικός μάρτυρας για τη Μάνα Σιμ και στη συνέχεια για τη Σίνετν Φάρελι, καθώς μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για την κακοποίηση που είχαν υποστεί. Η Μόργκαν ήταν επίσης βασική φιγούρα στο παρασκήνιο για να πιέσει τους ιθύνοντες του πρωταθλήματος να προσθέσουν προστασία για τις παίκτριες από την παρενόχληση και άλλες καταχρήσεις εξουσίας.

Δημοσίευσε επίσης μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των Σιμ, Φάρελι και της τότε επιτρόπου Λίσα Μπερντ, αποδεικνύοντας ότι η διοργανώτρια Αρχή γνώριζε ότι οι δύο παίκτριες προσπαθούσαν να δώσουν πρόσθετες πληροφορίες. “Αν δεν αγωνιστούμε απόλυτα και δεν παλέψουμε για τους εαυτούς μας, έχουμε δει ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα”, δήλωσε η Μόργκαν το 2021.

Προτεινόμενα Άρθρα