Τα μέτωπα του Τερζή

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Τόλης Τερζής αναλαμβάνει για 6η φορά τον πάγκο του ΑΡΗ, αυτή τη φορά όμως κάτω από διαφορετικές συνθήκες και σε μία πιο μόνιμη βάση μέχρι το φινάλε της σεζόν, όπως προανήγγειλε ο Θεόδωρος Καρυπίδης προς τους παίκτες την περασμένη Δευτέρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας τεχνικός καλείται να… βουτήξει στα βαθιά.  Είναι η πρώτη φορά όμως που θα το κάνει με τέτοιο χρονικό ορίζοντα, άρα πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά και με ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο.

O Τερζής παραλαμβάνει πάλι έναν ΑΡΗ που “πονάει” και με τομείς που χρήζουν βελτίωσης ή διαφορετικής διαχείρισης ώστε να παρουσιάσει σταδιακά ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο και να μην ρισκάρει παραπάνω με τον αυτονόητο στόχο της Ευρώπης.

Η προτεραιότητα της  επίθεσης

Ενα πάγιο πρόβλημα του φετινού ΑΡΗ είναι -δυστυχώς και φέτος- το γκολ. Η σταθερότητα της οποίας η ομαδα στερείται στο σκοράρισμα, όχι μόνο επειδή δεν διαθέτει παίκτες που να έχουν τόση έφεση στο σγκολ -πλην μίας δύο εξαιρέσεων- αλλά και διότι δεν έχει παρουσιάσει σε όλη τη σεζόν μία αγωνιστική ταυτότητα που να περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τακτικό πλάνο επιθετικά. Ούτε μία απλά αποτελεσματική λειτουργία στο build up από την πίσω ζώνη αλλά ούτε και στο μισό του αντιπάλου κόντρα σε πολύ κλειστές άμυνες.

Αυτό που καλείται να κάνει ο Τερζής είναι να αξιοποιήσει το υπάρχον υλικό και να του δώσει μία συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση, χωρίς να έχει αυτή τη φορά όμως δημιουργικούς παίκτες όπως ο Γκαρθία και ο Μαντσίνι. Να έχει μία αρχή, μέση και τέλος όπως είχε προλάβει να… συμμαζέψει κάπως τα πράγματα στη μετά Μπούργος εποχή.

 Ο τομέας της ψυχολογίας

Πολύ σημαντικό κομμάτι και ειδικά αυτή την περίοδο, με το ηθικό της ομάδας καταρρακωμένο και με τις νίκες να είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να υπάρξει αλλαγή.

Για να έρθουν αυτές βέβαια πρέπει να υπάρξει προσπάθεια απ’ όλους, με τον Τερζή ήδη αυτές τις μέρες να κάνει διαδοχικά τετ α τετ με όλους τους παίκτες. Μέσα από αυτά θέλει να τους ανεβάσει ψυχολογικά και φυσικά να τους εξηγήσει τί θέλει από τον καθένα μέσα στο γήπεδο. Να βγάλουν στο γήπεδο αυτό που μπορούν και κυρίως αυτό το τσαγάνο που έλειπε σε εκνευριστικό βαθμό από το παιχνίδι κόντρα στον Ιωνικό.

Θέλει να πάρει παραπάνω από κάποιους… 

Ο ΑΡΗΣ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο. Οχι ακριβώς όπως θα ήθελε ή είχε ανάγκη αλλά προσέθεσε χρήσιμους παίκτες στη “μηχανή” του. Ακόμα κι έτσι θα χρειαστεί σταδιακά να πάρει κάτι παραπάνω από κάποιους που μέχρι στιγμής είτε έχουν σκαμπανεβάσματα είτε δεν έχουν βοηθήσει καθόλου την ομάδα.

Ο Γκρέι αποτελεί ίσως το πιο κλασσικό παράδειγμα, με την παρουσία του ειδικά τον τελευταίο μήνα να προκαλεί προβληματισμό. Πλέον υπάρχει και ο Καμαρά αλλά είναι δεδομένο ότι στα 15 ματς ως το φινάλε ο ΑΡΗΣ θα χρειαστεί και τον Τζαμαϊκανό.

Ο Καμάτσο είναι ακόμα μία παρόμοια περίπτωση και γενικότερα στα εξτρέμ όπου ο ΑΡΗΣ… πονάει φέτος με εξαίρεση τον Πάλμα. Κι αν δεν τα καταφέρει ατομικά, τότε έστω μέσα από μια συνολική δουλειά που μπορεί να βγάλει η ομάδα μέσα στο γήπεδο.

Σε αυτή τη φάση μετρούν πρώτα οι βαθμοί

Ολα τα παραπάνω δεν γίνονται φυσικά από τη μία μέρα στην άλλη και θέλουν χρόνο, σε μία φάση που ο ΑΡΗΣ… δεν τον έχει. Χρειάζεται νίκες, χρειάζεται βαθμούς και αυτό ο Τερζής το αντιλαμβάνεται μπορώντας να αφουγκραστεί καλύτερα την όλη κατάσταση, έχοντας στο μυαλό του και τη σκοπιμότητα τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 παιχνίδια και μέχρι να δει εάν υπάρχει το έδαφος για να διορθωθεί σταδιακά η εικόνα της ομάδας.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X