«Τον Αλωνάρη (Ιούλιο) δούλευε, καλό χειμώνα να΄χεις…»

από Περικλής Τράιος

Πραγματικά είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός…

Σαν νερό πέρασε ο Ιούνιος κυριολεκτικά και να, που μας έφτασε και ο Ιούλιος…

Πότε ήταν Τρίτη 17 Μαίου που παίζαμε στα Γιάννενα και με το εμφατικό 0-3, σφραγίζαμε την 3η θέση και πότε φτάσαμε στο Σάββατο 2 Ιουλίου, ειλικρινά, δεν πήρα χαμπάρι…

Καλό μήνα να έχουμε λοιπόν και μακάρι, να είναι ο Ιούλιος ένας χαρούμενος και ευλογημένος μήνας.

Ειδικότερα για την ομάδα μας, η ευχή που βγαίνει, είναι στο τελείωμα του αυτός ο μήνας, να μας βρει χαμογελαστούς και να μας έχει δώσει όλα αυτά που θέλουμε και προσδοκούμε.

Είναι ένας καθοριστικός μήνας, με πολλές και σημαντικές ημερομηνίες στο καλεντάρι του, με αποκορύφωμα βέβαια, τους δύο ευρωπαικούς μας αγώνες με την Γκόμελ.

Δυο ευρωπαικοί αγώνες, στους οποίους δεν υπάρχει τίποτα άλλο για τον ΑΡΗ, εκτός από την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Να δούμε την ομάδα να παίρνει την πρόκριση και να συνεχίζει την ευρωπαική της πορεία τον Αύγουστο και γιατί όχι, ακόμη παραπέρα.

Για να γίνει όμως πράξη, η απαραίτητη και βασική προυπόθεση, είναι η ομάδα να παρουσιαστεί ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ από κάθε άποψη.

Να έχει οργανώσει και να έχει δυναμώσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό το ρόστερ της και φυσικά, να ετοιμαστεί ιδανικά για να παρουσιαστεί έτσι όπως πρέπει.

Γιατί όπως λέει μια γνωστή λαική παροιμία, «τον Αλωνάρη δούλευε, καλό χειμώνα να’ χεις»…

Όπου ο «Αλωνάρης» βέβαια, σύμφωνα με την λαική παράδοση είναι ο Ιούλιος.

Τώρα λοιπόν χρειάζεται και απαιτείται σκληρή δουλειά από την ομάδα, προκειμένου να μπουν οι σωστές βάσεις για τη συνέχεια και για την δύσκολη και απαιτητική χρονιά που έρχεται.

Η ομάδα, η οποία συνεχίζει για 16η μέρα την βασική της προετοιμασία, ενώ χθες έδωσε και τον πρώτο της φιλικό αγώνα, με το Αμβούργο.

Απέναντι σε έναν πολύ καλό και δυνατό αντίπαλο, μια ιστορική ομάδα της Γερμανίας όπως είναι το Αμβούργο, το οποίο σε δυο εβδομάδες ξεκινά τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα και φιλοδοξεί να επανέλθει στο φυσικό του χώρο, στη Μπουντεσλίγκα.

Δεν θέλω να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για τον συγκεκριμένο αγώνα.

Άλλωστε πάνω κάτω, τα είπαμε και στην χθεσινή εκπομπή, αμέσως μετά το φιλικό.

Σίγουρα θα κρατήσω το συναίσθημα της χαράς που ένιωσα, βλέποντας αγωνιζόμενο τον «θεό του πολέμου» μετά από 1,5 μήνα, στο πρώτο, (έστω και ανεπίσημο) παιχνίδι για την νέα χρονιά.

Από κει και πέρα, η άποψη μου για τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, είναι σταθερή και παγιωμένη εδώ και χρόνια.

Είτε κερδίζαμε, είτε χάναμε, δεν θα άλλαζα το σκεπτικό μου.

Γιατί ο αγώνας με το Αμβούργο, όπως και κάθε φιλικό προετοιμασίας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολύ καλό και χρήσιμο τεστ για τον προπονητή.

Ένα φιλικό τεστ, στο οποίο ο Μπούργος και οι συνεργάτες του, είχαν τη δυνατότητα να δουν τους ποδοσφαιριστές τους να ξεμουδιάζουν, να δίνουν ένα σημαντικό και αξιόπιστο αγωνιστικό ενενηντάλεπτο και φυσικά, να αποδίδουν επί χόρτου, κάποια από τα στοιχεία που δουλεύουν όλες αυτές τις ημέρες, πάνω στην αγωνιστική φιλοσοφία που θα έχει η ομάδα.

Αυτά τα φιλικά είναι πολύ χρήσιμα και βοηθούν τον προπονητή να δοκιμάσει, να πειραματιστεί, να καταγράψει τα θετικά και τα αρνητικά, να επισημάνει τα λάθη και τις παραλείψεις, να εντοπίσει τις αδυναμίες και τις δυνατότητες και γενικά να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα, αξιολογώντας την πορεία της προετοιμασίας.

Βοηθούν την ομάδα στο να βελτιώνει την ομοιογένεια της, να μαθαίνουν οι ποδοσφαιριστές ο ένας τον άλλον και φυσικά να αποδίδουν στη πράξη, όλα αυτά που δουλεύουν καθημερινά στη προετοιμασία.

Όσον αφορά τον συγκεκριμένο αγώνα, αν θελήσουμε να κάνουμε μια προσέγγιση πάνω στην αγωνιστική εικόνα που μας έδειξε η ομάδα, σίγουρα το τελικό απόσταγμα που μένει, είναι θετικό.

Τηρουμένων των αναλογιών και με βάση το συγκεκριμένο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, αλλά και το γεγονός ότι αναμένουμε την προσθήκη ακόμη 4-5 βασικών ποδοσφαιριστών.

Η ομάδα, ειδικά στο πρώτο μέρος, έβγαλε θετικά στοιχεία, όπως έβγαλε και αδυναμίες.

Μεσοεπιθετικά, έκανε πολλές τελικές προσπάθειες και σίγουρα, με λίγη προσοχή παραπάνω θα μπορούσε να είχε πετύχει περισσότερα γκολ.

Όσον αφορά την αμυντική λειτουργία, έφαγε δυο γκολ στο πρώτο ημίχρονο από λάθη της άμυνας.

Στην επανάληψη, ο Μπούργος έκανε αλλαγές κι έδωσε χρόνο στους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Υπήρξε ένα αδύναμο 15λεπτό, στο οποίο η ομάδα δέχθηκε την πίεση από το Αμβούργο, (σε εκείνο το σημείο έφαγε τα δυο γκολ) και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλύτερο.

Σίγουρα θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η κούραση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς πραγματοποιούνται καθημερινές διπλές προπονήσεις.

Κρατώ τη θετική εικόνα που έβγαλε η ομάδα στο πρώτο μέρος και περιμένω μέρα με τη μέρα, αγώνα με τον αγώνα, η εικόνα να βελτιώνεται συνεχώς και με την ενσωμάτωση των καινούργιων ποδοσφαιριστών, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, ποιοτικότεροι και δυνατότεροι.

Την Δευτέρα (4/7), ακολουθεί ο φιλικός αγώνας με τη Γάνδη, ενώ τη προσεχή Πέμπτη (7/7) είναι ο αγώνας με τον συνονόματο ΑΡΗ της Κύπρου.

Την επόμενη μέρα (8/7), έχουμε την επιστροφή της ομάδας στη Θεσσαλονίκη και στο διάστημα μεταξύ 11/7 και 17 Ιουλίου, αναμένεται να δώσουμε ένα ή δύο φιλικά παιχνίδια στο Χαριλάου, οπού εκεί θα είναι μια πρόβα τζενεράλε πριν τα δυο ευρωπαικά.

Κάπως έτσι θα μπούμε στην τελική ευθεία και στην εβδομάδα του πρώτου ευρωπαικού αγώνα, με την Δευτέρα 18 Ιουλίου, να έχει φυσικά την σημαντικότητα της, καθώς ο ΑΡΗΣ θα μάθει τον νικητή ποιου ζευγαριού θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση του Κόνφερενς, στους διπλούς αγώνες 4 και 11 Αυγούστου.

Και είπαμε…

Θέλουμε να είμαστε και στην επόμενη φάση και στη μεθεπόμενη και γενικά, να προχωρήσουμε στο θεσμό και να διακριθούμε.

Για να γίνει όμως αυτό, πρώτα από όλα, την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο φλεγόμενο και ασφυκτικά γεμάτο «Κλ. Βικελίδης», ο Ερμάν Μπούργος και οι ποδοσφαιριστές του, θέλουν και μπορούν να βάλουν τις βάσεις της πρόκρισης και στη συνέχεια, στον επαναληπτικό της Τετάρτης 27 Ιουλίου, να την σφραγίσουν και να προχωρήσουν.

Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι διαφορετικό.

Είπαμε, απαγορεύονται οι αλαζονικές συμπεριφορές και οι επάρσεις.

Χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται ετοιμότητα, χρειάζεται αποτελεσματικότητα, χρειάζεται αποφασιστικότητα.

Όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

Από εμάς εξαρτάται και από κανέναν άλλον.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X