Το απόλυτο combo…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Οποιος πήγε χθες στο γήπεδο και είδε τον ΑΡΗ ή ακόμα και όσοι παρακολούθησαν το ματς με τη Ντιναμό Κιέβου από κάποια τηλεόραση, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Είτε έφυγαν γεμάτοι από το “Βιεκλίδης” είτε σηκώθηκαν γεμάτοι από ένα καφέ, ένα μπαρ ή από τον καναπέ του σπιτιού τους.

Το βασικό ζητούμενο ήταν η νίκη. Τα νοκ-άουτ παιχνίδια στην Ευρώπη είναι μία κατάσταση που πρώτα μία ομάδα κοιτάει την ουσία, δηλαδή το αποτέλεσμα, στρέφοντας εν συνεχεία την προσοχή της στο… bonus μίας καλής εμφάνισης.

Δύο σε ένα

Ο ΑΡΗΣ χθες τα έκανε και τα δύο… Το απόλυτο combo, για να δανειστούμε και ένα στοιχηματικό όρο.

Κατάφερε να κερδίσει ένα πολύ γνωστό brand του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παρουσιάζοντας παράλληλα και μία ποδοσφαιρική εικόνα. Διότι ο ΑΡΗΣ έπαιξε ποδόσφαιρο, όπως είναι ο στόχος του από πέρυσι που ανέλαβε ο Τερζής.

Στα φιλικά είχαμε δει τα πρώτα σημάδια μίας ομάδας με πλάνο, τακτικό προσανατολισμό, αλλά δίχως ουσία και φυσιολογικά λόγω της χρονικής περιόδου ή της έλλειψης επιλογών. Στα ματς με την Αραράτ υπήρξε ένας συνδυασμός συγκυριών και λαθών φυσικά που μπλόκαραν τον ΑΡΗ και δεν τον άφησαν να βγάλει αυτά που θέλει .

Έχοντας πετάξει τον τίτλο του φαβορί από πάνω του και απέναντι σε μία Ντιναμό που ήρθε για να παίξει μπάλα, ο ΑΡΗΣ παρουσίασε πολλές αρετές έχοντας ως βάση την ενέργεια και το ακατάπαυστο τρέξιμο όσων αγωνίστηκαν, μαζί με το πλάνο του προπονητή που ήταν μελετημένο από την μεγαλύτερη μέχρι τη μικρότερη λεπτομέρεια.

Ειδικά το πρώτο 25λεπτο αγγίζει το τέλειο από πλευράς τακτικής. Ο ΑΡΗΣ δεν το φοβήθηκε και πίεσε σε όλο το γήπεδο, με εντάσεις και μία λειτουργία που από τη μπλόκαρε τη Ντιναμό είτε στο μεσαίο τρίτο είτε στο δικό της αμυντικό τρίτο. Την ίδια στιγμή δεν δίστασε να βάλει τη μπάλα κάτω και να επιτεθεί στο σετ παιχνίδι, σπάζοντας με ευκολία το πρέσινγκ των φιλοξενούμενων αντί να περιμένει από την αρχή πίσω.

Επιτέλους βρήκε τριάδα στον άξονα

Για πρώτη φορά φέτος ο Τερζής βρίσκει μία αποτελεσματική και καθοριστική -όπως εξελίχθηκε το ματς, τριάδα στον άξονα. Ο Ζουλ ήταν… όλο το κέντρο του ΑΡΗ, έχοντας τη βοήθεια του πασπαρτού Τζούρασεκ ο οποίος μοιραζόταν ανάμεσα στον Καμερουνέζο και στον Νταρίντα. Οι δύο πρώτοι έκαναν πολύ δουλειά μέχρι το 30′ στις παγίδες που έστησε ο ΑΡΗΣ στον άξονα και σταμάτησε τις όποιες προσπάθειες ανάπτυξης των Ουκρανών.

Εκείνο το 25λεπτο είχε βέβαια ένα τέμπο που ο ΑΡΗΣ δεν είναι ακόμα έτοιμος να ακολουθήσει για πολύ μεγάλα διαστήματα. Σκόπιμα πήρε μέτρα πίσω, τη στιγμή που η Ντιναμό φυσιολογικά ισορρόπησε αλλά δίχως κλασσική ευκαιρία σε όλο το ματς πλην του Γιαρμολένκο στο 89′.

Ηταν μία ομάδα που με βάση την ενέργεια και τη διάθεσή της, παρουσίασε ένα σύνολο με αρχή, μέση και τέλος τακτικά. Δύο στοιχεία που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που… γέρνει πολύ παραπάνω πλέον προς την αθλητικότητα μαζί με την τακτική.

Και όλα τα παραπάνω δίχως δεύτερο φορ, δεύτερο 6άρι, με μόνο έναν στόπερ και τον δεξιό μπακ να έχει μόλις μία προπόνηση. Συνθήκες που δίνουν μία παραπάνω αξία στη χθεσινή νίκη. Για το δεξί μπακ ήταν ένα ρίσκο που πήρε ο Τερζής για να έχει πόδι πλευράς στα δεξιά της άμυνας και παράλληλα να διατηρήσει τον Οντουμπάζιο στα εξτρέμ. Μεγάλο ρίσκο αλλά του βγήκε και το πιστώνεται. Ο Μοντόγια δεν εκτέθηκε, ήταν σταθερός αμυντικά και η εμπειρία του τον βοήθησε να αντέξει για 90 λεπτά.

Η δουλειά που φαίνεται η δύσκολη… πίστα στο Βουκουρέστι

Είτε περάσει είτε όχι, ο ΑΡΗΣ στα φιλικά και στο χθεσινό ματς έδειξε ότι είναι μία ομάδα που δουλεύει και θέλει να παίξει στρωτό ποδόσφαιρο ως σύνολο και όχι ως μονάδες, έχοντας φυσικά πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της και αρκετά για να βελτιώσει.

Η νίκη ως αποτέλεσμα, από την άλλη, δεν θα σημαίνει κάτι εάν δεν έρθει η πρόκριση στο Βουκουρέστι. Ένα πολύ διαφορετικό και πιο δύσκολο παιχνίδι. Δεν περιμένω τίποτε άλλο τακτικά από τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Αυτό που θα κληθεί να διαχειριστεί ο ΑΡΗΣ για να πάρει το εισιτήριο στα πλέι οφ είναι την αφόρητη πίεση που θα επιχειρήσουν να του ασκήσουν οι Ουκρανοί, οι οποίοι έχουν το άγχος πλέον. Ένα δεδομένο που ανάλογα με τη διαχείριση του ΑΡΗ, μπορεί να τον ωφελήσει ή να του δημιουργήσει πρόβλημα. Εάν όμως φτάσει έστω και σε ένα 70%-80% της χθεσινής εμφάνισης, έχει πολλές ελπίδες για να περάσει.

 

Προτεινόμενα Άρθρα