Το wonderkid που χάθηκε μέσα… στον Μέσι

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το όνομα “Άλεν Χαλίλοβιτς”  λέει πολλά σε όσους ασχολούνται με ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ειδικά όταν καταπιάνονται με Football Manager ή Fifa. Κάποτε αποτελούσε άλλωστε μία από τις πρώτες μεταγραφές αρκετών.

Τώρα είναι μία περίπτωση ποδοσφαιριστή κάτω από το “ραντάρ”… Αυτός που κάποτε είχε φτάσει σε σημείο να χαρακτηριστεί ως το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ της Κροατίας και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο “Μέσι των Βαλκανίων”, όπως τον αποκαλούσαν το 2014 ξένα ΜΜΕ, όταν υπέγραψε με τους Καταλανούς σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Ηταν το πιο “καυτό” όνομα κάτω των 20 σε όλο τον κόσμο. Με κατάξανθα μακριά μαλλιά που παρέμπεμπαν στον Μόντριτς ή τον Πάβελ Νέντβεντ και μαζί με το διάπλατο αθώο χαμόγελο του, φαινόταν έτοιμος για να κατακτήσει τον κόσμο και να δικαιώσει τον τίτλο του wonderkid που του… κόλλησαν από την Κροατία.

Η στάμπα του “επόμενου σταρ” μπήκε από νωρίς…

Ο Χαλίλοβιτς γεννήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ σε νεαρή ηλικία. Οι προπονητές τον ξεχώρισαν αμέσως ως ένα αστέρι του μέλλοντος και γρήγορα έγιναν συγκρίσεις με τον Λιονέλ Μέσι, καθώς και με τον Λούκα Μόντριτς, τη μεγαλύτερη εξαγωγή του συλλόγου.

Σε ηλικία 17 ετών είχε ήδη δύο πρωταθλήματα Κροατίας, ήταν ο νεαρότερος παίκτης που είχε φορέσει τη φανέλα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (16 χρόνων και 101 ημερών) και μέχρι πέρυσι κρατούσε τον τίτλο του νεαρότερου σκόρερ του πρωταθλήματος, τον οποίο είχε πάρει από τον Ματέο Κόβασιτς.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Χαλίλοβιτς έκανε το ντεμπούτο του με τη Ντιναμό στο “αιώνιο ντέρμπι” με τη Χάιντουκ Σπλιτ.  Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ο μέσος είχε κάνει το ντεμπούτο του στο Champions League ως καθυστερημένη αλλαγή εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν, καθιστώντας τον τον δεύτερο νεότερο παίκτη στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στο τέλος εκείνης της ξέφρενης σεζόν, ο Χαλίλοβιτς έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα της Κροατίας σε φιλική αναμέτρηση με την Πορτογαλία. Ήταν ένα ακόμη ρεκόρ για τον 16χρονο – ο νεότερος πλήρης διεθνής της χώρας του. Πολλά ρεκόρ, πολλές πρωτιές μαζεμένες, για έναν ποδοσφαιρική που ακόμα ήταν παιδί και πάλευε να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση. Και δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Ένας πατέρας που… μπέρδεψε την καριέρα του γιου του

Ο Χαλίλοβιτς πραγματοποίησε 62 συμμετοχές σε δύο σεζόν για τη Ντιναμό, σκοράροντας οκτώ φορές, και συνδεόταν συνεχώς με μια μετακίνηση σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η Tότεναμ φαινόταν έτοιμη να τον υπογράψει προσφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ;ena ποσό υψηλότερο από τη ρήτρα αποδέσμευσής του από την ομάδα του Ζάγκρεμπ.

Ωστόσο ο πατέρας του ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις και μπλόκαρε τη μετακίνηση στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Δεν του άρεσαν οι προθέσεις της Τότεναμ να τοποθετήσει αρχικά τον γιο του στην ακαδημία και ήθελε εγγυήσεις στο συμβόλαιό του για συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών στην πρώτη ομάδα. Η συμφωνία κατέρρευσε και μετά… ήρθε η Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί κατέθεσαν μία προσφορά δεν μπορούσε να αρνηθεί ούτε ο πρεσβύτερος ούτε και ο υιός Χαλίλοβιτς. Ο Σετζάντ μετέφερε όλη την οικογένειά του στην Ισπανία και φρόντισε ακόμη και οι άλλοι δύο γιοι του, ο Ντίνο και ο Νταμίρ, να εγγραφούν στις ομάδες νέων της Μπάρτσα. Ωστόσο, παρά τις επιθυμίες του πατέρα του, ο Αλέν τοποθετήθηκε στην ομάδα Β της Μπαρτσελόνα και έκανε μόνο μία εμφάνιση στην πρώτη ομάδα όλη τη σεζόν, στο Κόπα ντελ Ρέι. Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω όταν ο Σετζάντ άρχισε να παρεμβαίνει στην προπόνηση του γιου του.

“Στην Μπάρτσα όλα πήγαν στραβά, επειδή ο πατέρας του παρενέβαινε στην καριέρα του”, σημείωσε σε δηλώσεις του ο Κροάτης δημοσιογράφος Λόβρε Νίκολατς. “Του προσέλαβε έναν προσωπικό προπονητή, κάτι που δεν ταίριαζε καθόλου με την Μπαρτσελόνα. Ο πατέρας του έλεγε αρκετά έντονα ότι ο γιος του είχε το ταλέντο να παίξει στην πρώτη ομάδα.

Η μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα ήταν γεμάτη όταν προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα και δεν μπόρεσε να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες

Με την Μπαρτσελόνα να επιθυμεί να στείλει τον Χαλίλοβιτς δανεικό για να έχει χρόνο συμμετοχής, ο πατέρας του δημιούργησε και πάλι προβλήματα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής. Ο Σετζάντ πίστευε ότι ο γιος του θα έπρεπε να πάει κάπου όπου θα είχε την ευκαιρία να παίξει ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και προσπάθησε να εμποδίσει τη μετακίνηση στη νεοφώτιστη Σπόρτινγκ Χιχόν. Παρ’ όλα αυτά, ο παίκτης μετακόμισε στην Αστούριας και πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν του με γκολ εκτός Κροατίας μέχρι σήμερα, σκοράροντας πέντε φορές και βοηθώντας τον σύλλογο να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Παρά τις αναλαμπές των δυνατοτήτων που επανεμφανίστηκαν, η Μπαρτσελόνα επέλεξε να πουλήσει τον Χαλίλοβιτς το καλοκαίρι του 2016, συμφωνώντας με τη Βαλένθια. Ωστόσο, η κίνηση κατέρρευσε εξαιτίας του πατέρα του Χαλίλοβιτς. Ο Σετζάντ, ήδη εξοργισμένος από την απόφαση της Μπάρτσα να αφήσει τον γιο του να φύγει, απαίτησε προμήθεια ύψους 50% του ποσού της μεταγραφής, η οποία θα του απέφερε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Στην αναζήτηση μίας… Ιθάκης

Το Αμβούργο ήταν αυτό που κατάφερε να έρθει σε συμφωνία για την υπογραφή του Χαλίλοβιτ, έναντι 5,5 εκατ. ευρώ, με την Μπαρτσελόνα να βάζει ρήτρα επαναγοράς ύψους 10 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει στις δυνατότητες του νεαρού.

Ο Κροάτης δεν άργησε να δείξει την ποιότητά του και στη Γερμανβία. Σκόραρε στο ντεμπούτο του στο Αμβούργο στο Κύπελλο Γερμανίας και αγωνίστηκε στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα. Ηταν προσωπικη επιλογή του Μπρούνο Λαμπαντία, ο οποίος όμως έφυγε νωρίς από την ομάδα και αυτό άλλαξε αυτόματα τα δεδομένα για τον Χαλίλοβιτς.

Η οικογένεια του μεσοεπιθετικού προσέλαβε σωματοφύλακες για να τον συνοδεύουν όπου πήγαινε, συμπεριλαμβανομένων των αποδυτηρίων τις ημέρες των αγώνων. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό δεν πήγε πολύ καλά με τον νέο τεχνικό του Αμβούργου, ο οποίος τον χρησιμοποίησε μόλις δύο φορές πριν τον στείλει πίσω στη La Liga για λογαριασμό της Λας Πάλμας ως δανεικό τον Ιανουάριο.

Μετά από 18 μήνες δανεισμού στη Λας Πάλμας και τη συνύπαρξή του με τον Ματέο Γκαρσία, η Μίλαν το απέκτησε ως ελεύθερο το 2018, αλλά έπαιξε ποτέ στη Serie A και παραχωρήθηκε ως δανεικός στο Βέλγιο με τη Σταντάρ Λιέγης, όπως και στην Ολλανδία με τη Χέρενφεϊν..

Αφού το συμβόλαιο με τη Μίλαν λύθηκε το 2020, έμεινε χωρίς σύλλογο για ένα μήνα πριν ενταχθεί στην Μπέρμιγχαμ, σκοράροντας μία φορά σε 17 συμμετοχές.

Ο Χαλίλοβιτς αποφάσισε να μην παραμείνει στο “Σεντ Άντριους”  περιμένοντας το καλοκαίρι για να αξιολογήσει τις επιλογές του πριν ενταχθεί στη Ρέντινγκ στα τέλη Αυγούστου. Δεν στέριωσε ούτε εκεί, παίρνοντας έτσι το περασμένο καλοκαίρι την απόφαση να γυρίσει στην πατρίδα του έπειτα από οκτώ χρόνια. Πάλι όμως κάτι δεν του… κολλάει και φαίνεται έτοιμος να δοκιμάσει για την αναγέννηση της καριέρας του και στον ΑΡΗ.

Το “Κλεάνθης Βικελίδης” έχει τη φήμη του γηπέδου όπου αρκετοί παίκτες έχουν βρει ξανά τα πατήματά τους. Το ίδιο ευελπιστεί και ο Χαλίλοβιτς, που στα 26 του έχει ζήσει όσα άλλοι βιώνουν σε μία ολόκληρη καριέρ. Και αν…

Αν τα καταφέρει, τότε δεν θα ωφεληθεί μόνο ο ίδιος αλλά και ο ΑΡΗΣ που θα έχει στη “μηχανή” του έναν game changer μεγάλης κλάσης. Αν όχι, τότε θα αποτελέσει ακόμη μία ομάδα στο μακρύ βιογραφικό που διαθέτει ήδη. Οι συνθήκες υπάρχουν. Τώρα είναι στο χέρι του Χαλίλοβιτς για να το αποδείξει.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X