Το “τρένο” της… τεχνοκρατικής ποδοσφαιροποίησης

από Νίκος Παπαδόπουλος

Στον ΑΡΗ δεν έχουμε συνηθίσει δημόσιες τοποθετήσεις από τα στελέχη του, λόγω και του μοντέλου που εφαρμόστηκε μετά την αποχώρηση Χαριστέα και τον Θεόδωρο Καρυπίδη να κινεί τα νήματα σε μεγάλο βαθμό. Οπότε η χθεσινή τοποθέτηση του Ρόμπερτ Παλίκουτσα… παραείχε την αξία της.

Σε μία περίοδο που όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στο “μετά” της σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Κροάτης έπρεπε να να κάνει κάτι παραπάνω από μία εξήγηση για την πολυσυζητημένη απόφαση της επιλογής Τερζή.

Φυσικά και απάντησε πάνω σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας το σημαντικό ρόλο που είχε σε μία απόφαση η οποία κατά κύριο λόγο ανήκει στον Θεδόωρο Καρυπίδη. Αν κάποιος όμως επιχειρήσει να δει τη μεγαλύτερη εικόνα, αντιλαμβάνεται ότι το θέμα για το level up του ΑΡΗ δεν είναι τόσο του προπονητή. Είναι πολλά άλλα, αρκετά εκ των οποίων καταγράφηκαν από τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας.

Ηταν ίσως η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ακούσαμε στέλεχος της ΠΑΕ να μιλάει ευθέως για τα προβλήματα. Για έλλειψη στην οργάνωση, πρόβλημα στις ακαδημίες, ζητήματα πειθαρχίας, πεταμένα λεφτά σε προπονητές που είχαν μόνο όνομα και σε καμία περίπτωση τη χάρη.

Ο Παλίκουτσα δεν ανακάλυψε την Αμερική… Λίγο-πολύ τα ξέραμε αυτά, όπως και το κλαμπ αλλά με διαφορετικό τρόπο κατανόησης.

Είναι σημαντικό ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο Κροάτης δείχνει αντίληψη και τα λέει δίχως φόβο ή δισταγμό. Αυτονόητα όσα ανέφερε, ναι, αλλά επιτέλους κάποιος τα είπε. Και κάποιος δήλωσε ότι θέλει να τα αλλάξει. Εκεί θα κριθεί κιόλας.

Δεν πρέπει να μιλάμε για πρωτάθλημα, Κύπελλο ή κάτι άλλο…  Αυτά είναι τα φυσιολογικά “θέλω” ενός ταλαιπωρημένου οργανισμού. Δεν πας όμως από το 1 στο 10 με ένα άλμα. Πρέπει να μιλάμε για δύο βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να βάλει ως κανόνες ο ΑΡΗΣ στο μυαλό του, μέχρι να τα πετύχει. Την ποδοσφαιροποίησή του ως οργανισμός και φυσικά την πολύ καλύτερη λειτουργία του ως εταιρία.

Ο ΑΡΗΣ είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα, που κάνει βήματα προόδου αλλά μπορεί και πρέπει να αποκτήσει περισσότερη ποδοσφαιρική σκέψη, προσεγγίζοντας το άθλημα ως την επιστήμη στην οποία έχει εξελιχθεί.

Το ποδόσφαιρο έχει κάνει άλματα εξέλιξης και ήρθε η ώρα ο ΑΡΗΣ να ανέβει σ’ αυτό το τρένο. Να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη, στο πρωτάθλημα ή όπου αλλού θέλει. Να βρει εκείνον τον συνδυασμό ποδοσφαιροποίησης και τεχνοκρατικής λειτουργίας στην καθημερινότητά του.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία των δύο παραπάνω στοιχείων ή πιο απλά της προσπάθειάς του να σοβαρευτεί, έχει τη δυναμική και την προοπτική ως κλαμπ να πετύχει πολλά πράγματα. Θα αποτύχει κιόλας, διότι ακόμα και όταν γίνονται αυτά που πρέπει θα υπάρχει και η κακή μέρα στον αθλητισμό. Και όταν θα τα κάνει όλα όπως πρέπει από δικής του πλευράς, θα απομείνουν τα εμπόδια που του βάζουν οι άλλοι. Άλλες φορές σε μεγαλύτερο βαθμό, όπως φέτος, και άλλες σε μικρότερο.

Η σχετική δήλωση του Παλίκουτσα για τη διαιτησία δεν ακούστηκε καλά σε πολλούς. Ούτε σε μένα για μερικά λεπτά της στιγμής. Εάν εμβαθύνεις όμως, αντιλαμβάνεσαι το νόημα.

Ο Κροάτης δεν είπε ότι ο ΑΡΗΣ δεν αδικήθηκε. Επέλεξε απλά να σταθεί περισσότερο σε αυτά που πρέπει να κάνει πρώτα η δική του ομάδα. Και ορθώς έπραξε. Ο ΑΡΗΣ οφείλει να δει πρώτα τα του οίκου του και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Οπως και στην πρώτη του συνέντευξη, έτσι και τώρα ο Παλίκουτσα περνάει με πολύ βαθμό τη θεωρία. Μέχρι την πράξη όμως υπάρχει μία μεγάλη απόσταση, την οποία για να καλύψει πρέπει να έχει την αρωγή του Θεόδωρου Καρυπίδη και σωστές επιλογές σε όλα τα επίπεδα από τη δική του πλευρά, εντός και εκτός αγωνιστικού τμήματος. Καλά είναι να τα λες, το θέμα όμως είναι να τα κάνεις. Και η πορεία του Παλίκουτσα δεν θα κριθεί από τα λόγια του, αλλά από τις πράξεις του.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X