Το… φιλμ του Σίστο έχει ταξίδι, δουλειά και δικαίωση (vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Πιόνε Σίστι είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που το background του δεν ξεκινάει από το ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να τον προσεγγίσεις μόνο με αυτή την οτπική. Υπάρχει κι άλλο από πίσω.  Ένα life story που πλάθεται με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Για να φτάσεις στα όσα έχει πετύχει στα γήπεδα, πρέπει να ξεκινήσεις με αυτά που έζησε πρώτα ως παιδί μεταναστών, με τους γονείς του να αφήνουν την Ουγκάντα για την Δανία μόλις δύο μήνες μετά τη γέννησή του.

Η απόφαση ζωής για την οικογένεια Σίστο και τα… επτά αδέλφια

“Πίσω στο νότιο Σουδάν οι γονείς μας ζούσαν σε μια μικρή φάρμα, αλλά όταν πήγαμε στη Δανία είδαν μία τεράστια διαφορά. Στη Δανία, οι παλαιότερες γενιές έχουν εργαστεί σκληρά για να οικοδομήσουν ένα κράτος πρόνοιας και έδωσαν τα πάντα στις μελλοντικές γενιές, οι οποίες δεν χρειάζεται να εργαστούν τόσο σκληρά”, είχε πει ο Σίστο για την οικογενειακή του κατάσταση και την σωστή -όπως αποδείχθηκε- απόφαση των γονιών του, δίχως να γνωρίζουν τότε το ποδοσφαιρικό μέλλον που οικοδομούσαν για τον γιο τους.  Το ένα από τα οκτώ παιδιά τους, τα οποία στη Δανία βρήκαν όσα ήθελαν οι γονείς τους για αυτά. Εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες ζωής… Για τον Σίστο όμως ήταν γραφτό κάπου εκεί να… χωθεί και το ποδόσφαιρο. 

Η Μίντιλαντ, ο ρόλος του Ρίντελσχομ και τα… λυμένα κορδόνια

Το 2014, όταν ο Γκλεν Ρίντελσχομ ήταν προπονητής νέων στη Μίντιλαντ, το μάτι του “έπιασε” έναν παίκτη με μια ακόρεστη επιθυμία να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από έναν καλό ποδοσφαιριστή. “Είναι πολύ σπάνιο, ακόμη και σε ένα ελίτ περιβάλλον, να βρεις κάποιον με τόση αποφασιστικότητα όσο ο Σίστο. Ο Πιόνε είναι μοναδικός στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον εαυτό του και το ταλέντο του”, θα δήλωνε λίγο αργότερα ο Ρίντελσχομ, ο οποίος είχε τον Σίστο σαν παιδί του. 

Ρεπορτάζ της εποχής και αφιερώματα στον Σίστο, επαινούσαν τη σκληρή δουλειά του με την οποία επίσης ξεχώριζε στα πρώτα του χρόνια στη Μίντιλαντ. Οταν κατά μέσοι όρο οι “μικροί” δούλευαν 12 ώρεςν την εβδομάδα, αυτός το διπλασίαζε στις 24! Τεχνική, σέντρα, σουτ, στημένες μπάλες… Στοιχεία που εξέλιξε αρκετά στο πέρασμα των χρόνων.

Κάτι πάντως στο οποίο επίσης διέφερε ήταν τα… λυμένα κορδόνια. Αυτό που άρχισαν να παρατηρούν αρκετοί ήταν η τάση του να παίζει με λυμένα κορδόνια από το ζέσταμα, θυμίζοντας τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η Μάντσεστετ Γιουνάιτεντ και η Θέλτα

Η πρώτη ομάδα της Μίντιλαντ, η Εθνική Δανίας από το 2015 και αφού εξασφάλισε την δανική υπηκοότητα, για να έρθει το σημείο αναφοράς στην καριέρα του. Το πανέμορφο γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους 32 του Europa League.

 

Εκείνα τα γκολ και ειδικά το πρώτο, τον έβαλαν για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη, με τις ευρωπαϊκές ομάδες που τον τσέκαραν να αυξάνονται σημαντικά. Μέχρι που η Θέλτα κέρδισε την κούρσα και τον αγόρασε με 6 εκατ. ευρώ το 2016, έχοντας μία πετυχημένη τετραετία στην Ισπανία.

Εκεί για τέσσερα χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο. Ακόμα λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους ντριμπλέρ του πρωταθλήματος, αποχωρώντας το 2020 εξαιτίας της Θέλτα και των πολλών αλλαγών που αναγκάστηκε να προχωρήσει μετά την 17η θέση στην οποία τερμάτισε.

Βέβαια το γυαλί είχε ραγίσει νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 όταν αποχώρησε από την Ισπανία δίχως άδεια και του επιβλήθηκε πρόστιμο 60 χιλιάδων ευρώ. Και έτσι ακολούθησε ο σύντομος επαναπατρισμός του στη Δανία, για να πάρει σειρά η Αλάνιασπορ… και ο ΑΡΗΣ.

Οι “κιτρινόμαυροι” είχαν ασχοληθεί με τον Σίστο και το περσινό καλοκαίρι, όπως “ζεστά” το έκανε και… ο ΠΑΟΚ. Ο ΑΡΗΣ όμως θα είναι τελικά αυτός που θα του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα… στο γήπεδο.

 

Προτεινόμενα Άρθρα