Το 10% δεν είναι λύση, αλλά κανείς δεν πατάει το pause!

από Γιώργος Γκάτος

Ερχόμαστε ξανά σε μια δυσάρεστη θέση, να αφήσουμε στην άκρη τα αγωνιστικά και τα μεταγραφικά και να πιάσουμε τα ιατρικά, τα πρωτόκολλα Covid-19 και τους θεατές στα γήπεδα.

Σε λίγο καιρό θα κάνουμε τούρτα για τα δύο χρόνια του κορωνοϊου εν Ελλάδι, και οι μεταπτώσεις στη ψυχολογογία του καθενός, ακόμα και του υπογράφοντα, είναι πολλές και σημαντικές.

Για κάποιους ο αθλητισμός και συγκεκριμένα η ομάδα τους, είναι το πιο σημαντικό πράγμα του κόσμου. Για άλλους το πιο σημαντικό… ασήμαντο πράγμα, που ομορφαίνει κάθε Κυριακή τους. Για άλλους είναι δουλειά. Γενικά, συμφωνούμε ότι είναι ένα κομμάτι αποσυμπίεσης της κοινωνίας.

Διαφωνώ απόλυτα με την φράση “Τι είναι εδώ; Γήπεδο για να συμπεριφέρεσαι έτσι;”. Σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν άπειρες φορές που οι φίλαθλοι είναι τα “μαύρα” πρόβατα.

Ναι μεν περιορισμοί, αλλά…

Από το 80% και το 90% στο 10% και τα 1000 άτομα πλαφόν, είναι μια κίνηση που εγώ προσωπικά δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω “μέτρο”.

Από -σχεδόν- φουλ χωρητικότητα σε συγγενείς και φίλους των παικτών, είναι εκτός λογικής. Κανείς δεν είπε ότι η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Κανείς δεν κλείνει τα μάτια του στο πρόβλημα.

Όμως, δεν υπάρχει μέτρο “10% ή 1000 άτομα”. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι με αυτό το μέτρο, τα γήπεδα “είναι ανοιχτά”. Το 10% του Nick Galis Hall είναι 513 άτομα, ενώ τα 1000 άτομα του “Κλ. Βικελίδης”, αντιστοιχούν στο 4,5% της χωριτηκότητας του γηπέδου.

Δεν εξυπηρετούνται ούτε τα διαρκείας, ούτε τίποτα. Τα μέτρα αυτά έχουν ορίζοντα δύο εβδομάδων, αλλά ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα.

Και η αβεβαιότητα, καλά κρατεί. Δεν είναι το πρόβλημα της κοινωνίας τα γήπεδα. Έχουν το μερίδιο ευθύνης τους, όπως ο καθένας μας, αλλά το 10% είναι εξόντωση.

Για ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ, το κακό είναι διπλό. Οι οπαδοί του ΑΡΗ είναι πάντα εκεί και στηρίζουν την προσπάθεια των αθλητών της ομάδας τους. Όμως, εκτός από την… φωνή, στηρίζουν και οικονομικά τις διοικήσεις τους.

Τα εισιτήρια πόρτας σημαίνουν ρευστότητα. Στο μπάσκετ, επιπλέον, σημαίνουν επιβίωση! Είναι εμφανές ότι αν συνδυάσουμε τα δύο τμήματα, ο ΑΡΗΣ είναι η ομάδα που πλήγεται εντονότερα από αυτό το μέτρο.
Ποιος θα πρωτομπεί;

Και συνεχίζω να καταγράφω τις σκέψεις μου, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει τις θύρες του ο ΑΡΗΣ, έστω και στο 10%.

Το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι ομάδες, είναι μια διαμάχη με τον κόσμο τους.

Όσο γράφεται αυτό το κείμενο, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα που θα αγωνιστεί με τα νέα μέτρα.

Οι “Πράσινοι” επέλεξαν να ακολουθήσουν την τακτική “όσοι προλάβουν”, με άμεση προτεραιότητα στα διαρκείας.

Αν σκεφτούμε πολύ ψυχρά, ότι οι ομάδες είναι επιχειρήσεις και όσοι αγοράζουν εισιτήρια είναι “πελάτες” που μάλιστα έχουν προπληρώσει για ένα προϊόν, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ στραβά.

Εξάλλου δεν θα πει κανείς “η ομάδα μας κόβει το γήπεδο”, γιατί έχει προλάβει ήδη το κράτος, με αυτό το πλαφόν.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία μείωσε την χωρητικότητα σε 50% για το ποδόσφαιρο και 35% για το μπάσκετ, ενώ η Ισπανία προχωρά σε 75% σε ανοιχτά γήπεδα και 50% στα κλειστά.

Είναι δηλαδή μια πιο λογική κίνηση, να μειώσεις σταδιακά κάτι, από το να το πας άμεσα στο… 10%.

Αν κάποια στιγμή πρέπει να πατήσουν το pause, αυτή είναι τώρα…

Να πιάσουμε διαφορετικά τα δύο μεγάλα αθλήματα. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στο ένα άθλημα μπορούμε να μιλάμε και για χορηγούς, στο άλλο όμως όχι.

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Η Basket League πρέπει να πατήσει ένα pause οικοιοθελώς για δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Αυτή τη στιγμή, το προϊόν της έχει χτυπηθεί από τον Covid-19.

ΠΑΟΚ και ΑΡΗΣ, μετά αναβολές. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, μετά αναβολές. Σχεδόν όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν μερικά ενεργά κρούσματα ή να προηγήθηκε μια μεγάλη διακοπή προπονήσεων εξαιτίας πρωτοκόλλου.

Κανένας χορηγός ή κανένα πρόγραμμα δεν πιέζει το Ελληνικό πρωτάθλημα. Προτιμότερο είναι να διεξαχθούν εμβόλιμα οι αγώνες, με τους παίκτες υγιείς και τον κόσμο εκεί, παρά τώρα, που η κατάσταση των ομάδων είναι… περισσότερο καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Το προϊόν που πρέπει να προστατευτεί, είναι η υγεία των παικτών. Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, ανακοινώθηκε και επίσημα η αναβολή του Λάρισα-ΑΡΗΣ.

Κάπως έτσι, οι “Κιτρινόμαυροι” μετά τις 11 Δεκεμβρίου, μετρούν δύο αναβολές και 10 μέρες εκτός προπονήσεων. Κάτι που σημαίνει πως, θα παίξουν το επόμενο παιχνίδι τους, ένα μήνα μετά την τελευταία αναμέτρηση τους.

Στο ποδόσφαιρο είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Και αυτό κυρίως γιατί υπάρχουν ρήτρες από τα μεγάλα και σοβαρά τηλεοπτικά συμβόλαια που υπάρχουν.

Μου προκάλεσε κάκιστη εντύπωση, που στο έκτακτο Δ.Σ. της Λίγκας δεν συζητήθηκε ποτέ η περίπτωση αναβολής της πρώτης αγωνιστικής του 2022 -έστω- για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Εξάλλου, σήμερα, είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση της Λίγκας με τον υπουργό Υγείας, όμως το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι αναφορικά με το ποσοστό, είναι απίθανο. Στο μπασκετικό κομμάτι, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο σημερινό έκτακτο Δ.Σ. της ΕΟΚ, θα συζητηθεί ενδεχόμενο αναβολής των Εθνικών πρωταθλημάτων.

Ο μπασκετικός ΑΡΗΣ είναι σίγουρα η ομάδα που πλήττεται περισσότερο απ’ οποιαδήποτε αυτή τη στιγμή. Και κυρίως πλήττεται πολύ σοβαρά η οικονομική προσπάθεια που κάνει φέτος, με αποπληρωμή μπαν, υποχρεώσεων αλλά φυσικά και του τωρινού ρόστερ.

Και φυσικά, αποζημιώσεις δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν αφού τα γήπεδα θεωρούνται… ανοιχτά με το 10%. Ας ελπίσουμε ότι όντως θα είναι προσωρινά τα μέτρα.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά. Και η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου ευχάριστες, όσο δεν αναφερόμαστε στην ουσία, δηλαδή αν κάποιος έβαλε γκολ ή καλάθι.

Υ.Γ. Επί προσωπικού, το 2021 ήταν μια αρκετά περίεργη χρονιά, αλλά κατά βάση την περάσαμε μαζί. Είτε με τα live στο AllAboutARIS.gr, όπου με ανεχθήκατε και από ένα σημείο γράφατε “μεγάλη χαμένη ευκαιρία”, πριν το πληκτρολογήσω εγώ. Είτε στα live του AllAboutARIS TV, το πρώτο μισό της χρονιάς και εν μέσω καραντίνας, όπου τα λέγαμε εφ’ όλης της ύλης. Είτε τώρα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με το AllAboutARIS TV Baskeball Edition. Η ευχή μου για το 2022 είναι η υγεία και η αντάμωση στο γήπεδο!

Υ.Γ.2 Ως εκ θαύματος, η πίεση λειτούργησε, είδαμε μια κανονική κλήρωση, από άποψη παρουσίασης, επαγγελματισμού και όχι μόνο… Βέβαια, φτάνουμε στο να χαιρόμαστε που η Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως από φέτος και έπειτα, έτσι θα διεξάγονται όλες οι κληρώσεις με τον ίδιο τρόπο και θα μεταδίδονται. Τεχνολογικός θρίαμβος παιδιά, που απλά μεταδίδεται η εκδήλωση και που μπαίνει σε μια κληρωτίδα. Θα ξεχάσουμε και όσα ξέρουμε…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X