Φούλαμ: Η πρώην αρχηγός της ομάδας γυναικών καταγγέλλει σεξουαλική επίθεση από τον Αλ Φαγέντ

από AllAboutARIS

Άλλη μία καταγγελία εναντίον του επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη της Φούλαμ.

Η πρώην αρχηγός της γυναικείας ομάδας της Φούλαμ, Ρόνι Γκίμπονς, κατήγγειλε ότι σε ηλικία 20 ετών, ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, της επιτέθηκε δύο φορές σεξουαλικά.

Ο Αλ Φαγιέντ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2023, σε ηλικία 94 ετών, ήταν ιδιοκτήτης του λονδρέζικου συλλόγου, από το 1997 έως το 2013.

 

Το 2000, η ​​γυναικεία ομάδα της Φούλαμ – γνωστή τότε ως Fulham Ladies – έγινε η πρώτη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα στην Ευρώπη που έγινε επαγγελματική.

Η Γκίμπονς, αρχηγός της ομάδας εκείνη την εποχή, κατήγγειλλε ότι είχε οδηγηθεί στο πολυκατάστημα του Λονδίνου Harrods -ιδιοκτησίας Αλ Φαγέντ – από μέλη του προσωπικού της ομάδας. Εκεί έμεινε μόνη με τον επιχειρηματία, ο οποίος ήταν τότε στα 70 του.

«Με τράβηξε κοντά μου και προσπάθησε να με φιλήσει στο στόμα», είπε για την πρώτη τους συνάντηση και πρόσθεσε:

 

«Κρατούσε τα χέρια μου με τα χέρια του, οπότε δεν μπορούσα να τον απωθήσω. Ήταν σαν να ήθελε να μου πει ότι με ελέγχει και με εξουσιάζει. Εγώ σκέφηκα, “Τι κάνω εδώ;”. Ένιωσα μια τεράστια ευθύνη στους ώμους μου, επειδή μόλις είχαμε γίνει επαγγελματίες».

Η Γκίμπονς είπε ότι στη συνέχεια προσπάθησε να τη φιλήσει για δεύτερη φορά: «Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποίησε τη γλώσσα του ή κάτι τέτοιο. Απλώς θυμάμαι ότι ένιωσα άρρωστη, ένιωθα πραγματικά σωματικά άρρωστη, όταν έφυγα από εκεί».

Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι, ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος του προσωπικού της είπε ότι είχε κληθεί ξανά στο Harrods:

«Αυτή τη φορά, καθώς με αποχαιρετούσε, με άρπαξε, προσπαθούσε να με κρατήσει και να με φιλήσει. Μου είπε: “Μη φοβάσαι, δεν χρειάζεται να φοβάσαι, δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο, είσαι πολύτιμη, είσαι ένα πολύ ιδιαίτερο κορίτσι.

Το να λέω επιτέλους την αλήθεια μου και την ιστορία μου, ελπίζω να με βοηθήσει να θεραπευτώ και να απαλλαγώ από την ντροπή, την αμηχανία και τον πόνο που κουβαλάω εδώ και χρόνια».

Εκπρόσωπος της Φούλαμ, τόνισε σχετικά στο BBC: «Ο σύλλογος είναι βαθιά προβληματισμένος για τις εμπειρίες που αποκάλυψε σήμερα η πρώην αρχηγός της γυναικείας ομάδας, Ρόνι Γκίμπονς. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή κακοποίησης. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν κάποιος άλλος από τον σύλλογο επηρεάστηκε από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ με οποιονδήποτε τρόπο όπως περιγράφεται στις πρόσφατες, καταγγελίες».

Την περασμένη εβδομάδα, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι έλαβε 40 νέες καταγγελίες από άτομα που περιελάμβαναν σεξουαλική επίθεση και βιασμό κατά του Αλ Φαγέντ.

 

Οι κατηγορίες ακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ και podcast του BBC, με μαρτυρίες από πρώην υπαλλήλους των Harrods, που κατήγγειλλαν ότι ο δισεκατομμυριούχος τους επιτέθηκε σεξουαλικά ή τις βίασε.

Από τότε που προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ τον Σεπτέμβριο, άλλες 65 γυναίκες επικοινώνησαν με το BBC λέγοντας ότι κακοποιήθηκαν από τον Αλ Φαγέντ, με τους ισχυρισμούς να εκτείνονται και εκτός Harrods, ξεκινώντας από το 1977.

Τον περασμένο μήνα, ο Νορβηγός πρώην προπονητής της γυναικείας ομάδας της Φούλαμ, από το 2001 έως το 2003, Γκάουτε Χάγκενες, αποκάλυψε στο BBC ότι τότε, είχαν ληφθεί επιπλέον προφυλάξεις για την προστασία των παικτών της γυναικείας ομάδας από τον Αλ Φαγέντ.

Ο Χάουγκενες, δήλωσε ότι το προσωπικό της ομάδας, είχε αντιληφθεί ότι στον εκλιπόντα δισεκατομμυριούχο «άρεσαν τα νεαρά, ξανθά κορίτσια».

 

Η Γκίμπονς, δήλωσε εξοργισμένη από αυτά τα σχόλια και ο Χάουγκενες επανήλθε την Παρασκευή λέγοντας:

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι λυπάμαι πραγματικά που είπα κάτι που θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Ειλικρινά νόμιζα ότι προστατεύσαμε τις παίκτριες.

Ήξερα ότι του άρεσε η Ρόνι, γιατί όλα τα κορίτσια, αστειεύονταν γι’ αυτό. Αλλά ήταν ηλικιωμένος και εκείνη μια νεαρή γυναίκα. Ήμουν 30 τότε, δεν πίστευα ότι άτομα της ηλικίας του σκέφτονταν το σεξ.

Μπορεί να ήμουν αφελής, μπορεί λόγω γλώσσας, να μην κατάλαβα κάποιες λεπτομέρειες από τα αστεία των κοριτσιών».

Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε ότι στην Γκίμπονς είχε δοθεί εντολή να μεταβεί στα Harrods.

«Θα έπρεπε να υπήρχε ένα σύστημα που θα απέτρεπε τέτοια πράγματα. Είχε πάει εκεί πριν γίνω προπονητής της ομάδας. Είναι λυπηρό να ακούω ότι είχε τέτοιες εμπειρίες ως επαγγελματίας παίκτρια».

Η ομάδα δικηγόρων Justice for Harrods Survivors, που εκπροσωπεί τις καταγγέλλουσες, μεταξύ άλλων και άλλες τέσσερις πρώην παίκτριες της Φούλαμ, ανακοίνωσε ότι η κακοποίηση που είχε υποστεί η Γκίμπονς από τον Αλ Φαγέντ, ήταν «ακόμα ένα φρικτό παράδειγμα της τερατώδους κακοποίησης που υποβοηθήθηκε και υποκινήθηκε από τις επιχειρήσεις που ανήκε.

Χαιρετίζουμε τη γενναιότητα του πελάτη μας και είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την Ρόνι και άλλες στη Φούλαμ που αναζητούν δικαιοσύνη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεσκεπάσουμε την κακοποίηση, ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκε ή από ποιον, συμπεριλαμβανομένων και όσων επέτρεψαν την απεχθή συμπεριφορά του Αλ Φαγιέντ».

Εκπρόσωπος των Harrods δήλωσε «εντελώς αποτροπιασμένος» από τους ισχυρισμούς εναντίον του Αλ Φαγιέντ:

«Ήταν οι ενέργειες ενός ατόμου που είχε την πρόθεση να κάνει κατάχρηση εξουσίας και τις καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο.

Αναγνωρίζουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα θύματά του έμειναν αβοήθητα και για αυτό ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη».

Προτεινόμενα Άρθρα