Χρόνια πολλά, αγάπη μου γλυκιά…

από ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΛΑΛΜΑΖΙΔΗΣ

Ο μεγάλος ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης γιορτάζει σήμερα (25/3) τα 110α γενέθλια του. Σε μια μέρα ξεχωριστή για τη χώρα μας και την Ορθοδοξία, ιδρύθηκε ο τεράστιος αυτός σύλλογος, από μια παρέα 22 νέων, σε ένα καφενείο στην περιοχή “Ναύαρχος Βότσης”.

Ο ΑΡΗΣ ιδρύθηκε ως αθλητικός σύλλογος, δεν έμεινε, όμως, εκεί. Έγινε κοινωνικό φαινόμενο που επηρέασε την Ελλάδα. Έγινε η μοναδική ομάδα που κατάφερε, αυτό που φάνταζε μέχρι τότε ακατόρθωτο. Να γίνει ομάδα όλων των Ελλήνων. Σε όποιο σημείο της χώρας και αν ταξίδευε κανείς, στα “χρυσά” χρόνια του Αυτοκράτορα, όλοι έλεγαν ότι υποστήριζαν τον Άρη.

Ήταν η μοναδική ομάδα που «ερήμωνε» όλη την Ελλάδα, κάθε Πέμπτη βράδυ, όταν αγωνιζόταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Κινηματογράφοι και θέατρα έκλειναν, καθώς όλοι έμεναν σπίτια τους, μπροστά στις τηλεοράσεις και έβλεπαν τον μεγάλο ΑΡΗ. Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Στα 110 χρόνια της ένδοξης ιστορίας του γνώρισε πολλές χαρές αλλά και λύπες.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπάθησαν να τον «χτυπήσουν» με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Γιατί ο τεράστιος αυτός σύλλογος δεν προσκύνησε ποτέ, δεν έκανε χατίρια, δεν έσκυψε το κεφάλι. Δεν λογάριαζαν, όμως, ότι ο θεός του πολέμου είχε στο DNA του τις μάχες. Εκεί που πίστευαν ότι τα κατάφεραν, σηκωνόταν και πάλι όρθιος, πιο δυνατός, πιο αποφασισμένος. Χωρίς βοήθεια από κανέναν. Χάρη στο τεράστιο μέγεθος του και έχοντας “ασπίδα” τη δυναμική των οπαδών του. Σε κανένα άθλημα, ατομικό ή ομαδικό, σε καμία κατηγορία, κανείς που φορούσε τη βαριά φανέλα του, δεν μπήκε στο γήπεδο, χωρίς να δώσει μάχη. Άλλες φορές με θετική έκβαση και άλλες με αρνητική, αλλά πάντα έχοντας δώσει ότι είχε και δεν είχε για τη νίκη.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που ο οπαδός του ΑΡΗ κυκλοφορεί πάντα με το κεφάλι ψηλά. Τα 110α γενέθλια του Άρη βρίσκουν την ομάδα ποδοσφαίρου μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Και θα είναι ευχής έργον να τα συνδυάσει, με την κατάκτηση του Κυπέλλου, στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Και αυτό θα γίνει. Μετά το εκπληκτικό χθεσινό (24/3) γκαλά, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους. Με το σύνθημα να ακούγεται από κάθε γωνιά της πόλης, από κάθε γωνιά της χώρας. Χρόνια πολλά, αγάπη μου γλυκιά και στα χίλια εγώ, θα στο τραγουδώ, απ΄ τον ουρανό…

Προτεινόμενα Άρθρα