Χωρίς… ανάσα η μάχη του Μέσι για την πρόκριση στο Μουντιάλ

από Γιώργος Γκάτος

Αν χάσει η Αργεντινή, "χάνεται" από την διοργάνωση

Ας αρχίσουμε με λίγη γεωγραφία… Το Κίτο (Σαν Φρανσίσκο ντε Κίτο, πλήρες όνομα), πρωτεύουσα του Ισημερινού, είναι χτισμένο στη λεκάνη του ποταμού Γκουαλαμπάμπα, στους πρόποδες του ηφαιστείου Πιτσίντσα. Είναι η δεύτερη πιο ορεινή πρωτεύουσα του κόσμου μετά τη Λα Παζ της Βολιβίας. 

Συνεχίζουμε με λίγα μαθηματικά… Η εθνική ομάδα της Αργεντινής έχει 25 βαθμούς μέχρι σήμερα στα προκριματικά του Μουντιάλ και χρειάζεται πάση θυσία άλλους τρεις για να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συμμετοχή της στα μπαράζ. 25+3=28 βαθμοί, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις (αν δηλαδή κάνει γκέλα η Χιλή, αν Κολομβία και Περού αναδειχθούν ισόπαλοι και σε διάφορα άλλα σενάρια) μπορούν να στείλουν τη «μπιανκοσελέστε» ακόμα και απευθείας στα γήπεδα της Ρωσίας, έστω και με την ψυχή στο στόμα! 

Και τώρα λίγη ιστορία του ποδοσφαίρου… Η τελευταία νίκη της Αργεντινής στο «Ολυμπιακό Στάδιο Αταουάλπα» ήταν το 2001. Αυτό σημαίνει ότι ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει φύγει ποτέ νικητής από τη Λα Παζ και οι «μπιανκοσελέστε» έχουν χάσει εκεί στα δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια τους. 

Πάμε και στην ουσία… Για τον Χόρχε Σαμπάολι και τους ποδοσφαιριστές του η αναμέτρηση που θα αρχίσει σε λίγες ώρες είναι ίσως η πιο κρίσιμη στη σύγχρονη ιστορία της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, που είναι συνεχώς παρούσα σε Μουντιάλ από το 1970 και έπειτα. 

Η αποστολή έφτασε στο Εκουαδόρ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά σαφώς και με το άγχος ότι αν χάσει απόψε, χάνεται! 

Η Αργεντινή είναι στην έκτη θέση της βαθμολογίας στον όμιλο της Λατινικής Αμερικής, πίσω από το Περού, που κερδίζει τη θέση των μπαράζ στην διαφορά των γκολ. 

Το στάδιο του Κίτο βρίσκεται σε υψόμετρο, το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει τους Αργεντινούς διεθνείς, σίγουρα όχι στο βαθμό που επηρεάστηκαν οι Βραζιλιάνοι στο πρόσφατο παιχνίδι τους με τη Βολιβία, μετά το οποίο χρειάστηκαν παροχή οξυγόνου. 

Άγχος έχουν, βέβαια, και οι ποδοσφαιριστές του Εκουαδόρ. Θα είναι αυτοί που θα στερήσουν από τον Λιονέλ Μέσι τη συμμετοχή στο, ίσως τελευταίο, Μουντιάλ της καριέρας του; 

«Κάποιες φορές η μοίρα φέρνει τα πράγματα έτσι όπως δεν τα έχεις φανταστεί. Αυτό το παιχνίδι σημαίνει πολλά για τον λαό του Εκουαδόρ και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παίκτες μου και εγώ θα μπούμε στο γήπεδο για τη νίκη» είπε ο Χόρχε Σέλικο, ο Αργεντινός ομοσπονδιακός τεχνικός του Εκουαδόρ. 

«Δεν νομίζω ότι η απουσία του Μέσι από το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι κηλίδα στην καριέρα του. Πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές στην διάρκεια της καριέρας τους, δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος κάποια στιγμή σε μια μεγάλη διοργάνωση. Μιλάμε, επίσης, για έναν παίκτη, ο οποίος έχει ακόμα καριέρα μπροστά του. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο και ακόμα και μεγάλοι παίκτες το αντιλαμβάνονται κάποιες φορές. Ο Μέσι έχει κάνει ήδη αρκετά για να μπει στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για κάποιους, βέβαια, χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμα» ήταν η άποψη που εξέφρασε ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Ουρουγουάης, Όσκαρ Ταμπάρεζ. 

Ο Μέσι, ο Μαστσεράνο, ο Ντιμπάλα, ο Ντι Μαρία και οι υπόλοιποι παίκτες που έχει καλέσει στην αποστολή ο Σαμπάολι ξεκουράζονται αυτή την ώρα σε πολυτελές ξενοδοχείο του Γουαγιακίλ. Είναι η μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από το Κίτο. 

Αργότερα θα μπουν στο αεροπλάνο για την πρωτεύουσα, για ένα παιχνίδι το οποίο όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει με κομμένη… ανάσα. 

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα