"Πέρσι… soft, φέτος μαχητές"

από AllAboutARIS

Ο Μάρκος Ντούνης, ως "παλιός" πια στην ομαδα, κάνει συγκρίσεις μαζί με την απαραίτητη αυτοκριτική και εκφράζει την επιθυμία να ζήσει το όνειρο της Σούπερ Λιγκ με τον ΑΡΗ

Συνέντευξη στους ΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Μαζί με τον Μπάμπη Παυλίδη, ο Μάρκος Ντούνης είναι πλέον ο παλιότερος στην ομάδα (εξαιρείται ο Νέτο, που είναι μια κατηγορία μόνος του…) Έχει ζήσει την εποχή Καρυπίδη από την πρώτη μέρα και φυσικά όλη τη ψυχοφθόρα διαδρομή από τη Γ’ Εθνική στη Σούπερ Λιγκ, που είναι πια “προ των πυλών”. Αυτό του δίνει το δικαίωμα να κρίνει πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στην ομάδα και παράλληλα μέσα από τη συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”, να αξιολογεί και τη δική του τριετία με δεδομένο ότι το καλοκαίρι ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός έχει πετύχει ίσως το πιο καθοριστικό γκολ της φετινής σεζόν, αυτό της ισοφάρισης στην Πάτρα, που “ψαλίδισε” τις ελπίδες της Παναχαϊκής. Και τι ειρωνεία. Ένα χρόνο μετά την αποβολή του στη Ριζούπολη, την μακράν πιο άτυχη στιγμή του στον ΑΡΗ. “Μια άτυπη ρεβάνς”, όπως παραδέχεται. 
Χαρακτηρίζει την περσινή ομάδα ποιοτική, αλλά… σοφτ, τη φετινή αγωνιστική ως το 90’ και ξεκαθαρίζει ότι ο εγωισμός είναι αυτός που θα μετρήσει στη “μάχη” με τον Ο.Φ.Η. για την πρώτη θέση. Παράλληλα μοιράζεται τα όνειρά του για τη Σούπερ Λιγκ, εκφράζοντας την επιθυμία να τα ζήσει με τον ΑΡΗ, αλλά διευκρινίζει ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά σε επίπεδο οργάνωσης για να μπορέσουν οι «κιτρινόμαυροι» να σταθούν με αξιώσεις στη μεγάλη κατηγορία.

“Να βγάλουμε εγωισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς”

– Μάρκο, μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής, πιστεύεις ότι η… σεμνή τελετή της ανόδου έληξε ή έχουμε ακόμα;
“Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα και συγκεκριμένα τα δύο κρίσιμα παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας. Από εκεί και πέρα, η άνοδος έχει κριθεί κατά 80%, έτσι όπως το βλέπω εγώ”.

-Συζητάτε μεταξύ σας οι παίκτες για την 1η θέση; Σας έχει ενοχλήσει ότι απωλέσατε το πλεονέκτημα που είχατε από την αρχή του πρωταθλήματος;
“Αυτό που είχαμε πει είναι ότι θέλουμε την άνοδο, η οποία αποτελεί τον στόχο εξ αρχής. Βέβαια είμαστε εγωιστές ως παίκτες και φυσικά θέλουμε να τερματίσουμε στην 1η θέση. Το έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και θέλουμε να βγάλουμε αυτό τον εγωισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς”.

– Επειδή είπες τη λέξη εγωιστές, κόντρα στον Ο.Φ.Η. ενδεχομένως να θέλετε να… κλείσετε και στόματα. Διότι από την Κρήτη παρατηρείται μια παρατεταμένη προσπάθεια υποτίμησης του ΑΡΗ…
“Μ’ ένα παιχνίδι δεν έχουμε να αποδείξουμε κάτι. Η συνολική μας παρουσία όλη τη χρονιά αποδεικνύει αν είμαστε η καλύτερη ομάδα ή όχι. Από εκεί και πέρα, θα πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι, όπως όλα τα άλλα και μακάρι να είμαστε νικητές”.

-Θα το χαρακτήριζες και ως ένστικτο της επιβίωσης;
“Σίγουρα… Η ομάδα έχει παίκτες-μαχητές και αυτό βγαίνει σε όλο το 90λεπτο”.

– Πέραν της μαχητικότητας, ποιες άλλες διαφορές εντοπίζεις μεταξύ του περσινού και του φετινού ΑΡΗ;
“Ο περσινός ΑΡΗΣ ήταν πιο ποιοτικός, αλλά και πιο… soft ως ομάδα. Ήταν ένα ρόστερ Σούπερ Λιγκ. Οι παίκτες που επιλέχθηκαν φέτος γνωρίζουν καλύτερα τη Φούτμπολ Λιγκ. Όχι ότι δεν κάνουν και για την Α’ Εθνική. Απλά πέρυσι δεν ξέραμε τόσο καλά την κατηγορία”.

– Με τόσους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια υπήρχαν προστριβές, προβλήματα ή δυσαρέσκεια από κάποιους; Και αν ναι, πως ξεπεράστηκαν;
“Φυσικά και υπήρχε δυσαρέσκεια. Ο κάθε παίκτης θέλει να παίζει. Απλά υπάρχουν πολλά ματς και ο προπονητής κάνει τις επιλογές του. Οι παίκτες μέσα από αυτό δίνουν ό,τι μπορούν”.

“Ο κόσμος θα κρίνει αν αδικήθηκα”

– Η δική σου φετινή σεζόν έχει πολλές διακυμάνσεις. Πως το αντιμετώπισες;
“Ήταν οι επιλογές του προπονητή. Κάποια παιδιά ήταν πιο έτοιμα και έπαιζαν. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να βρεις ρυθμό. Δεν γίνεται να μπαίνεις σ’ έναν αγώνα και να τα δίνεις όλα. Βελτιώνεσαι μέσα από συνεχόμενα ματς”.

– Θεωρείς ότι αδικήθηκες;
“Αυτό δεν θα το πω εγώ, αλλά ο κόσμος. Η δική του άποψη μετράει και όχι η δική μου”.

– Βλέπουμε ότι φέτος στο παιχνίδι σου βάζεις λίγο παραπάνω και το passing game. Βγάζεις ασίστ και γενικότερα δημιουργείς για τους συμπαίκτες σου…
“Η ομάδα πρέπει να είναι πιο ομαδική. Μέσα από αυτό το στοιχείο, μπορείς να κερδίσεις τα πάντα και να φτάνεις σε πιο εύκολες νίκες”.

“Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα…”

– Στη γενικότερη κουβέντα που υπάρχει για την εικόνα της ομάδας, τι απαντάτε εσείς οι παίκτες;
“Δεν μπορούμε να τα θέλουμε κι όλα… Άμα δεν κέρδιζε και έπαιζε καλά, τι θα έλεγε ο κόσμος; Το θέμα είναι να κερδίζει η ομάδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μακάρι να συνοδεύεται αυτό και από καλό ποδόσφαιρο. Μια παίζει, μια όχι… Αυτό είναι άλλο θέμα. Είτε κάποιοι παίκτες είναι επιβαρυμένοι είτε επηρεάζονται από εξωαγωνιστικά ζητήματα”.

– Εσύ θεωρείς ότι αυτή η ομάδα μπορεί να παίξει καλύτερα βάσει του υλικού που διαθέτει;
“Σίγουρα. Οι παίκτες μας είναι οι καλύτεροι της κατηγορίας. Είναι δεδομένο ότι μπορεί να παίξει καλύτερα. Όλα τα παιδιά μπορούν κάλλιστα να σταθούν στη Σούπερ Λιγκ”.

– Το γεγονός ότι η ομάδα φέτος σε κάποια παιχνίδια δυσκολεύτηκε μεσοεπιθετικά που οφείλεται; Δεν έχασε βέβαια, αλλά δεν κέρδισε κιόλας…
“Έγιναν κάποια παιχνίδια, όπως με τον Ο.Φ.Η. και τα Τρίκαλα, που είχαν πολύ κόσμο. Ίσως κάποια παιδιά, που δεν ξέρουν τι σημαίνει ΑΡΗΣ, να ένιωσαν κάποιο άγχος. Παίζει ρόλο και αυτό. Είναι δύσκολο. Ο ΑΡΗΣ είναι μεγάλο σωματείο και μπορεί να είχαν κάποιο άγχος. Σε άλλα ματς εκτός έδρας μπορεί να ήμασταν άτυχοι ή να μην βγήκαν τα συστήματα του προπονητή, όπως θα θέλαμε”.

Το γκολ στον αγώνα της Πάτρας

“Ρέφαρα για την κόκκινη της Ριζούπολης”

– Το αποτέλεσμα της Πάτρας και το γκολ που πέτυχες στο τέλος ίσως αποδειχθεί τελικά αρκετά κρίσιμο για την έκβαση της φετινής σεζόν…
“Κατά τη γνώμη μου, ναι… Διατηρήθηκε η διαφορά των επτά βαθμών και η Παναχαϊκή συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Θα αρκεστεί στην 3η θέση”.

– Το γκολ αυτό ήταν ενδεχομένως και μια δική σου ρεβάνς για το λάθος σου με την αποβολή στη Ριζούπολη πέρυσι;
“Έτσι όπως το θέτετε, ναι, είναι (σ.σ. γέλια). Είχα κάνει ένα λάθος πέρυσι, το οποίο φάνηκε αργότερα ότι ήταν πολύ σημαντικό. Φέτος όμως… ρέφαρα κατά κάποιο τρόπο”.

– Σε επίπεδο παραγωγικότητας λογικά θα ήθελες κι άλλα γκολ ως πλάγιος επιθετικός;
“Εννοείται. Δεν έχει τελειώσει, όμως, η χρονιά ακόμα. Μπορώ να πετύχω κι άλλα”.

– Κοιτάζοντας και κάνοντας μια αποτίμηση της παρουσίας σου στον ΑΡΗ, τι σου αφήνουν αυτά τα τρία χρόνια;
“Κάποιες όμορφες, αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Η στεναχώρια του κόσμου. Είναι άσχημο να βλέπεις τον κόσμο πικραμένο. Μετά από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη το αντιλαμβάνομαι”.

– Για εσάς τους… παλιούς η άνοδος θα είναι κάτι σαν λύτρωση;

“Σίγουρα θα είναι λύτρωση. Για αυτό έμεινα κιόλας. Θα μπορούσα το καλοκαίρι να φύγω, αλλά επέλεξα να παραμείνω για να βάλω και εγώ το… λιθαράκι μου, ώστε να έρθει η άνοδος”.

– Λογικά το μυαλό σου “ταξιδεύει” σιγά-σιγά και στην επόμενη σεζόν…
“Πιο πολύ πλέον εκεί είναι. Βέβαια θέλουμε να τελειώσει η φετινή χρονιά και να τερματίσουμε στην κορυφή. Αρχίζουμε, όμως, να σκεφτόμαστε τι θα κάνει ο καθένας από εμάς στη Σούπερ Λιγκ”.

– Εσύ κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα έμενες στον ΑΡΗ και τη νέα σεζόν;
“Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο για τη νέα σεζόν. Δεν συζητήσαμε για θέματα χρημάτων βέβαια. Θα ξαναμιλήσουμε στο προσεχές διάστημα”.

– Συμφωνείς και εσύ ότι για να επιστρέψει ο ΑΡΗΣ ανταγωνιστικός στη Σούπερ Λιγκ πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στη δομή και στη λειτουργία του;
“Πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση. Από εκεί ξεκινούν όλα, ώστε να διεκδικήσει πράγματα και να ζήσει στιγμές του παρελθόντος”.

“Έγιναν πολλά λάθη πέρυσι…”

– Από τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκες αυτή την τριετία στην ομάδα ποιον θα ξεχώριζες;
“Ο Κωστένογλου. Τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος. Είναι και αντίπαλος μας με τη Δόξα Δράμας. Αναγκαστικά, όμως, θα πρέπει να τον κερδίσουμε (σ.σ. γέλια)”.

– Αν ο Κωστένογλου ερχόταν νωρίτερα πέρυσι, πιστεύεις ότι η κατάληξη της περσινής χρονιάς θα ήταν διαφορετική;
“Νωρίτερα δεν ξέρω… Αν τον είχαμε, όμως, από την αρχή ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Γενικά πέρυσι έγιναν πάρα πολλά λάθη. Δεν ήταν μόνο ο προπονητής. Η ομάδα ήταν αγύμναστη και ίσως κάποιες επιλογές παικτών”.

– Τα τελευταία τρία χρόνια ζεις αρκετά και τον Θεόδωρο Καρυπίδη. Πως θα τον χαρακτήριζες;
“Έξυπνο και απρόβλεπτο..”

– Θεωρείς ότι το πρόσημο της παρουσίας του στην ομάδα είναι θετικό;
“Τώρα που θα ανεβάσει την ομάδα σίγουρα θα είναι. Εξαρτάται, όμως, τι θα μπορέσει να κάνει η ομάδα και τη νέα σεζόν. Δεν θα πάει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ούτε, όμως και για την παραμονή της”.

– Εσύ από την τριετία σου στον ΑΡΗ, ως Μάρκος, είσαι ευχαριστημένος;
“Θα μπορούσα να δώσω παραπάνω πράγματα. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Μακάρι να το καταφέρω του χρόνου”.

– Ποιο είναι το κομμάτι του παιχνιδιού σου, το οποίο θα ήθελες να βελτιώσεις;
“Το πιο σημαντικό είναι να έχεις διάρκεια. Να παίζεις 30 σερί ματς και να είσαι σε καλή κατάσταση”.

– Αυτό προϋποθέτει να αγωνίζεται κιόλας…
“Εννοείται. Είναι καθαρά στην κρίση του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή”.

«Δεν μας σέβονται…»

– Σε όλο αυτό το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, ποια μπορεί να είναι η θέση του ΑΡΗ;
“Δεν ξέρω να σας πω την αλήθεια. Φέτος ας πούμε μπορεί να ανέβει και η 3η ομάδα, ενώ πέρυσι δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με εμάς. Είναι φυσικό να μας στεναχωρεί. Γιατί τώρα να αλλάζουν τα πράγματα, ενώ όταν ήμασταν εμείς δεν άλλαζαν;”

– Θεωρείς ότι δεν σέβονται γενικά τον ΑΡΗ;
“Όντως δεν μας σέβονται. Ειδικά πέρυσι είχαμε πολύ κακές διαιτησίες. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι ομάδες που ανέβηκαν. Προς το συμφέρον τους”.

“Μας βοήθησε ο Μυροφορίδης”

– Πόσο έχει βοηθήσει φέτος η παρουσία του Παύλου Μυροφορίδη ή εκείνη του Στάθη Φριλίγγου;
“Από αυτά ξεκινάει μια ομάδα. Είναι σημαντική η παρουσία του κ. Μυροφορίδη. Μας έχει βοηθήσει ψυχολογικά, όπως και με άλλους τρόπους”.

– Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγινε μια προσπάθεια από τη διοίκηση να καλυφθούν οι περσινές υποχρεώσεις, σας ενόχλησε; Διότι στην ουσία εσείς βάλατε πλάτη…
“Έπρεπε να το κάνει, αλλιώς η ομάδα δεν θα έπαιρνε άδεια. Τα δικά μας χρήματα θα αργήσουν λίγο. Δεν είναι, όμως, μόνο το οικονομικό. Το θέμα είναι η ομάδα να προοδεύει και θα λυθεί και αυτό”.

– Που πρέπει να κοιτάξει ο ΑΡΗΣ τη νέα σεζόν; Κατευθείαν Ευρώπη ή βήμα-βήμα;
“Πρέπει να πάει βήμα-βήμα. Δεν είναι τόσο δύσκολο να διεκδικήσεις κάτι σε αυτό το πρωτάθλημα. Και μόνο με το όνομα μπορεί να είναι στην πρώτη εξάδα”.

Προτεινόμενα Άρθρα