Μια "ντουζίνα" και κάτι παραπάνω…

από Γιώργος Γκάτος

17 συμβόλαια ολοκληρώνονται το φετινό καλοκαίρι

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Με την επικείμενη επιστροφή του ΑΡΗ στη Σούπερ Λιγκ είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας, προκειμένου αυτό να ενισχυθεί σε ποιότητα στο πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον της μεγάλης κατηγορίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι αλλαγές να είναι σαρωτικές και η ομάδα να “χτιστεί” πάνω σε μια άλλη φιλοσοφία. Ήδη ακούγονται πολλά ονόματα… 

Τι γίνεται, όμως, με το υπάρχον ρόστερ; Με αυτούς δηλαδή που… επαναφέρουν τον ΑΡΗ στο φυσικό του χώρο; Με δεδομένο ότι αρκετά συμβόλαια ολοκληρώνονται στις 30/6 και σε αυτό το κομμάτι η διοίκηση θα κληθεί να λάβει σύντομα αποφάσεις. Ποιος θα τις πάρει είναι μεγάλη κουβέντα. Αν, δηλαδή, θα κληθεί ο τεχνικός διευθυντής (αν υπάρχει…) ή ο προπονητής να εκφέρει -ως είθισται- άποψη, θέματα που βρίσκονται σε συνάρτηση με το αβέβαιο μέλλον των Σπανού και Μυροφορίδη. 

Ο πρώτος, πάντως, με το τέλος της σεζόν θα παραδώσει τη λίστα του στον Θόδωρο Καρυπίδη με τις δικές του εκτιμήσεις για το ρόστερ, με το οποίο δουλεύει από πέρσι τον Αύγουστο. Εκτός όλων των παραπάνω το θέμα έχει σχέση και με το μπάτζετ, που θα υπάρξει τη νέα σεζόν. 
Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα μισά σχεδόν συμβόλαια ολοκληρώνονται. Για την ακρίβεια πρόκειται για τους: Καντιμοίρη, Αναγνωστόπουλο, Ούγκο Σόουζα, Τζανακάκη, Τσουμάνη, Κανακούδη, Μπούρμπο, Παυλίδη, Ανάκογλου, Λώττα, Μαραγκό, Πασά, Ντούνη, Κάσσο, Νίκιτς, Χαντί και Μπαστακό (αυτοί με οψιόν ανανέωσης). 

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Βαγγέλης Πλατέλλας, που, ναι, μεν έχει συμβόλαιο και την επόμενη περίοδο, αλλά θα κληθεί να συζητήσει την επέκτασή του. Ασφαλώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Τίθενται θέματα ηλικίας, προσφοράς, αξίας, προοπτικής και ικανότητας να σταθούν με αξιώσεις στη Σούπερ Λιγκ.

Τα ονόματα, οι περιπτώσεις και οι… ιδιαιτερότητες

Ο Αναγνωστόπουλος και η προοπτική

Ο Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος για παράδειγμα, λόγω ηλικίας και προοπτικής εξέλιξης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Στα 23 του από τη στιγμή που πήρε την ευκαιρία έδειξε ότι το… έχει και λογικά οι “κιτρινόμαυροι” θα επενδύσουν πάνω του. 
Ο Αναγνωστόπουλος έχει από τα μικρότερα συμβόλαια στο ρόστερ και επομένως θα του προταθεί και μια αύξηση. Επιθυμία του είναι να παραμείνει έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά ήδη ο εκπρόσωπός του εξετάζει και την προοπτική της Ιταλίας (είχε δοκιμαστεί και πριν έρθει στον ΑΡΗ).

Ξεχωριστή περίπτωση ο Σόουζα

Μια άλλη περίπτωση, ξεχωριστή από μόνη της, είναι ο Ούγκο Σόουζα. Ο Πορτογάλος κάθεται κυριολεκτικά σε… αναμμένα κάρβουνα και το πρόσφατο ταξίδι του στο Βέλγιο ήρθε να βάλει “φωτιά” στα σενάρια. Έχει θέσει προτεραιότητα στον ΑΡΗ, έχει πει πολλάκις ότι θέλει να αγωνιστεί με την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ, πλην, όμως, δεν θα το κάνει με λίγα χρήματα, αφού έχει ήδη προτάσεις από το Βέλγιο. 
Ο Καρυπίδης είναι διατεθειμένος να του αυξήσει τις αποδοχές, αναγνωρίζοντας την προσφορά του και θα φανεί τι έχει ο ίδιος ο Ίβηρας αμυντικός στο μυαλό του. Το θέμα του λογικά θα ξεκαθαρίσει μέσα στον μήνα με τις πιθανότητες αυτή τη στιγμή να είναι μοιρασμένες.

Το οικονομικό

Με αρκετούς από τους υπόλοιπους, πέρα από θέμα ικανοτήτων είναι και οικονομικό, αφού… κουβάλησαν τα χρήματα από την περσινή “τραυματική” χρονιά με συνέπεια να έχουν λαμβάνειν σημαντικά ποσά. Πρόκειται για τους Χρήστο Μπούρμπο, Μάρκο Ντούνη, Μανώλη Τζανακάκη, Μπάμπη Παυλίδη, Νίκο Τσουμάνη και Δημήτρη Ανάκογλου. Ο τελευταίος, λόγω του σοβαρού του τραυματισμού έχασε σχεδόν όλη τη σεζόν και είναι άγνωστο ποια θα είναι η επιλογή της διοίκησης. Ο υγιής, πάντως, Ανάκογλου είναι ποδοσφαιριστής που μπορεί να βοηθήσει στη Σούπερ Λιγκ. Με όλους σχεδόν έχει γίνει μια προφορική νύξη, πλην, όμως, τίποτα επίσημο. Θυμίζουμε επίσης ότι με τους Ντούνη, Τσουμάνη και Ανάκογλου είχε γίνει κουβέντα το περασμένο καλοκαίρι να υπογράψουν μειώσεις στα φετινά τους συμβόλαια, η οποία ποτέ, όμως, δεν πέρασε στην πράξη.

Οι επιλογές Σπανού

Δύο ξεχωριστές περιπτώσεις είναι αυτές των Γιάννη Πασά και Πασχάλη Κάσσου. Αμφότεροι υπήρξαν επιλογές των Σπανού-Μυροφορίδη (κυρίως του πρώτου) και είναι άγνωστο αν ενδεχόμενη αποχώρηση προπονητή και τεχνικού διευθυντή επηρεάσει και αυτούς. Αμφότεροι, πάντως, ήταν βασικοί φέτος. Αβέβαιο είναι επίσης και το μέλλον των Άγγελου Χαντί και Μιχάλη Μπαστακού, που αποκτήθηκαν τελευταία στιγμή στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Αμφότεροι δεν έχουν πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής, δεν έχουν “κουμπώσει” απόλυτα στην ομάδα και αυτή τη στιγμή η παραμονή τους βρίσκεται στον “αέρα”. 
Στον “αέρα” είναι και ο Άρης Λώττας, επιλογή του Παύλου Μυροφορίδη. Έπαιξε ελάχιστα, η απόφαση του Σπανού τον Γενάρη ήταν να αποδεσμευτεί, επέμενε ο Μυροφορίδης, αλλά η πιθανή αποχώρηση του τελευταίου το καλοκαίρι μάλλον θα σηματοδοτήσει και το τέλος του γιαννιώτη μέσου στο “Κλεάνθης Βικελίδης”.

Η σχέση με τον Παπαδόπουλο

Μια… κατηγορία μόνος του είναι και ο Πέτρος Κανακούδης. Κυρίως λόγω της σχέσης του με τον Τομ Παπαδόπουλο, αφού εξαιτίας αυτού ήρθε στον ΑΡΗ. Όχι φυσικά ότι δεν αξίζει να βρίσκεται στο ρόστερ. Οι εμπειρίες που αποκόμισε τα 2,5 χρόνια στην Φινλανδία σε συνδυασμό με τις πλούσιες παραστάσεις που είχε στην Ελλάδα πριν φύγει στο εξωτερικό τον καθιστούν χρήσιμο, όπως έδειξε και στα δυο παιχνίδια που αγωνίστηκε. Πολλά θα εξαρτηθούν από την συνεργασία που θα έχουν Καρυπίδης και Παπαδόπουλος, αφού ο τελευταίος επιθυμεί να τον αξιοποιήσει και όταν αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Οι τρεις… γερόλυκοι

Για το τέλος αφήσαμε τους τρεις μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες στο ρόστερ. Τους Χρήστο Μπούρμπο, Μπράνισλαβ Νίκιτς και Γιώργο Καντιμοίρη. Ο πρώτος, έχει πολυδιάστατο ρόλο στην ομάδα, αφού ο λόγος του μετράει στα αποδυτήρια συν το γεγονός ότι όποτε κλήθηκε να αγωνιστεί ήταν κάτι παραπάνω από θετικός, ειδικά στον πρώτο γύρο. Έχει πει πρόσφατα ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του στον ΑΡΗ, έχει μιλήσει προφορικά με τον Καρυπίδη, που έχει θετική άποψη και περιμένει την επίσημη κρούση. 
Ο Σέρβος, από την άλλη, στα 35 αλλιώς ονειρευόταν τη χρονιά στην ομάδα που έπαιξε και ο πατέρας του. Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν πήρε πολλά παιχνίδια και αυτός θα μετρήσει προφανώς όταν η διοίκηση θα κληθεί να αποφασίσει. 
Όσο για τον Καντιμοίρη, μια από τις λίγες επιλογές του Καρυπίδη το περασμένο καλοκαίρι, η ηλικία λόγω θέσης δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα συν του ότι δεν έχει και… βαρύ συμβόλαιο.

Ο Μαραγκός

Τέλος, το καλοκαίρι ολοκληρώνεται και το συμβόλαιο του Στέλιου Μαραγκού. Ο έμπειρος αμυντικός, ελέω Σόουζα-Δεληζήση, δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα ήθελε, αλλά η εμπειρία που διαθέτει από τη Σούπερ Λιγκ είναι πολύ πιθανό να τον διατηρήσει στην τετράδα των στόπερ της επόμενης χρονιάς.

Προτεινόμενα Άρθρα