"Φέτος δεν μπορούσε να μας σταματήσει κανείς"

από Γιώργος Γκάτος

"Και να φύγω, ΑΡΗΣ θα είμαι πάλι"

Συνέντευξη στους ΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Η χρονιά μπορεί να μην εξελίχθηκε έτσι ακριβώς όπως την είχε στο μυαλό του ο Στέλιος Μαραγκός, όμως, ο ίδιος είναι ήρεμος, κατασταλαγμένος και απόλυτα συγκροτημένος. 

Στα 29 του ήταν η πρώτη φορά που αναγκάστηκε να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εντός αγωνιστικού χώρου από τον πάγκο, αλλά το διαχειρίστηκε με ψυχραιμία, που δεν την έχουν και πολλοί ποδοσφαιριστές.

Άλλωστε, όπως παραδέχεται μιλώντας στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”, η απόδοση των Ούγκο Σόουζα και Δεληζήση σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ομάδας τον υποχρέωσαν να αποδεχτεί την κατάσταση. Με τη σεζόν να πλησιάζει στο τέλος της, η κουβέντα μαζί του βασίστηκε σε δύο άξονες. Σ’ ένα “μίνι” απολογισμό της χρονιάς, αλλά και σε αυτή που έρχεται με την επιστροφή του ΑΡΗ στο φυσικό του χώρο. 

Ο 29χρονος αμυντικός θεωρεί ότι ο ΑΡΗΣ ήταν δύο σκαλοπάτια πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες και η μεγάλη του διαφορά ήταν ότι κατάφερε να κερδίσει αρκετά παιχνίδια ακόμη και χωρίς να είναι καλός. Όσο για την επόμενη σεζόν, θεωρεί ότι ο ΑΡΗΣ οφείλει να θέσει υψηλούς στόχους, αλλά να βάλει και τις βάσεις, ώστε αυτό να γίνει σωστά και σταδιακά. 

Χαρακτηρίζει τον Θόδωρο Καρυπίδη αυθόρμητο, πιο υποψιασμένο και έτοιμο να ανταμειφθεί για την προσπάθεια τριών χρόνων και για το δικό του μέλλον το αντιμετωπίζει και αυτό με απόλυτο ρεαλισμό, αφού πλέον το όνειρό του να φορέσει τη φανέλα του ΑΡΗ πραγματοποιήθηκε…

“Δύο σκαλοπάτια πάνω από τους υπόλοιπους”

-Στέλιο, φτάνουμε στο τέλος του πρωταθλήματος και ουσιαστικά ο ΑΡΗΣ έχει εξασφαλίσει την άνοδο με αυτή τη διαφορά των 12 βαθμών από την 3η θέση. Ένας δικός σου σύντομος απολογισμός της σεζόν…

“Ο στόχος επετεύχθη νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε. Οι βάσεις μπήκαν από το καλοκαίρι. Τότε θέσαμε τους στόχους μας και είπαμε ότι η πρωτιά πρέπει να είναι αυτοσκοπός για εμάς. Σ’ έναν μεγάλο βαθμό έχουμε πετύχει αυτά που είπαμε. Η άνοδος είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να τερματίσουμε στην 1η θέση για να είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας”.

-Περιμένατε ότι η χρονιά θα εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο;

“Νομίζω ότι πήγε όπως το περίμενα τουλάχιστον εγώ. Υπήρχε μια καλή ομάδα, όπως ο Ο.Φ.Η. Ξεπέρασε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και βρίσκεται δίκαια μαζί με τον ΑΡΗ στην κορυφή. Από εκεί και πέρα, ήμουν σίγουρος ότι εμείς θα είμαστε δύο σκαλοπάτια πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες και θα υπερισχύσουμε. Όπως κι έγινε δηλαδή”.

-Πιστεύεις έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ομάδες, όπως ο Απόλλωνας Πόντου, η Δόξα Δράμας ή τα Τρίκαλα στον α’ γύρο του πρωταθλήματος δεν έκαναν καλή εκκίνηση και έμειναν αρκετά πίσω;

“Είχαν όντως κάποια “στραβοπατήματα”, που δεν περίμεναν. Μιλάμε, όμως, για ομάδες που πάνω-κάτω είναι ισάξιες. Ο ΑΡΗΣ, όπως είπα και πριν, είναι δύο σκαλοπάτια πιο πάνω αγωνιστικά. Κατάφερε και πήρε παιχνίδια, στα οποία δεν ήταν τόσο καλός. Ακόμα και στην κακή μέρα της η ομάδα έπαιρνε αυτό που ήθελε. Εκεί είναι η δική μας διαφορά με τις υπόλοιπες ομάδες”.

-Αυτή θεωρείς ότι είναι και η διαφορά σε σύγκριση με την περσινή σεζόν;

“Δεν θα ήθελα να μιλήσω για την περσινή σεζόν αν και έβλεπα τα παιχνίδια. Απλά θεωρώ ότι η φετινή ομάδα “χτίστηκε” για τη Β’ Εθνική. Δεν ξέρω αν το περσινό ρόστερ ήταν καλύτερο ή χειρότερο, αλλά το φετινό πέτυχε το στόχο του και, μάλιστα, πολύ εύκολα. Αν εξαιρέσουμε ένα-δύο ψεγάδια μέσα στη χρονιά, η ομάδα ήταν πολύ καλή”.

-Πιστεύεις ότι έπαιξε το δικό του ρόλο και εκείνο το “επτά στα επτά” στην αρχή της σεζόν;

“Σίγουρα. Η καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ξεκινήσαμε καλά, πήραμε… φόρα και στείλαμε το μήνυμα ότι ο ΑΡΗΣ είναι πολύ δυνατός φέτος”.

“Το πρόβλημα λέγεται Φούτμπολ Λιγκ”

-Το κομμάτι της διαιτησίας, σας προβλημάτισε καθόλου; Διότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα φέτος όσον αφορά τα διαιτητικά εμπόδια που συναντήσατε…

“Έγιναν κάποια λάθη, αλλά θα ήθελα να τα χρεώσω στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν έχω διάθεση να θίξω πρόσωπα και καταστάσεις. Η φετινή ομάδα, όμως, κέρδισε και τους διαιτητές σε ορισμένα παιχνίδια, ειδικά στην έδρα μας. Με αυτό τον τρόπο στείλαμε ακόμη ένα μήνυμα. Ότι δηλαδή δεν θα μας σταματήσει ούτε η διαιτησία”.

-Για ποιο λόγο η ομάδα σε πολλά παιχνίδια δεν απέδωσε βάσει των δυνατοτήτων της; Διότι μιλάμε για ένα ρόστερ με ικανούς παίκτες…

“Αυτή είναι η Φούτμπολ Λιγκ… Εγώ εκεί προσδιορίζω το πρόβλημα. Αν η ομάδα έβαζε τη μπάλα κάτω και προσπαθούσε να κάνει παιχνίδι, όπως πέρυσι για παράδειγμα, νομίζω ότι θα είχε πρόβλημα. Υπήρχαν παιχνίδια με κακούς αγωνιστικούς χώρους και αντιπάλους που περίμεναν πίσω από τη σέντρα, τα οποία έπρεπε αναγκαστικά να τα πας στη δύναμη και να παραμερίσεις το θέαμα. Από εκεί και πέρα, τη νέα σεζόν και με την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ είναι ευκαιρία να δούμε και ωραίο ποδόσφαιρο”.

“Και να φύγω, ΑΡΗΣ θα είμαι πάλι”

-Το καλοκαίρι ολοκληρώνεται το συμβόλαιο σου; Έχει γίνει κάποια κουβέντα με τη διοίκηση;

“Δεν έχω συζητήσει ακόμα τίποτα. Είμαι θετικός άνθρωπος. Ο, τι έρθει, θα το δεχθώ με θετική σκέψη. Και να φύγω θα το κάνω σαν φίλος. ΑΡΗΣ θα είμαι πάλι…”

-Από εδώ και πέρα, οι προσωπικοί σου στόχοι ποιοι είναι;

“Έτσι όπως έχει δομηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να κάνεις σχέδια διότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Είναι μια περίεργη κατάσταση. Στόχος είναι να παίζω στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό θα κάνω όσο αντέχω ακόμα”.

“Δεν υπάρχει συμβόλαιο που λέει ότι θα είσαι βασικός”

-Για σένα ήταν μια δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά. Έπεσες πάνω σε ένα αμυντικό “δίδυμο”, που “έβγαλε” σχεδόν όλη τη σεζόν και δεν πήρες πολύ χρόνο συμμετοχής. Πως το διαχειρίστηκες;

“Όταν υπογράφεις μια σύμβαση με μια ομάδα είσαι υποχρεωμένος να τηρήσεις τους… κανόνες του συμβολαίου σου. Δεν υπάρχει συμβόλαιο, το οποίο να λέει ότι θα είσαι βασικός σε όλα τα παιχνίδια. Τα παιδιά που παίζουν από την αρχή της χρονιάς πηγαίνουν εκπληκτικά. Άρα δεν μπορώ να ρίξω κάπου την ευθύνη. Κάνεις υπομονή και περιμένεις. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου, που αντιμετωπίζω μια τέτοια κατάσταση. Τη διαχειρίστηκα, όμως, με ηρεμία, δούλευα, περίμενα και περιμένω ακόμα τις ευκαιρίες μου”.

-Θεωρείς ότι αδικήθηκες; Ότι θα έπρεπε να πάρεις περισσότερα παιχνίδια;

“Αυτό είναι κάτι που πιστεύει κάθε ποδοσφαιριστής παγκοσμίως. Από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα δεν μου επιτρέπει να πω κάτι τέτοιο. Η ομάδα είναι στην κορυφή. Αφήνω το προσωπικό στην άκρη”.

-Στο λέμε αυτό, διότι το καλοκαίρι στην προετοιμασία, μιλώντας στην “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”, χαρακτήρισες ως όνειρο να αγωνιστείς με τον ΑΡΗ…

“Κάποιες φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα υπολογίζουμε ή τα θέλουμε. Είναι, όμως, όνειρο η παρουσία μου στην ομάδα, δεν το συζητάω. Εγώ και στον πάγκο όταν είμαι ενθαρρύνω τους συμπαίκτες μου και πανηγυρίζω τα γκολ της ομάδας. Περίμενα και περιμένω ακόμα την ευκαιρία μου”.

-Με το λάθος σου στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα, δέχθηκες αρκετή και άδικη κριτική. Πως το διαχειρίστηκες;

“Δεν είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου, που συναντάω μια τέτοια κατάσταση. Αν δεν το διαχειριστείς με καλή σκέψη και ηρεμία θα σε πάρει από κάτω. Μετά δεν έχει γυρισμό και ειδικά σε μια τεράστια και λαοφιλή ομάδας, όπως είναι ο ΑΡΗΣ”.

“Με το τέλος του πρώτου γύρου, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση”

-Αντιληφθήκατε και εσείς μέσα στη χρονιά ότι ο κόσμος αρχίζει να “ζεσταίνεται” και να επιστρέφει σιγά-σιγά;

“Νομίζω ότι με το τέλος του α’ γύρου, όταν όλοι κατάλαβαν ότι η ομάδα έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση. Θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μέχρι την αρχής της επόμενης χρονιάς. Πιστεύω ότι τους κάναμε χαρούμενους. Βέβαια κάποιες φορές ίσως να τους πικράναμε, όπως με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο. Μπορέσαμε, όμως και… ρεφάραμε, δίνοντας άλλες χαρές”.

“Η Σούπερ Λιγκ χρειάζεται ποιότητα και πειθαρχία”

-Με τη σεζόν να τελειώνει, η κουβέντα πλέον πηγαίνει στην επόμενη σεζόν. Πολλοί λένε ότι η φετινή ομάδα είναι μιας… χρήσης…

“Αυτό θα το κρίνει η διοίκηση, μαζί με τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή. Δεν έχει τόσο σημασία αν συμφωνώ ή όχι. Πράγματι πολλά παιδιά έδειξαν ότι γνωρίζουν την κατηγορία. Από εκεί και πέρα, όσοι μείνουν, καλώς. Όσοι φύγουν… πάλι καλώς, απλά θα βγουν κερδισμένοι από την παρουσία τους φέτος στην ομάδα. Θα πάνε σε καλές ομάδες με καλύτερα συμβόλαια”.

-Επειδή ξέρεις τη Σούπερ Λιγκ, τι θα χρειαστεί ο ΑΡΗΣ επιστρέφοντας μετά από τέσσερα χρόνια;

“Δεν ξέρω τι θα χρειαστεί η ομάδα. Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι η κατηγορία χρειάζεται ποιότητα και πειθαρχία. Υπάρχουν περισσότεροι χώροι και μεγαλύτερη άνεση για να αναδειχθούν οι αρετές των παικτών. Η περσινή ομάδα για παράδειγμα θα μπορούσε να σταθεί πολύ πιο εύκολα στη Σούπερ Λιγκ απ’ ότι παρουσιάστηκε στη Φούτμπολ Λιγκ”.

“Πρώτα να μπουν σωστές βάσεις…”

-Η επιστροφή της ομάδας θα πρέπει να γίνει βήμα-βήμα ή κατευθείαν να στοχεύσει ψηλά και συγκεκριμένα στην Ευρώπη;

“Μια ομάδα, όπως ο ΑΡΗΣ, δεν μπορεί να πει ότι την πρώτη χρονιά θα παλέψει για τη σωτηρία. Δεν νοείται κάτι τέτοιο. Το πιο σωστό είναι να βάλει πρώτα κάποιες σωστές βάσεις και στη συνέχεια να… κυνηγήσει κάτι καλύτερο”.

-Πέραν του αγωνιστικού, εσύ ζώντας την ομάδα σε καθημερινή βάση, έχεις διακρίνει ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και στο οργανωτικό;

“Σε μια σεζόν με πολλά περισσότερα έσοδα θα αλλάξουν φυσιολογικά πολλά πράγματα και σε αυτό το κομμάτι. Θα υπάρχει η οικονομική άνεση που θα… λύσει τα χέρια της διοίκησης στο οργανωτικό σκέλος. Σαφώς και πρέπει να γίνουν πολλά, αφού την τελευταία τετραετία η ομάδα στερήθηκε αρκετά”.

“Αυθόρμητος ο Καρυπίδης, έχει δώσει πολλά στην ομάδα”

-Στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Θόδωρος Καρυπίδης είπε ότι έπαθε και έμαθε από τα περσινά του λάθη. Τον είδες διαφορετικό;

“Ο πρόεδρος δεν είχε ποτέ ομάδα Β’ Εθνικής. Πέρυσι… γνώρισε την κατηγορία. Όπως δείχνει και το φετινό αποτέλεσμα, έμαθε. Στελέχωσε την ομάδα, όπως έπρεπε και δικαιώθηκε για τις επιλογές του”.

-Εσύ που τον ζεις τα τελευταία χρόνια σε Βέροια και ΑΡΗ, πως θα τον χαρακτήριζες με μια λέξη;

“Αυθόρμητο. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Κάποιες φορές μπορεί να είναι βέβαια το πρώτο και άλλες το δεύτερο. Έχει δώσει, όμως, πολλά στην ομάδα. Την έχει χρηματοδοτήσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ και περιμένει την ανταμοιβή για την προσπάθεια που κατέβαλε”.

Προτεινόμενα Άρθρα