Η αποτυχία, η λύτρωση και η επόμενη μέρα

από Γιώργος Γκάτος

Ο Παυλίδης ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την τρίτη χρονιά του στον ΑΡΗ και εφόσον το συμβόλαιό του ανανεωθεί, θα ζήσει αυτό που περίμενε από το 2015. Να παίξει δηλαδή με τον ΑΡΗ στη Σούπερ Λιγκ.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Η χρονιά που ολοκληρώνεται αύριο πετυχημένα, ξεκίνησε με μία μεγάλη ευθύνη και… μπόλικη πίεση για το ρόστερ που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Δύο στοιχεία που ίσως βάρυναν κάπως περισσότερο, όσους είχαν παραμείνει από πέρυσι. 

Η… ρετσινιά της περσινής αποτυχίας “συνόδευσε” φέτος τους ποδοσφαιριστές που συνέχισαν στην ομάδα. Ήταν όμως εκείνη που τους έδωσε ένα κίνητρο παραπάνω, για να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η φετινή επιτυχία της, βάζοντας είτε λίγο είτε πολύ το δικό τους “λιθαράκι” για να γίνει αυτό.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Μπάμπης Παυλίδης. Ο εκ των αρχηγών του ΑΡΗ φέτος, συνέβαλε και αυτός από την πλευρά του, για να επανέλθει η ομάδα επιτέλους στη φυσική θέση της. Όχι βέβαια όπως ακριβώς θα ήθελε, αφού δεν κατάφερε να βρει σταθερή θέση στα πλάνα του προπονητή, σε μία χρονιά με μεταπτώσεις για τον ίδιο. Στο… ταμείο της σεζόν όμως, τα γκολ του στα Τρίκαλα και Δράμα, κρίνονται ως ιδιαίτερα καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία της ομάδας.

Ο Παυλίδης ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την τρίτη χρονιά του στον ΑΡΗ και εφόσον το συμβόλαιό του ανανεωθεί, θα ζήσει αυτό που περίμενε από το 2015. Να παίξει δηλαδή με τον ΑΡΗ στη Σούπερ Λιγκ. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”, γι’ αυτό το όνειρό του, όπως και για πολλά αλλά. Κάνει το δικό του… ταμείο για τη χρονιά που ολοκληρώνεται. Καταγράφει τα “κλειδιά” μίας δύσκολης αποστολής που επετεύχθη και στέκεται σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν από τη νέα σεζόν στην ομάδα.

“Δύσκολο, αλλά εμείς το κάναμε εύκολο”

– Τελικά, η άνοδος ήρθε τόσο εύκολα όσο δείχνει η βαθμολογία ή πιο δύσκολα;

“Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Οι συνθήκες από την αρχή της χρονιάς δεν ήταν οι καλύτερες. Προερχόμασταν από την περσινή αποτυχία και είχαμε επιπλέον πίεση. Τη διαχειριστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Στο τέλος πιστεύω ότι το δύσκολο έγινε εύκολο, χάρη σε εμάς”.

– Μιλάς για δυσκολίες. Και έχουν κάνει λόγο για αυτές και κάποιοι συμπαίκτες σου. Δίνετε την εντύπωση ότι δεν ήταν όλα… ρόδινα στην καθημερινότητα της ομάδας.

“Είχαμε κάποια θέματα. Η καθημερινότητά μας, δεν αρμόζει σε μία άκρως επαγγελματική ομάδα. Βάλαμε όμως πάνω απ’ όλα το συμφέρον του ΑΡΗ. Αποφασίσαμε να τα αφήσουμε στην άκρη και να προχωρήσουμε. Υπήρχαν δυσκολίες σε θέματα οργάνωσης. Κάποιες φορές βρίσκονταν λύσεις”.

– Σας πείραξε καθόλου ότι στην ουσία με τη φετινή σας προσπάθεια, βάλατε πλάτη για την περσινή ομάδα;

“Φυσικά και μας πείραξε. Γνωρίζαμε ότι ο πρόεδρος έκανε κάποια λάθη και φέτος προσπάθησε να τα διορθώσει. Βέβαια δεν είχε και πολλά έσοδα. Πέρυσι έβαλε πολλά χρήματα, τα οποία στην ουσία πήγαν χαμένα. Φέτος ακολούθησε μία πιο οικονομική πολιτική όσον αφορά το μπάτζετ, για να μπορέσει να καλύψει και τις περσινές εκκρεμότητες. Μείναμε λίγο πίσω εμείς, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Έπρεπε να προχωρήσουμε, αφού ξέραμε ότι εφόσον έρθει η άνοδος, όλα θα φτιάξουν”.

– Παρά τις όποιες δυσκολίες, είδαμε ένα καλό κλίμα στην ομάδα και δύσκολα έβγαινε κάτι προς τα έξω. Μετατρέψατε τα αποδυτήρια σε κάτι σαν… άβατο.

“Όταν ήρθαν ο κ. Μυροφορίδης με τον κ. Σπανό, ξέραμε ότι είναι δύο άνθρωποι που γνωρίζουν την κατηγορία και τι θα βρούμε μπροστά μας. Από την αρχή δημιουργήσαμε ένα καλό κλίμα μεταξύ μας. Υπήρχαν βέβαια και κάποιες εντάσεις. Για χάρη της ανόδου όμως, τα αφήναμε όλα στην άκρη. Μπορεί εκτός γηπέδου να μην ήμασταν τόσο κοντά, αλλά μέσα σ’ αυτό ήμασταν οικογένεια. Και φαινόταν. Ο τρόπος που πανηγυρίζαμε ή ακόμα και εκείνος που τρέχαμε να διαμαρτυρηθούμε ο ένας για τον άλλο”.

“Μας αφύπνισαν οι ισοπαλίες με Ο.Φ.Η. και Παναιγιάλειο”

– Το σερί των επτά νικών στην αρχή της σεζόν, ήταν τελικά τόσο σημαντικό για την ομάδα;

“Θα το χαρακτήριζα καθοριστικό. Η καλή μέρα άλλωστε, από το πρωί φαίνεται. Με το σερί που κάναμε, στείλαμε το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη φέτος και ότι είμαστε το αφεντικό στην κατηγορία”.

– Οι γκέλες που ήρθαν μετά, με Ο.Φ.Η. και Παναιγιάλειο, σας ταρακούνησαν;

“Θα έλεγα ότι περισσότερο μας αφύπνισαν. Μετά από εκείνο το σερί των επτά νικών, επαναπαυτήκαμε κάπως και ήρθε μία φυσιολογική αμφισβήτηση από τον κόσμο. Το καλό με εμάς όμως φέτος, είναι ότι δεν χάναμε ακόμα και στη μέτρια μέρα μας”.

– Η διαφαινόμενη απώλεια της πρωτιάς, σας ενοχλεί;

“Πρώτα θέλαμε να πάρουμε την άνοδο όσο πιο γρήγορα γινόταν και κατά δεύτερο λόγο είχαμε στο μυαλό μας την πρωτιά. Σίγουρα μας πειράζει. Για τον ΑΡΗ μιλάμε. Κανένας όμως δεν θα θυμάται αν ήσουν 1ος ή 2ος. Η ουσία είναι η άνοδος”.

“Καλή… μεταγραφή ο Παύλος”

– Συμφωνείς και εσύ με την άποψη που έχει διαμορφωθεί και χαρακτηρίζει ως καθοριστική την παρουσία του Παύλου Μυροφορίδη;

“Ο Παύλος είναι χρόνια στο χώρο και γνωρίζει καλά την κατηγορία. Δεν επιλέχθηκε τυχαία. Έχει παρουσιάσει έργο. Ήταν μία καλή… μεταγραφή για την ομάδα, αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι”.

– Η συνεργασία σου με τον Δημήτρη Σπανό, τι γεύση σου αφήνει;

“Γνώστης της κατηγορίας. Ανέλαβε μία ομάδα με μεγάλη πίεση. Στην αρχή αμφισβητήθηκε πολύ, αλλά στο τέλος κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου. Το πέρασμά του είναι πετυχημένο. Είχαμε βέβαια μεταξύ μας κάποιες εντάσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί τα παραπάνω. Ανεχόταν πολλά πράγματα. Είναι κύριος και πολύ καλός στη δουλειά του”.

– Θυσιάσατε το καλό ποδόσφαιρο στο “βωμό” του αποτελέσματος;

“Σε πολλά ματς δεν παρουσιάζαμε την εικόνα που αρμόζει στον ΑΡΗ. Η κατηγορία αυτή όμως, είναι πολύ δύσκολη. Σχεδόν όλες οι ομάδες, μας περίμεναν πίσω. Έτσι επικεντρωθήκαμε πιο πολύ στο αποτέλεσμα”.

– Σας… ήθελε όμως

“Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και αυτό. Πέρυσι χάσαμε πολλά ματς στο τέλος. Φέτος όμως η τύχη, μας έδωσε πράγματα πίσω. Έπαιξε βέβαια ρόλο και η ικανότητα της ομάδας, μαζί με το πείσμα της. Δεν τα παρατούσαμε ποτέ”.

“Έδειξε να μαθαίνει από τα λάθη του ο Καρυπίδης”

– Πώς θα χαρακτήριζες εσύ τον Θεόδωρο Καρυπίδη;

“Είναι ένας άνθρωπος με φιλοδοξίες. Παρορμητικός, αλλά και πεισματάρης. Δεν του αρέσει να μένει στάσιμος και θέλει συνέχεια το καλύτερο. Έχει δώσει πολλά στην ομάδα. Είχε κάποιες δυσκολίες, αφού δεν υπήρχαν κι έσοδα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει κάνει κάποια λάθη. Σε αυτή την ηλικία παρασύρεσαι κάποιες φορές. Φέτος έδειξε να μαθαίνει από αυτά”.

– Πάμε στην επόμενη μέρα. Ζεις την ομάδα τρία χρόνια. Τι πρέπει να αλλάξει, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και εξωαγωνιστικά;

“Να υπάρξει μία οργάνωση γενικά. Πιο πολύ εκτός γηπέδου. Να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών. Όλα ξεκινούν από το οργανωτικό κομμάτι. Ένα μέγεθος όπως ο ΑΡΗΣ, θα πρέπει να το δείχνει αυτό και εκτός γηπέδου”.

– Μπορούμε να μιλήσουμε για στόχο την επόμενη χρονιά;

“Πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός. Για τον ΑΡΗ μιλάμε. Δεν φτάνει μία καλή πορεία. Πρώτα όμως να οργανωθεί η ομάδα σωστά. Να μπουν οι βάσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει η ομάδα. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, για να αποφύγει λάθη προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και τα δικά του”.

– Είσαι υπέρ των ριζικών αλλαγών στο ρόστερ. Διότι συζητιούνται πολλά και έχουν φτάσει και σε εσάς.

“Πρέπει να διατηρηθεί ένας κορμός παικτών. Δεν μπορείς να αλλάξεις ολοκληρωτικά μία ομάδα. Φέτος αρκετά παιδιά έδειξαν ότι μπορούν να σταθούν στη Σούπερ Λιγκ”.

– Εσύ θα είσαι εδώ τη νέα σεζόν;

“Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια επίσημη συζήτηση. Έχω μιλήσει βέβαια με τον πρόεδρο. Θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, αλλά πρώτα πρέπει να λυθούν κάποια ζητήματα. Έχω περάσει τρία χρόνια εδώ και φυσικά θέλω να παραμείνω και να παίξω στη Σούπερ Λιγκ”.

“Δεν πήρα όσες ευκαιρίες ήθελα, αλλά…”

– Η φετινή σεζόν για σένα, είχε διακυμάνσεις. Ξεκίνησες καλά με το γκολ στα Τρίκαλα, ήρθε το γκολ στη Δράμα και κάποια συνεχόμενα ματς στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου. Δεν κατάφερες όμως να σταθεροποιηθείς στα πλάνα του προπονητή.

“Όντως στην αρχή ξεκίνησα καλά, πήρα ευκαιρίες και τις εκμεταλλεύτηκα. Αν κάνω ένα ταμείο όμως, δεν πήρα εκείνες που μου αναλογούσαν. Ακόμα κι έτσι, πιστεύω ότι έβαλα και εγώ το λιθαράκι μου. Όλα αυτά όμως περνούν σε δεύτερη μοίρα. Σημασία έχει το καλό της ομάδας”.

– Είσαι γενικότερα ικανοποιημένος από τον εαυτό σου την τελευταία τριετία;

“Μου συνέβησαν πολλά. Είχα έναν τραυματισμό και λίγο μετά ένα τροχαίο που με κράτησαν πίσω. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να το κάνω τη νέα σεζόν”.

– Εσύ όπως και οι υπόλοιποι που παρέμειναν από πέρυσι, νιώθατε ένα επιπλέον βάρος ή μία παραπάνω ευθύνη;

“Έτσι είναι. Μας πείραξε πολύ η περσινή αποτυχία. Όσοι μείναμε από πέρσι, καθίσαμε, συζητήσαμε και είπαμε θα κάνουμε τα πάντα για να μην συμβεί το ίδιο και φέτος. Το φετινό ήταν κάτι σαν λύτρωση για εμάς”.

“Ανατριχίλα με τον Νέτο”

– Την περασμένη εβδομάδα ο Νέτο αποχαιρέτησε τα γήπεδα και τον είδαμε να δίνει το περιβραχιόνιο σε σένα.

“Όταν τον είδα να έρχεται, ένιωσα ανατριχίλα. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Ήταν τιμή, που μου έφερε το περιβραχιόνιο. Είναι κομμάτι της ιστορίας του ΑΡΗ και η ομάδα πρέπει να τον αξιοποιήσει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι με βοήθησε να καταλάβω τι εστί ΑΡΗΣ. Μου έμαθε πολλά. Με έκανε καλύτερο όχι μόνο ως αθλητή αλλά και ως άνθρωπο”.

Προτεινόμενα Άρθρα