Οι αριθμοί της ανόδου

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η χρονιά ολοκληρώθηκε πετυχημένα για τον ΑΡΗ, με την επιστροφή της ομάδας στη φυσική θέση της. Μία επιτυχία, η οποία δεν αποτυπώνεται μονάχα από την άνοδο αλλά και με τους αριθμούς μέσα από τους οποίους ήρθε.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε πετυχημένα για τον ΑΡΗ, με την επιστροφή της ομάδας στη φυσική θέση της. Μία επιτυχία, η οποία δεν αποτυπώνεται μονάχα από την άνοδο αλλά και με τους αριθμούς μέσα από τους οποίους ήρθε.

Η εικόνα της ομάδας μέσα στο γήπεδο αρκετές φορές δεν έπειθε τον κόσμο. Τα στατιστικά όμως λένε πάντα την αλήθεια. Είτε όσον αφορά το σύνολο είτε παίκτες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα από αυτό.

Το “όσκαρ”, στην άμυνα

Επιθετικά ο ΑΡΗΣ τα πήγε αρκετά καλά αλλά ήρθε 2ος στο σκοράρισμα στη φετινή Φούτμπολ Λιγκ. Σε αντίθεση με την άμυνα όπου ήτα σαφώς καλύτερος και είχε το καλύτερο παθητικό στην κατηγορία με τα μόλις 13 γκολ που δέχθηκε.

Οταν η κουβέντα βέβαια πάει στην άμυνα, δεν αφορά μόνο την αμυντική τετράδα αλλά τη συνολική ανασταλτική παρουσία της ομάδας. Ενδεικτικό είναι αυτά τα 13 τέρματα ήρθαν σε μόλις εννέα παιχνίδια. Κάτι που σημαίνει ότι στα άλλα 22 η ομάδα κατάφερε να κρατήσει το μηδέν.

Το ρεκόρ του Διαμαντόπουλου

Στον τομέα του σκοραρίσματος, ο ΑΡΗΣ φέτος είχε έναν πρωταγωνιστή και αυτός ακούει στο όνομα του Δημήτρη Διαμαντόπουλου. Ο 28χρονος επιθετικός σκόραρε 16 γκολ στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, με τα δέκα να έρχονται στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος. Τα πέντε ματς που σκόραρε βέβαια σε αυτόν, φανερώνουν μία έλλειψη διάρκειας στην απόδοση του. Σε κάθε περίπτωση όμως συνέβαλε σημαντικά και με κρίσιμα γκολ.

O πλουραλισμός στην επίθεση

Ο Διαμαντόπουλος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αρκετών παικτών που βρήκαν φέτος δίχτυα με τον ΑΡΗ. Οι “κιτρινόμαυροι” χαρακτηρίζονται φέτος από έναν επιθετικό πλουραλισμό, αφού συνολικά 15 παίκτες όλων των γραμμών βρήκαν δίχτυα.

Η… κολόνα της άμυνας και των συμμετοχών

Ο Γιώργος Δεληζήσης δεν ήταν μόνο εκ των ηγετών του φετινού ΑΡΗ και από εκείνους που κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο. Ηταν επίσης εκείνος με τις περισσότερες συμμετοχές για τους “κιτρινόμαυρους” στο πρωτάθλημα, με 29 σε σύνολο 31 αγώνων. Ο 30χρονος στόπερ μαζί με τους Σόουζα (28), Μουμίν (28), Ιντζόγλου (27), Πλατέλλα (27), Διαμαντόπουλο (26), Πασά (26) και Βαλεριάνο (26) ήταν οι οκτώ παίκτες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις 25 συμμετοχές.

Οι “δημιουργοί”

Στα γκολ δεν υπάρχουν μόνο εκτελέστες. Ενιότε υπάρχουν και οι δημιουργοί. Και στον ΑΡΗ φέτος δεν ήταν λίγοι, με τον Κενάν Μπαργκάν να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας έχοντας έξι ασίστ. Ο Πλατέλλας με τον Πασά ακολουθούν από πίσω με πέντε και τέσσερις έχει ο Ντούνης.

O ΑΡΗΣ των δεύτερων ημιχρόνων

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του φετινού ΑΡΗ, είναι τα χρονικά σημεία που σκόραρε και η… εμμονή του να βρίσκει δίχτυα κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Από τα 56 γκολ που πέτυχε φέτος η ομάδα, τα 36 ήρθαν στα δεύτερα 45λεπτα των αγώνων της. Ένα στατιστικό που αναδεικνύει, μεταξύ άλλων- τα προβληματικά πρώτα ημίχρονα των “κιτρινόμαυρων”.

To διευρυμένο ροτέισον

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν και κυρίως προς το φινάλε αυτής, ο Δημήτρης Σπανός προσπάθησε να ανοίξει το ροτέισον και έδωσε ευκαιρίες. Σε άλλους περισσότερους, σε άλλους λιγότερες… Οπως και να’ χει, ο Αιγιώτης τεχνικός χρησιμοποίησε 26 ποδοσφαιριστές. Οι τρεις που δεν αγωνίστηκαν φέτος, ήταν οι τραυματίες Ανάκογλου, Πίντο και ο τραυματίας Μαντζάρης.

Προτεινόμενα Άρθρα