Σαν σήμερα, το Κύπελλο του 1970 απέναντι στον Π.Α.Ο.Κ. (pics&vid)

από AllAboutARIS

Σήμερα, συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ημέρα που ο ΑΡΗΣ κέρδισε τον Π.Α.Ο.Κ. στον τελικό του Κυπέλλου με 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Ο τελικός κυπέλλου Ελλάδας το 1970 (28/6) είχε αρκετές ιδιαιτερότητες. Ήταν ο πρώτος που γινόταν εκτός Αθηνών, ο πρώτος μεταξύ ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΑΡΗΣ εναντίον ΠΑΟΚ) και ο πρώτος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΥΕΝΕΔ τότε, σε περιγραφή του κορυφαίου Γιάννη Διακογιάννη.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο ΑΡΗΣ με απόφαση της τότε κυβέρνησης της Χούντας αγωνίστηκε χωρίς τον Τάκη Λουκανίδη, ενώ ακουγόταν έντονα εκείνο τον καιρό ότι η Χούντα ήθελε να καταλήξει το κύπελλο στον ΠΑΟΚ. Όλες αυτές οι πρωτιές συνδυάστηκαν με την πρώτη κατάκτηση κυπέλλου από τον ΑΡΗ. Σε ένα κατάμεστο Καυταντζόγλειο στάδιο πολλές ώρες πριν την έναρξη του ματς (46.695 εισιτήρια κομμένα), οι “κίτρινοι” έφυγαν θριαμβευτές επί των συμπολιτών τους με το 1-0 που ήταν τελικό σκορ να διαμορφώνεται με προβολή του Μανώλη Κεραμιδά στο 8’.

Ο ΑΡΗΣ πέτυχε άλλα δύο γκολ, τα οποία ακύρωσε ο διαιτητής Χρήστος Μίχας, ο οποίος με ένα πέναλτι… δώρο στον ΠΑΟΚ προσπάθησε να τον βάλει στο παιχνίδι λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Πριν την εκτέλεση ο Άγγελος Σπυρίδων άρχισε να παίζει με την μπάλα εκνευρίζοντας τον Κούδα, ο οποίος τελικά το έχασε.

Για να φτάσει ως τον τελικό ο ΑΡΗΣ απέκλεισε όλους τους μεγάλους αντιπάλους του εκείνη την εποχή. Αρχικά, στη φάση των 32, νίκησε με 1-0 στην Πάτρα την ομώνυμη ομάδα, στους “16” απέκλεισε τον πρωταθλητή και φιναλίστ του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, Παναθηναϊκό, κερδίζοντάς τον 2-1 στο Χαριλάου, στα προημιτελικά είχε εύκολο έργο νικώντας στη Ριζούπολη την Καλλιθέα με 3-1, ενώ στον ημιτελικό “πέταξε” εκτός διοργάνωσης τον Ολυμπιακό, τον οποίο νίκησε με 1-0 στο “Γ. Καραϊσκάκης”. 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΡΗΣ: Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60` Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμίδας, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου

Π.Α.Ο.Κ.: Γιάννης Χριστοδούλου (43` Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27` Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος

Προτεινόμενα Άρθρα