Η nouvelle vague… συστήνεται (pics)

από Γιώργος Γκάτος

Από τη ημέρα της παρουσίασης του Πάκο Ερέρα έγινε αντιληπτό ότι ο Ισπανός αρέσκεται να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Το έχει κάνει άλλωστε με επιτυχία στο παρελθόν -ένα παράδειγμα είναι ο Ιάγκο Άσπας- και ήταν μια σκέψη που είχε εξ αρχής όταν ανέλαβε τον ΑΡΗ.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Η έλλειψη παικτών στο ξεκίνημα της προετοιμασία, αλλά και η επιθυμία του Ερέρα να τσεκάρει ορισμένους νεαρούς… έστειλαν στα 3-5 Πηγάδια κάποιους ποδοσφαιριστές της ομάδας Κ-19. Δύο από αυτούς κατάφεραν να… επιβιώσουν από τα αυστηρά κριτήρια του 64χρονου προπονητή και να ταξιδέψουν στην Ολλανδία, κερδίζοντας εν τέλει μια θέση στην πρώτη ομάδα. Μόλις επτά μήνες μετά τον προβιβασμό τους στη δεύτερη ομάδα!
Οι Πέτρος Μπακούτσης και Πέτρος Μπακαλιάνης ζουν το δικό τους όνειρο. Από τον περασμένο Γενάρη έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει πλήρως. Από την Κ-17 και στο πρωτάθλημα με την Κ-19, στην πρώτη ομάδα και στο πρώτο επαγγελματικό τους συμβόλαιο. Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 17 ετών. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για την οποία μιλούν στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”

Μπακούτσης: “Σοκ, αλλά και ενθουσιασμός”

-Πέτρο, πώς ζεις μέχρι στιγμής αυτή τη διαφορετική εμπειρία για εσένα;

“Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς και κυρίως για μένα. Ένα όνειρο, το οποίο σιγά-σιγά γίνεται πραγματικότητα. Το ποδόσφαιρο που παίζουμε είναι επιθετικό και με βάση το ισπανικό μοντέλο. Πιστεύω ότι ο φετινός ΑΡΗΣ θα βγάλει κάτι πολύ ωραίο μέσα στο γήπεδο”.

-Καλείσαι, πάντως, από πολύ μικρός να προσαρμοστείς σ’ ένα απαιτητικό μοντέλο ποδοσφαίρου…

“Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το ποδόσφαιρο των τμημάτων υποδομής με το επαγγελματικό. Οι ρυθμοί είναι πιο έντονοι. Οι παίκτες είναι πιο έμπειροι και πιο δυνατοί. Οι… παλιοί μας βοήθησαν να εγκλιματιστούμε. Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να σταθούμε καλύτερα στις προπονήσεις”.

-Αν τον περασμένο Ιανουάριο σου έλεγαν ότι από την Κ17 θα βρεθείς στην πρώτη ομάδα, θα το πίστευες; 

“Είναι κάτι πολύ ωραίο. Έγιναν πολλά πράγματα απότομα. Για μένα ήρθε και η κλήση στην εθνική μέσα σε όλα πριν λίγους μήνες, μαζί με τον προβιβασμό μου στην Κ-19, το πρωτάθλημα και στη συνέχεια με την επιλογή μου για την πρώτη ομάδα”.

– Πώς αντέδρασες όταν ενημερώθηκες ότι κλήθηκες στην πρώτη ομάδα;

“Εγώ έβλεπα στα σάιτ ότι η ομάδα έφευγε για το Βέρμιο. Και έλεγα από μέσα μου, “δεν γίνεται να είμαστε στην πρώτη ομάδα”. Και λίγο μετά χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ο κ. Μελισσάς. Σοκαρίστηκα, αλλά και ενθουσιάστηκα. Το είπα στους γονείς μου, στους συγγενείς μου και ήταν όλοι χαρούμενοι για μένα”.

– Βλέπαμε τον Πάκο Ερέρα στο Βέρμιο να μιλάει αρκετά με εσάς τους μικρότερους…

“Έκανε μια προσπάθεια να μας εντάξει πιο γρήγορα στις συνθήκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μας συμβούλευε σε κάθε ευκαιρία. Να είμαστε σε εγρήγορση και να δίνουμε τη μπάλα με τη μια. Μας βοήθησε”.

-Στην πρώτη προπόνηση σας πήρε κοντά του και σας μίλησε…

“Ήθελε κυρίως να μάθει κάποια πράγματα για εμάς και τις ηλικίες μας. Με μένα, μάλιστα, ξαφνιάστηκε όταν του είπα ότι είμαι 17. Και ακόμα κάποιες φορές δε το πιστεύει…”.

-Καταφέρατε, πάντως, νέοι και παλιοί να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό κλίμα…

“Από το Βέρμιο, οι… παλιοί μας ενέταξαν στην ομάδα. Δημιουργήθηκε ένα οικογενειακό κλίμα, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε παλιούς και νέους. Στην Ολλανδία ήρθαμε πιο κοντά”.

-Πώς σκέφτεσαι το επίσημο ντεμπούτο σου μπροστά στον κόσμο του ΑΡΗ;

“Με πολύ κόσμο. Έτσι θα νιώθω ότι είναι μαζί μου. Όταν γίνει θα είναι κάτι εξαιρετικό. Σου ανεβάζει την απόδοση. Σου δίνει επιπλέον κίνητρο. Παίζεις και για τον κόσμο. Όχι μόνο για σένα”.

-Αυτή η εξέλιξη, πάντως, με την πρώτη ομάδα έρχεται σε μια χρονιά Πανελληνίων εξετάσεων…

“Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Οι προπονήσεις θα είναι και πρωινές, οπότε θα χρειάζεται να λείπουμε κι έτσι θα έχουμε θέμα με τις απουσίες. Το ποδόσφαιρο είναι προτεραιότητα, αλλά δεν γίνεται να αφήσουμε το σχολείο. Η μόρφωση είναι σπουδαία αρετή”.

Μπακαλιάνης: “Αν μου το έλεγαν τον Ιανουάριο, δεν θα το πίστευα”

-Οι εντυπώσεις μέχρι στιγμής από την προετοιμασία;

“Πολύ ωραίες. Είναι κάτι καινούργιο. Οι ρυθμοί έχουν ανέβει. Πρόκειται για κάτι ξεχωριστό, κυρίως για μένα αυτό το ισπανικό μοντέλο”.

-Για εσένα που έκανες αυτή την απότομη μετάβαση από τη δεύτερη ομάδα στην πρώτη, πώς είναι όλο αυτό;

“Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα μέχρι να αρχίσουμε να βρίσκουμε τα πατήματά μας. Μετά και την Ολλανδία μπορώ να πω ότι οι υπόλοιποι παίκτες φρόντισαν να μας βάλουν και αυτοί στο κλίμα. Καταλαβαίνουμε πλέον τι ζητάει ο προπονητής και προσπαθούμε να το βγάλουμε μέσα στο γήπεδο”.

-Μέσα σε έξι μήνες βρέθηκες από την τρίτη ομάδα στην πρώτη και ετοιμάζεσαι να υπογράψεις το νέο σου συμβόλαιο. Φαντάζομαι ότι δεν περίμενες τέτοια εξέλιξη τόσο σύντομα…

“Είναι ένα όνειρο. Αν μου το έλεγαν τον περασμένο Ιανουάριο, δεν θα το πίστευα. Με τις θυσίες, όμως, που κάναμε, τα καταφέραμε”.

-Φαντάζομαι ξαφνιάστηκες όταν ενημερώθηκες ότι πας στην προετοιμασία της ομάδας μια μέρα πριν ξεκινήσει…

“Σοκαρίστηκα όταν με πήρε ο κ. Μελισσάς και μου το είπε. Ενημέρωσα τον πατέρα μου και στην αρχή νόμιζε ότι κάνω πλάκα. Ήταν πολύ περίεργο εκείνη τη στιγμή. Χάρηκαν όλοι στην οικογένεια μου, όπως και ο αδελφός μου που αγωνίζεται στην Κ19”.

-Στο Βέρμιο, κυρίως, είδαμε τον Πάκο Ερέρα να μιλάει περισσότερο σε εσάς τους μικρούς… 

“Προσπαθούσε να μας εντάξει στον τρόπο παιχνιδιού του. Να μας βοηθήσει να μπούμε πιο γρήγορα στο κλίμα. Με κάποιες κινήσεις, κάποιες τοποθετήσεις στο γήπεδο και γενικά συμβουλές. Μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μικροί ή μεγάλοι στην ομάδα και ότι όλοι θα πάρουν την ευκαιρία τους”.

-Αντιλαμβάνεσαι, πάντως, ότι η δική σας εξέλιξη δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στα παιδιά που έρχονται από πίσω…

“Έτσι είναι. Βλέπουν ότι υπάρχει η προοπτική για να στελεχώσουν και αυτοί κάποια στιγμή την πρώτη ομάδα. Ότι όλοι μπορεί να έχουν την ευκαιρία τους”.

-Και τώρα, πώς συνδυάζεις σχολείο και ποδόσφαιρο;

“Είναι δύσκολο. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω ακριβώς. Θέλω να δώσω βάση στο ποδόσφαιρο. Με το σχολείο είναι κάτι που θα το δούμε γιατί είναι και χρονιά Πανελληνίων”.

-Εσύ πώς ζεις αυτό το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα;

“Το ζήσαμε κυρίως στην Ολλανδία. Ήμασταν ένα στις προπονήσεις και στους αγώνες. Δεθήκαμε ακόμα περισσότερο. Ειδικά ο Δεληζήσης κατάφερε να μας ενώσει όλους, ξένους και Έλληνες, με την εμπειρία και τα λόγια του”.

-Επειδή ανέφερες τον Δεληζήση και αγωνίζεστε στην ίδια θέση, λειτουργεί και σαν “δάσκαλος” για σένα;

“Με βοηθάει πάρα πολύ. Με συμβουλεύει εντός και εκτός γηπέδου”.

-Υπάρχει στο μυαλό σου η στιγμή που θα κάνεις το επίσημο ντεμπούτο σου στο “Κλεάνθης Βικελίδης”;

“Όχι μόνο υπάρχει, έχει δημιουργήσει διάφορες εικόνες! Θέλουμε να κάνουμε ντεμπούτο σε ένα γεμάτο γήπεδο όπως το βλέπαμε μικροί. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε με μια άλλη ματιά”.

Προτεινόμενα Άρθρα