"Πιστέψτε σε αυτή την ομάδα" (pics)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο διακαής πόθος του Πάκο Ερέρα, μιλάει για τον ΑΡΗ που δημιουργεί ο 64χρονος τεχνικός

Ο Φραν Βέλεθ ήταν ίσως νο παίκτης που ήθελε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ο Πάκο Ερέρα τη φετινή σεζόν. 

Ο Ισπανός τεχνικός έκανε υπομονή και δικαιώθηκε στο τέλος με την έλευση του 27χρονου στόπερ, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” για τις πρώτες του εντυπώσεις από την ομάδα και έστειλε το δικό του μήνυμα στον κόσμο

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Παπαδόπουλο 

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με τον Πάκο Ερέρα να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό του νέου ΑΡΗ και τη στελέχωση του ρόστερ μίας σεζόν που βρίσκει την ομάδα στη φυσική της θέση.

Πάνω στο γραφείο του 64χρονου τεχνικού υπήρχαν λίστες με δεκάδες παίκτες και άλλοι τόσοι ήταν εκείνοι που προτάθηκαν. Οι αναζητήσεις αφορούσαν σχεδόν όλες τις θέσεις της ενδεκάδας. Με πρώτες και εναλλακτικές επιλογές. Υπήρχε όμως ένας παίκτης τον οποίο ο Πάκο Ερέρα ίσως ήθελε να τον κάνει κάτοικο Θεσσαλονίκης περισσότερο από κάθε άλλον. Το όνομα του; Φραν Βέλεθ
Η περίπτωση του Ισπανού αμυντικού έπεσε από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι. Ο Ερέρα τον ήξερε και τον ήθελε για το κέντρο της άμυνας του. Μόνο που υπήρχε ένα σημαντικό εμπόδιο και αυτό ήταν το συμβόλαιο που δέσμευε τον παίκτη με τη Βίσλα Κρακοβίας.
Οι σχέσεις του Βελέθ με τους Πολωνούς δεν ήταν οι καλύτερες, λόγω των οφειλών που υπήρχαν προς τον παίκτη. Και ενώ ήταν έτοιμος να καταθέσει προσφυγή για να μείνει ελεύθερος και να έρθει στον ΑΡΗ, κάποια χρήματα του στέρησαν αυτό το δικαίωμα. Ο ίδιος όμως είχε πάρει ήδη την απόφαση του. Πίστεψε στον Ερέρα. Πίστεψε ότι ο ΑΡΗΣ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του. Ετσι το πάλεψε. Πίεσε. Και ο Ερέρα περίμενε. Μέχρι που αμφότεροι δικαιώθηκαν για την υπομονή και την επιμονή τους.
Ο Βελέθ μετράει πλέον τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη. Και νιώθει ήδη δικαιωμένος που πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί το πρότζεκτ του συμπατριώτη του, τον οποίο εκθειάζει μέσα από την “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” και καλεί τον κόσμο του ΑΡΗ να πιστέψει στην ομάδα που δημιουργεί φέτος ο Καταλανός τεχνικός. Ξέρει ότι θα υπάρξουν καλές και κακές στιγμές. Αλλά όπως γράφει και το τατουάζ στον αριστερό του δικέφαλο, “δεν γιορτάζεις στις νίκες αλλά όταν ξεπερνάς τις ήττες”.

“Στο τέλος μετράει πάντα το αποτέλεσμα”

-Μετά από τρεις εβδομάδες στην ομάδα, ποια είναι τα πρώτα σου συμπεράσματα;
“Βλέπω μία ομάδα με πολύ καλούς παίκτες και μία φιλοσοφία, αυτή του Πάκο Ερέρα. Το τίκι-τάκα που λέγαμε κάποτε. Προσπαθούμε να αφομοιώσουμε τη νοοτροπία του προπονητή μας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε ένα δεμένο σύνολο. Θα έρθει και το ποδόσφαιρο”.

-Στα φιλικά που έχετε δώσει μέχρι στιγμής, βλέπουμε την ομάδα να αποδίδει αμυντικά. Επιθετικά όμως δεν διακρίνουμε ακόμη αυτή τη φιλοσοφία του προπονητή.
“Υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες και είναι φυσιολογικό. Δουλεύουμε κάθε μέρα πάνω στην επιθετική τακτική. Οπως είπα και πριν όμως, σημασία έχει πρώτα ότι είμαστε ένα δεμένο σύνολο”.

-Επιμένω στην ερώτηση, γιατί ο Ερέρα φημίζεται για το επιθετικό ποδόσφαιρο.
“Είναι δύσκολο να δούμε αυτό που θέλει τώρα. Η ψυχολογία και τα γκολ, θα φέρουν βελτίωση στην επίθεση”.

-Αρα αυτό που πρέπει να αντιληφθεί και ο κόσμος κυρίως, είναι ότι χρειάζεται υπομονή.
“Και αρκετή μάλιστα. Είναι πολύ δύσκολο να παίξεις ποδόσφαιρο όπως το θέλει ο κόουτς. Είναι αδύνατο μέσα σε έναν μήνα να να σκοράρεις 4-5 γκολ ανά ματς. Χρειάζεται υπομονή και να παλεύουμε κάθε ματς”.

– Με τα αποτέλεσμα στην Ολλανδία πάντως, πήρατε ψυχολογία κόντρα σε πιο έτοιμες ομάδες.
“Ηταν σημαντικές νίκες, έστω κι αν επρόκειτο για φιλικά. Δεν κρατήσαμε τη μπάλα όσο θα θέλαμε αλλά λειτουργήσαμε ως σύνολο. Και αυτό είναι το σημαντικό. Για παράδειγμα με τη Βίλεμ δεν παίξαμε καλά. Κερδίσαμε όμως. Και στο ποδόσφαιρο, αυτό που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα”.

-Αποκτάτε χαρακτήρα νικητή δηλαδή. Διότι κάτι ανάλογο είδαμε την Ξάνθη
“Ναι, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Η Ξάνθη έκανε ευκαιρίες. Υπήρχαν βέβαια διαστήματα που ελέγχαμε το παιχνίδι. Κάτι που πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερο”.

-Εκεί βέβαια υπήρχε και η κούραση από το φιλικό με τη Λάρισα.
“Ηταν πολύ δύσκολο να παίξουμε δύο παιχνίδια σε 48 ώρες. Για αυτές τις καταστάσεις όμως μας προετοιμάζει ο Τέλμο (σ.σ. Ντε Αντρές)”.

-Στην Ξάνθη, είδαμε τον προπονητή να σε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως αμυντικό μέσο. Θέση την οποία γνωρίζεις αν και στόπερ.
“Για μένα, είναι το ίδιο να παίζω στα στόπερ ή στο κέντρο. Το έχω πει σε κάθε προπονητή που είχα. Το σημαντικό είναι να παίζω”.

“Η ομάδα που βλέπετε, είναι οικογένεια”

-Πως είναι μέχρι στιγμής η συνεργασία σου με τον Δεληζήση και τον Σόουζα;
“Με τον Ούγκο είναι πιο εύκολα διότι μιλάμε την ίδια γλώσσα. Με τον “Δέλη” κάποιες φορές όχι τόσο. Η γλώσσα όμως δεν είναι πρόβλημα για μένα”.

-Στο πρόσωπο του Δεληζήση πάντως, όλοι βλέπουν έναν ηγέτη
“Και εγώ μαζί. Μας παρακινεί και μας δίνει κίνητρο με τα λόγια του. Κάποιες φορές βέβαια δεν τον καταλαβαίνω (σ.σ. γέλια)”.

-Μαζί με τους παλιούς, έχετε δημιουργήσει ένα οικογενειακό κλίμα
“Η ομάδα αυτή που βλέπετε, είναι μία οικογένεια. Οταν ένας έχει πρόβλημα, όλοι τον στηρίζουμε. Αυτό είναι το κλειδί”.

-Και το βλέπουμε τόσο στους πανηγυρισμούς όσο και σε ένα φάουλ που μπορεί να γίνει σε έναν από εσάς…
“Το δεύτερο, είναι και το πιο σημαντικό για μένα. Κάποιες φορές φυσικά μπορεί να παίζει ο ένας και όχι ο άλλος. Αλλά είμαστε οικογένεια. Αυτό μετράει”.

-Με την έλευση σου στον ΑΡΗ, βρήκες και τον Κουέστα.
“Είναι φίλος μου. Είναι η τρίτη φορά που είμαστε συμπαίκτες μέσα σε έξι χρόνια”.

-Το γεγονός ότι ήρθε πριν από σένα, ήταν ένας λόγος επιπλέον για σένα ώστε να έρθεις στον ΑΡΗ;
“Οταν ήρθε με έπαιρνε σχεδόν κάθε μέρα και μου έλεγε να έρθω (σ.σ. γέλια). Είχα πολλές προσφορές. Μίλησα όμως με τον κ. Ερέρα για το πρότζεκτ που έχει. Αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στον ΑΡΗ, στον κόσμο και στην πόλη. Και ήρθα…”.

-Αυτό το πρότζεκτ… η φιλοσοφία που θέλει να περάσει στην ομάδα, τι περιλαμβάνει;
“Θέλει να ελέγχουμε το παιχνίδι. Δίνει μεγάλη βάση στην άμυνα αλλά το πιο σημαντικό για αυτόν είναι η μπάλα. Να έχουμε τη μπάλα εμείς, για να μην επιτίθεται ο αντίπαλος. Αυτά θέλει. Εχει ένα καλό πρότζεκτ για το μέλλον”.

-Σε ήθελε πάντως από την αρχή και επέμενε…
“Οταν μιλήσαμε στην αρχή, του είπα ότι έχω συμβόλαιο με τη Βίσλα αλλά θα προσπαθήσω να έρθω. Είπε ότι θα με περιμένει έναν μήνα. Στις τρεις εβδομάδες έλυσα το συμβόλαιό μου, τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “έρχομαι””.

-Τι έγινε τελικά με τη Βίσλα;
“Πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως. Ημασταν απλήρωτοι περίπου τέσσερις μήνες. Δεν ήταν εύκολο για μένα και την οικογένειά μου. Τους είπα ότι θέλω να φύγω και ας μην με πλήρωναν. Τώρα πιστεύω ότι ήρθα σε μία καλή ομάδα και στοχεύουμε στην Ευρώπη”.

-Φαντάζομαι και τα κοινά της Ελλάδας με την Ισπανία ως χώρες, έπαιξαν ρόλο στην απόφαση σου
“Οταν ήρθε η γυναίκα μου, είπε ότι οι Ελληνες δεν διαφέρουν πολύ από τους Ισπανούς. Και η Θεσσαλονίκη μοιάζει αρκετά στην Ταραγόνα από την οποία κατάγομαι”.

“Στόχος το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά βήμα-βήμα…”

-“Ψάχτηκες” καθόλου για τον ΑΡΗ, πριν έρθεις; Συγκέντρωσες πληροφορίες;
“Μίλησα με κάποιους ανθρώπους. Και όλοι μου είπαν ότι δεν πρόκειται μόνο για μία ιστορική ομάδα αλλά και για μία πολύ καλή ευκαιρία όσον αφορά την καριέρα μου. Μία καλή σεζόν με τον ΑΡΗ είναι σημαντική για κάθε παίκτη”.

-Η κακή φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό πάντως δεν επηρέασε την απόφαση σου
“Κοίτα, ακούγονται διάφορα για την Ελλάδα. Για την οικονομική κρίση, για ομάδες που αργούν να πληρώσουν τους παίκτες. Και στην Ισπανία υπάρχουν προβλήματα, μην νομίζεις. Απλά την τελευταία διετία τα πράγματα αλλάζουν. Οπως πιστεύω ότι κάτι ανάλογο γίνεται και στην Ελλάδα σταδιακά. Θέλει βέβαια χρόνο”.

-Η παρουσία του Ραούλ Μπράβο, φαντάζομαι ότι είναι… ευεργετική για εσάς τους Ισπανούς
“Είναι ένα μεγάλο όνομα στην Ισπανία. Οταν ο πατέρας μου έμαθε ότι θα είμαι μαζί του, ζήτησε αυτόγραφο! Από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας και βοηθάει ώστε να προσαρμοστούμε γρήγορα”.

-Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος του ΑΡΗ για φέτος;
“Στο δικό μου μυαλό, το Γιουρόπα Λιγκ. Βήμα-βήμα όμως. Να κερδίσουμε τα πρώτα ματς και ανάλογα με την πορεία μας, θα διαμορφώσουμε τους στόχους μας”.

-Το πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών και ένα καλό ξεκίνημα, μπορεί να παίξει τελικά τόσο καθοριστικό ρόλο;
“Αυτά τα παιχνίδια θα γίνουν έτσι κι αλλιώς. Απλά ένα καλό ξεκίνημα, σου δίνει ψυχολογία. Τα ντέρμπι είναι μακριά. Κέρδισε πρώτα τα ματς που έχει μπροστά σου. Κάνε μία καλή αρχή και μετά βλέπουμε”.

-Μίας και είπε για ντέρμπι, θα ζήσετε και το ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ.
“Από την πρώτη στιγμή, μας έχουν δώσει να καταλάβουμε τη σημασία αυτού του αγώνα. Ο Μήτσος (σ.σ. ένας εκ των δύο φροντιστών της ομάδας) μου έδειξε κάποια βίντεο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο”.

Το μήνυμα: “Πιστέψτε στην ομάδα”

-Εχεις προλάβει να πάρεις μία πρώτη γεύση από το γήπεδο και τον κόσμο.
“Με τη Λάρισα ένιωσα πολύ όμορφα. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις 15 χιλιάδες κόσμο σε φιλικό παιχνίδι. Ηταν έκπληξη να βλέπω τόσο κόσμο να τραγουδάει. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Παίκτες, κόσμος και δημοσιογράφοι, πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια. Να προχωρήσουμε μαζί και πάντα με υπομονή”.

-Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, τι θες να πεις στον κόσμο;
“Πιστέψτε στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό αν ομάδα και κόσμος είμαστε οικογένεια. Πολεμάμε μαζί για την επίτευξη των στόχων μας”.

Προτεινόμενα Άρθρα