Το παραμύθι της Ντουντελάνζ

από Νίκος Παπαδόπουλος

Δεν είναι από τις γνωστές χώρες, ούτε από αυτές που θα επισκεφτείς είτε για το καλοκαίρι, είτε για χειμώνα. Δεν θα βρίσκεται καν στη λίστα σου για ένα μέρος που κάποτε θα ήθελες να βρεθείς.

Το Ντουντελάνζ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και έχει 19.734 κατοίκους. Δεν αποτελεί τουριστικό θέρετρο και πρόκειται για  την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη του Λουξεμβούργου . 

Eίναι μια σημαντική βιομηχανική πόλη το κέντρο φιλοξενεί ένα κινηματογράφο δύο οθονών, ένα εστιατόριο και μια βιβλιοθήκη που επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες. Πλέον, έχει λόγο να υπερηφανεύεται και για την F91. H F91 Ντουντελάνζ απέκλεισε την ρουμανική Κλουζ και έγραψε χρυσή ιστορία με την πρώτη της συμμετοχή στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ήταν ο αγώνας μιας ζωής. Αυτός που θα την μετέφερε σε έναν νέο κόσμο. Διαφορετικό. Σε έναν κόσμο που δεν ονειρευόταν ούτε στα πιο ευχάριστα όνειρα της. Σε έναν κόσμο τελείως ξένο. Η Ντουντελάνζ είχε 90 λεπτά μπροστά της για να βρεθεί στον παράδεισο και τα κατάφερε. Με το 2-0 υπέρ της από το Λουξεμβούργο είχε πάρει τον τίτλο του φαβορί, όταν όμως, μιλάς για ομάδα από το κρατίδιο, ποτέ δεν πρέπει να αναφέρει τη λέξη φαβορί.

Η ομάδα του Νότιου Λουξεμβούργου δεν έχει πολλούς υποστηρικτές και 150 εξ αυτών παρακολούθησαν τη ρεβάνς με τη Κλουζ στο αθλητικό κέντρο του δήμου και το πανηγύρισαν με τη ψυχή τους!

Είκοσι επτά χρόνια μετά τη γέννησή της, η F91, η πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου θα έχει τη δική της θέση στο Μονακό για την κλήρωση των ομίλων του Europa League. Απίστευτο…

Από τη σεζόν 1993-94 που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχε παίξει 26 προκριματικούς γύρους και είχε αποκλειστεί 22 φορές (με διασυρμούς) και μετρούσε μόλις τέσσερις προκρίσεις. Φέτος, όμως, όλα ήταν διαφορετικά.

Η Ντουντελάνζ πήρε μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (από τις 10 Ιουλίου), όπου αποκλείστηκε από τη Βίντι και στη συνέχεια έκανε το απίστευτο. Τρεις σερί προκρίσεις κόντρα σε Ντρίτα, Λέγκια και Κλουζ!

Έτσι, ξεπέρασε τον εαυτό της! Το 2005 ήταν η πρώτη ομάδα από το Λουξεμβούργο που πέρασε στον δεύτερο προκριματικό γύρο (απέκλεισε την Ζρίνσκι Μόσταρ από τη Βοσνία) του Champions League, ενώ το 2012 άφησε εκτός τη Σάλτσμπουργκ στην παράταση.

Η Ντουντελάνζ έχει κερδίσει 14 πρωταθλήματα τη νέα χιλιετία και 9 στα 11 τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει σηκώσει και 7 Κύπελλα Λουξεμβούργου.

Προπονητής της είναι ο 37χρονος Γερμανός, Ντίνο Toppmöller,  γιος του παλαίμαχου επιθετικού Κλάους. Ο νεαρός τεχνικός έχει οδηγήσει δύο φορές τη Ντουντελάνζ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και μια το Κύπελλο και έχει ήδη περισσότερους τίτλους από τον πατέρα του.

Πάντως, σε λίγα χρόνια θα έχει να αφηγείται στα εγγόνια του πως ήταν κάποτε ένας Βόσνιος, ένας Ανγκολέζος, 7 Γερμανοί, 7 Γάλλοι και 5 Λουξεμβούργιοι. Οχι, δεν είναι ανέκδοτο! Είναι το παραμύθι της Ντουντελάνζ…

Πηγή: sdna.gr 

Προτεινόμενα Άρθρα