30 χρόνια χωρίς το "Μακεδονικό Τανκ"

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

30 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, χωρίς τον θρύλο του ΑΡΗ, Κλεάνθη Βικελίδη

Χιλιάδες είναι οι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα του ΑΡΗ, από τη μέρα της ίδρυσης του. Μόνο ένας όμως κατάφερε, όχι μόνο να συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με την ομάδα, αλλά να ταυτιστεί μαζί της και να εξελιθχεί σε έναν θρύλο του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο λόγος φυσικά για τον αξεπεράστο Κλεάνθη Βικελίδη, που σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου του 1988, “έφυγε` από τη ζωή, έμεινε όμως χαραγμένος στις καρδιές όλων Αρειανών.

Ο Κλεάνθης Βικελίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1916, δύο χρόνια δηλαδή μετά την ίδρυση του ΑΡΗ, στον οποίο και εντάχθηκε σε ηλικία 15 ετών, βρίσκοντας συμπαίκτες τους μεγαλύτερους αδελφούς του Κώστα και Νικηφόρο. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ακόμη πέντε αδέλφια του υπηρέτησαν τον «Θεό του πολέμου» σε διάφορα αθλήματα.

Πρωταθλητής Ελλάδος από την πρώτη σεζόν!

Αν και πολύ νεαρός, δεν άργησε να φανερώσει τις τεράστιες ηγετικές ικανότητες που είχε, κάνοντας μεγαλύτερους (ηλικιακά) και πιο φτασμένους από εκείνον ποδοσφαιριστές να του δείξουν σεβασμό. Γρήγορα θα προωθηθεί στην ανδρική ομάδα του Άρη τον οποίο θα βοηθήσει να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου (από τα συνολικά τρία) πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1931-32. Από την πρώτη του κιόλας χρονιά με την πρώτη ομάδα!

Το ντεμπούτο

Ο Κλεάνθης Βικελίδης θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στον εντός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα Αθηνών και που έγινε στις 10 Απριλίου 1932. Ο Βικελίδης θα επωφεληθεί από την απουσία του εξαιρετικού επιθετικού της εποχής, Νίκου Κίτσουμ, με τον Τσέχο προπονητή του ΑΡΗ Ντε Βάλερ να μη διστάζει να ρίξει στην μάχη τον 16χρονο τότε Κλεάνθη. Ο τελευταίος θα βρεθεί στην 11άδα και με τα άλλα δύο αδέρφια του, τον Νικηφόρο και τον Κώστα. Οι «κίτρινοι» θα συντρίψουν με σκορ 6-1 τον Απόλλωνα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το προσωνύμιο «Μακεδονικό τανκ»

Στον Κλεάνθη Βικελίδη απέδωσαν το προσωνύμιο «Μακεδονικό τανκ» (ή Μακεδονικό καταδρομικό) λόγω του ότι του άρεσε να επιτίθεται κατά μέτωπο στις αντίπαλές άμυνες, οι οποίες δυσκολεύονταν να τον σταματήσουν (συν του ότι ήταν αριστεροπόδαρος). Κι αυτό λόγω του ότι για την εποχή ήταν υψηλόσωμος, δυνατός και εξαιρετικός στις κεφαλιές, με ιδιαιτέρως έντονη προσωπικότητα.

«Τέρας» στο γήπεδο, μικρό παιδί εκτός

Οσοι μάλιστα είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που δεν ήξερε τι θα πει φόβος, τι θα πει τραυματισμός. Επίσης περιγράφεται ως σκληρός άνθρωπος και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ειπωθεί για αυτόν ότι «…ακόμη κι αν αντί για την μπάλα ήταν της μάνας του το κεφάλι και πάλι θα του έδινε σουτ»! Ολα αυτά μέσα στο γήπεδο γιατί εκτός περιγράφεται ως ένας άγιος άνθρωπος με καρδιά μικρού παιδιού που βοηθούσε τους συμπαίκτες και τους συνανθρώπους του γενικότερα.

Η κυριαρχία του ΑΡΗ και ο Β` παγκόσμιος πόλεμος

Την δεκαετία του `30 Κλεάνθης Βικελίδης είναι η εμβληματικότερη μορφή του βορειοελλαδίτικου ποδοσφαίρου και παγιώνει τον ΑΡΗ ως την μεγαλύτερη δύναμη. Μάλιστα οδηγεί τους «κίτρινους» στις κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης (του 1934 και του 1938), ενώ σχεδόν μόνος του φέρνει την ομάδα του στον τελικό Κυπέλλου του 1940 στον οποίο όμως ο Παναθηναϊκός θα επικρατήσει με 3-1.

Κατόπιν ακολουθεί ο Β` Παγκόμιος Πόλεμος που «παραλύει» κάθε αγωνιστική δράση σε όλα τα σπορ. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής εγκαταλείπουν το ποδόσφαιρο, αρκετοί εκ των οποίων και του ΑΡΗ. Σε αυτούς όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ο Κλεάνθης Βικελίδης που πεισματικά συνεχίζει την καριέρα του και δικαιώνεται.

Στο απόγειο της δόξας του

Την περίοδο 1945-46 ο Βικελίδης έχει σχεδόν πατήσει τα 30 (αρκετά προχωρημένη ηλικία για τα δεδομένα της εποχής), όμως τότε θα πραγματοποιήσει την καλύτερη σεζόν του. Θα σημειώσει ένα γκολ (3-1) στο κρίσιμο ματς με τον Ηρακλή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη τρία στην τελική φάση του Εθνικού πρωταθλήματος, δύο εκ των οποίων στο εμφατικό 4-1 επί της ΑΕΚ. Το «Μακεδονικό τανκ» θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ και θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε ο ΑΡΗΣ να κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Το τελευταίο ματς με την «κίτρινη φανέλα»

Στις 19 Ιανουαρίου 1949, θα φορέσει την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας για τελευταία φορά. Ηταν ένα φιλικό παιχνίδι με την αυστριακή Βίνερ Βιέννης το οποίο πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν με 2-3. Στο 55` ο Βικελίδης σκοράρει και βάζει μπροστά τους «κίτρινους», όμως λίγα λεπτά αργότερα θα τραυματιστεί από ένα σκληρό μαρκάρισμα. Τελικά ο τραυματισμός θα αποδειχθεί σοβαρός και θα αναγκάσει τον Κλεάνθη να κρεμάσει τα παπούτσια του…

Ο εξαιρετικός απολογισμός

Ο Βικελίδης αγωνίστηκε στον ΑΡΗ για 17 ολόκληρα χρόνια στα οποία σημειώσει 72 γκολ σε 131 αγώνες, τα 43 στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, τα 19 στο πρωτάθλημα Ελλάδας και 10 στο Κύπελλο. Πανηγύρισε την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Ελλάδας (1932 και 1946) και τεσσάρων Θεσσαλονίκης (1934, 1938, 1946, 1949). Επιπλέον ήταν φιναλίστα σε δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας (1933-1940).

Στον ΑΡΗ για πάντα

Παρότι τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Κλεάνθης Βικελίδης δεν έφυγε ποτέ από τον Άρη. Άλλωστε τέλεσε χρέη προπονητή και συγκεκριμένα τις περιόδους 1953-54, 1954-55, 1958-59 και 1961-62.

Ο Βικελίδης και η Εθνική

Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας επτά φορές και χρίστηκε σκόρερ τέσσερις. Το ντεμπούτο του σημειώθηκε στις 17 Μαίου 1936 στην εκτός έδρας ήττα από την Ρουμανία με 2-5 για το Βαλκανικό Κύπελλο. Και ολοκλήρωσε στις 23 Απριλίου 1948 στην εντός έδρας φιλική ήττα από την Τουρκία με 1-3.

Το άδοξο τέλος…

Δυστυχώς η μοίρα επεφύλασσε άσχημο τέλος για τον Κλεάνθη Βικελίδη. Στις 4 Νοεμβρίου του 1988 και σε ηλικία 72 ετών θα φύγει από την ζωή μετά από ένα ατύχημα που είχε στο σπίτι του (γλίστρησε και έπεσε από την σκάλα).

Το Χαριλάου μετονομάζεται σε «Βικελίδης»

Το 2004, προς τιμήν του η ΠΑΕ θα μετονομάσει την ιστορική έδρα του Άρη από γήπεδο Χαριλάου (κατασκευάστηκε το 1951) σε γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης». Έκτοτε φέρει το όνομα του.

Who is who

Όνομα: Κλεάνθης Βικελίδης
Ημερομηνία γέννησης: 23 Οκτωβρίου 1916
Ημερομηνία θανάτου: 4 Νοεμβρίου 1988
Θέση: Επιθετικός
Προσωνύμιο: Μακεδονικό τανκ, Μακεδονικό καταδρομικό
Ποδοσφαιρική καριέρα: 193-1949 Αρης (131 συμμετοχές, 72 γκολ)
Προπονητική καριέρα: Άρης (19534-54, 1954-55, 1958-59, 1961-62), ΠΑΟΚ (1956-57), Απόλλων Καλαμαριάς (1960-61), Πιερικός (1961-1962), Νίκη Βόλου (1963-64)”.

Προτεινόμενα Άρθρα