Σούπερ ανατροπή Ευρώπης!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Απίστευτη εξέλιιξη και νίκη-"χρυσάφι" για τον ΑΡΗ στην Κρήτη, με τέσσερα δοκάρια

Ενας ΑΡΗΣ βγαλμένος από τα πιο… τρελά ποδοσφαιρικά σενάρια, ήταν αυτός του “Γετντί”. Με το σκορ να είναι στο 1-0 στο 90′ ο Χάμζα Γιουνές ήρθε σαν από μηχανής Θεός και με δύο γκολ στις καθυστερήσεις έδωσε στην ομάδα μία νίκη που την επαναφέρει στην πεντάδα και σε τρόχια Ευρώπης. 

Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη άργησε αλλά ήρθε για τους “κιτρινόμαυρους”, αφού τέσσερις κλασσικές ευκαιρίες και δύο δοκάρια δεν του έφεραν το γκολ που τόσο επίμονα έψαχνε. Απέναντι σε έναν ΟΦΗ ο οποίος μόλις στη δεύτερη καλή στιγμή του στο 75′ ευτύχησε να πάρει το προβάδισμα με το τέρμα του Σάσι. 

Το παιχνίδι σημαδεύτηκε επίσης από την πεντάλεπτη διακοπή στο 83′ όταν Βουό και Βέλεθ συγκρούστηκαν στον αέρα, με τον  Ισπανό να αποχωρεί υποβασταζόμενος στο φινάλε του ματς. 

Με 3-5-2 και “γεμάτο” άξονα ο Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος επέλεξε το 3-5-2, “γεμίζοντας” τον άξονά του. Συγκεκριμένα Κομεσίδης, Παπάζογλου και Ποτουρίδης ήταν η τριάδα στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά. Νάστος, Κυριακίδης ήταν οι δύο παίκτες στα χαφ με τον Πλατέλλα στον άξονα. Δεληγιαννίδης-Κοροβέσης ήταν τα φουλ μπακ και ο Βουό με τον Κουτσιανικούλη το δίδυμο στην επίθεση.

Με “συνταγή” Ριζούπολης ο Παντελίδης

Μόλις μία παρέμβαση έκανε ο Σάββας Παντελίδης στην πρώτη ενδεκάδα, σε σχέση με το σχήμα που χρησιμοποιήθηκε στη Ριζούπολη. Ο Βαλεριάνος πήρε τη θέση του Μενέντεθ στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ο Κωνσταντινίδης διατηρήθηκε στο δεξί και οι Βέλεθ-Δεληζήσης ήταν τα στόπερ μπροστά από τον Κουέστα. Ο Μπάσα τελικά… κέρδισε τον Ματίγια και πήρε φανέλα βασικού δίπλα στον Σιώπη, με τον Μαρτίνες λίγο πιο μπροστά. Γκάμα-Γκαρσία ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Ντιγκινί παρέμεινε στην κορυφή της επίθεσης.

To 15λεπτο του ΟΦΗ και η υπεροχή του ΑΡΗ

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιέζοντας από το ξεκίνημα και δυσκολεύοντας αρκετά τον ΑΡΗ στο “χτίσιμο” της επίθεσης από την άμυνα του. Η ομάδα του Νίκου Παπαδόπουλου είχε τον έλεγχο τον αγώνα στα πρώτα 15 λεπτά, χωρίς όμως να απειλεί την εστία του Κουέστα, έχοντας μάλιστα και πέντε κόρνερ μέχρι το 15′. Μία κατάσταση στην οποία… βοήθησαν και τα αρκετά επιπόλαια λάθη των φιλοξενούμενων στη μεσαία γραμμή.

Το υπόλοιπο μέχρι και την ανάπαυλα του ημιχρόνου ανήκε στην ομάδα του Παντελίδη, η οποία σταδιακά ισορρόπησε το ματς και από το 30′ πήρε τον έλεγχο, κλείνοντας αρκετές φορές τον ΟΦΗ στο μισό γήπεδο. Σε αντίθεση με αρκετά ματς, ο ΑΡΗΣ απείλησε και περισσότερο έχοντας τρεις πολύ καλές στιγμές στο πρώτο μέρος. Πρώτα στο 16′ με το σουτ του Μαρτίνες που πέρασε λίγο άουτ από το αριστερό δοκάρι του ΟΦΗ. Ακολούθησε η πολύ μεγάλη ευκαιρία στο 29′ με τον Στρέζο να απομακρύνει με υπερένταση την κεφαλιά του Βέλεθ από το φάουλ του Γκάμα ενώ στο 34′ ο Γκαρσία… χόρεψε την άμυνα των γηπεδούχων αλλά δεν τελείωσε καλά την προσπάθειά του.

Δεν το βάζεις; Το δέχεσαι….

Στο δεύτερο μέρος ο ΑΡΗΣ βίωσε την άσχημη πλευρά του άγραφου νόμου που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή δεν σκόραρε στις ευκαιρίες που του δόθηκαν και το πλήρωσε.

Οι Θεσσαλονικείς απείλησαν στο 68′ με το φάουλ του Γιουνές που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Στρέζου. Στο ίδιο σημείο σημάδεψε και ο Γκαρσία δύο λεπτά αργότερα για να έρθει η… τιμωρία στο 75′.

Ο ΟΦΗ έπιασε ανοργάνωτη την άμυνα του ΑΡΗ και ο Σάσι με καρφωτή κεφάλια από τη σέντρα του Πλατέλλα έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους. 

“Πάγωσαν” με Βέλεθ-Βουό

Τα δύο γκολ του Γιουνές ήταν αυτά που σημάδεψαν το ματς. Από πίσω όμως έρχεται η φάση του 83ου λεπτού όταν Βέλεθ και Βουό σωριάστηκαν στο έδαφος σε μία διεκδίκηση της μπάλας. Φάση που έφερε πεντάλεοτη καθυστέρη και είχε ως αποτέλεσμα ο Ισπανός να μεταφερθεί με το φινάλε στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ενα λεπτό, πάλι δοκάρια και λυτρωτής Γιουνές!

Το παιχνίδι μπαίνει λοιπόν στο 90′ και ο ΑΡΗΣ έχει μπροστά του επτά λεπτά για να πάρει έστω τον βαθμό. Πήρε όμως πολλά παραπάνω με καθαρό μυαλό και καλή ψυχολογία που του έδωσε το πρώτο γκολ του Γιουνές. Στο 90’+2′ π Γιουνές αρχικά σημάδεψε το δοκάρι και στη συνέχεια έστειλε από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα του Στρέζου, ο οποίος στιγμές νωρίτερα είπε “όχι” σε φοβερή φάση με τον Ντιγκινί. Ο Τυνήσιος όμως είχε κι άλλο.

Ένα λεπτό αργότερα και αφού η μπάλα βρήκε πάλι στο δοκάρι ο Γιουνες εκτέλεσε και πάλι τον Στρέζο για να ολοκληρώσει μια απίστευτη ανατροπή για τον ΑΡΗ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Θανάσης Τζήλος (Λάρισας)

ΒΟΗΘΟΙ
: Χασάν Κούλα (Ξάνθης), Δημήτρης Γκάγκας (Λάρισας)

4ος
: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ
: 3′ Νάστος, 40′ Κοροβέσης, 73′ Γκαρσία/62′ Γκάμα

ΚΟΚΚΙΝΕΣ
: –

ΓΚΟΛ
: 75′ Σάσι/Γιουνές 90’+2′, 90’+3′

ΟΦΗ (Νίκος Παπαδόπουλος):
Στρέζος, Ποτουρίδης , Παπάζογλου, Κομεσίδης (46′ Σάσι), Κοροβέσης, Δεληγιαννίδης, Νάστος, Κυριακίδης (74′ Οικονόμου), Πλατέλλας, Βουό, Κουτσιανικούλης (90′ Μιχόγεβιτς)
ΑΡΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα, Κωνσταντινίδης, Βέλεθ, Δεληζήσης, Βαλεριάνος (80′ Μενέντεθ), Σιώπης, Μπάσα (70; Ματίγια), Γκαρσία, Γκάμα, Μαρτίνες (57′ Γιουνές) , Ντιγκινί

Προτεινόμενα Άρθρα