Η "κατάρα" της Μπόκα…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το 2009 ο ΑΡΗΣ… στέλνει τον κόσμο του στον αεροδρόμιο για την άφιξη του Λεάντρο Γκρασιάν. Το "μπαμ"; Μεγάλο. Οπως και οι προσδοκίες στις οποίες εν τέλει ο παίκτης δεν ανταποκρίθηκε και αποχώρησε πολύ νωρίς.

Εννέα χρόνια μετά, η ιστορία επαναλμβάνεται. Με τις ίδιες ομάδες, το ίδιο… δρομολόγιο αλλά διαφορετικό πρωταγωνιστή. Και αυτός είναι ο Νικολάς Κολάσο.

Ο 27χρονος μέσος μπήκε το περασμένο καλοκαίρι στο αεροπλάνο για να ακολουθήσει το ίδιο “μονοπάτι” στο οποίο περπάτησε κάποιος άλλος συμπατριώτης του. Αλλά όπως όλα δείχνουν θα έχει και αυτός το ίδιο πρόωρο τέλος. 

Ηταν η πρώτη ηχηρή κίνηση του ΑΡΗ στην “καρδιά” του περασμένου καλοκαιριού. Οι άνθρωποι της ομάδας όπως και ο κόσμος, έβλεπαν στο πρόσωπο του Κολάσο τον παίκτη που θα ανέβαζε επίπεδο τον ΑΡΗ. Για αυτό άλλωστε του δόθηκε και το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ομάδα. Στην πορεία όμως, δεν ήρθε και η δικαίωση.

Ο Κολάσο τους τελευταόους μήνες αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης. Και όχι για καλό λόγο. Ενας πολύ ικανός ποδοσφαιριστής -όπως δείχνει το βιογραφικό του- ο οποίος όμως δεν… κούμπωσε στους “κιτρινόμαυρους”. Πήρε ευκαιρίες, δεν τις εκμεταλλεύτηκε και έτσι το όνομα του βρίσκεται στη λίστα των παικτών προς αποχώρηση. Ετσι έξι μήνες μετά θα περάσει εκτός απροόπτου την πόρτα της εξόδου…

Η προσαρμογή του

Από την αρχή, σημαντικό ζήτημα ήταν αυτό της προσαρμογής του. Δεν είναι το πιο εύκολο άλλωστε να μετακομίζεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε ένα νέο περιβάλλον και ένα άλλο ποδόσφαιρο. Το πρώτο διάστημα, αυτή η λεπτομέρεια έπαιξε τον δικό της ρόλο. Από τη στιγμή όμως που κυλούσαν οι μήνες και τον ακολούθησε η οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, άρχισε να “εξασθενεί” ως επιχείρημα. Ασχέτως που ακόμα δείχνει να μην τα έχει καταφέρει.

Εχει πάρει τις ευκαιρίες του

Στο σύνολο των 15 αγώνων που έχει δώσει ο ΑΡΗΣ έως τώρα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, το όνομα του Κολάσο φιγουράρει σε δέκα φύλλα αγώνα. Συγκεκριμένα έχει οκτώ στη Super League και δύο στο Κύπελλο. Mε επτά συμμετοχές ως βασικός και τέσσερα matw στα οποία έχει αγωνιστεί για 90 λεπτά. Δηλαδή αρκετές ευκαιρίες αν μη τι άλλο, σε σχέση με άλλους συμπάικτες του.

Το θέμα με τη θέση του

Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κολάσο από τη μέρα που ήρθε στον ΑΡΗ δεν έχει αγωνιστεί ακόμα στη φυσική του θέση. Με τη συχνότητα που θα ήθελε τουλάχιστον και στις μία-δύο που μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Δηλαδή αυτή του πλάγιου μέσου ή εκείνη του 8αριού. Στην πρώτη αγωνίστηκε μόλις δύο φορές, ερχόμενος από τον πάγκο στα παιχνίδια με Λαμία και Λάρισα. Επίσης έχει ξεκινήσει τέσσερις φορές στα χαφ-είτε σε 4-2-3-1 είτε σε 4-3-3 – και άλλες τρεις ως επιτελικός μέσος ενώ αγωνίστηκε μία φορά στο αριστερό άκρο της άμυνας κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

“Παρών-απών” στα στατιστικά

Η έλλειψη της προσφοράς του Κολάσο δεν φαίνεται απλά και μόνο από μία γενική παρουσία του έως τώρα στους αγώνες που έχει συμμετάσχει. Υπάρχει και η εικόνα των αριθμών. Οι στατιστικές κατηγορίες από τις οποίες απουσιάζει, καθώς μέχρι τώρα δεν μετράει κάποιο γκολ ή ασίστ στις δύο διοργανώσεις που έχει αγωνιστεί.

“Θύμα” -και αυτός- της προηγούμενης κατάστασης

Αυτό που καταγράφεται σίγουρα ως ελαφρυντικό για τον Κολάσο -όπως και για όλους βέβαια- είναι η προηγούμενη τάξη πραγμάτων. Και πιο συγκεκριμένα ο Πάκο Ερέρα, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση αλλά και τον τρόπο δουλειάς από τον Ισπανό πάνω στο τακτικό κομμάτι. Δηλαδή δεν κατάφερε να βρει έναν συγκεκριμένο ρόλο μέσα στην ομάδα. Κάτι το οποίο εκμυστηρεύτηκε και ο ίδιος σε ανθρώπους της ομάδας λίγο πριν την αποχώρηση του Ισπανού από τον πάγκο του ΑΡΗ.

Παιδί χαμηλών τόνων

Ο Κολάσο πάντως αποτελεί έως τώρα ένα από τους πιο καλούς χαρακτήρες στα αποδυτήρια του ΑΡΗ. Παιδί χαμηλών τόνων, οικογενειάρχης που δεν δυσανασχετεί με την απουσία του από τα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας, ειδικά στα τελευταία τέσσερα ματς στα οποία έχει μία συμμετοχή με 45 λεπτά.

Ούτε σε αυτόν αρέσει…

Η δυσαρέσκεια του κόσμου ή ο προβληματισμός της διοίκησης, δεν έχουν πολύ μεγάλη απόσταση με τον τρόπο που νιώθει και ο ίδιος για την όλη κατάσταση. Εννοείται ότι είναι απογοητευμένος από τη μέχρι τώρα παρουσία του και τον προβληματίζει. Δεν συμβιβάζεται απλά με το υψηλό συμβόλαιο του. Θέλει να παίζει. Και θέλει να προσφέρει.

Και τώρα, τι γίνεται… 

Ο Γενάρης βρίσκεται προ των πυλών και οι χαμηλές “πτήσεις” του Κολάσο, τον έχουν φέρει στη λίστα των παικτών προς αποχώρηση και τον ΑΡΗ να βρίσκεται σε επαφές με τη Μπόκα για τη διακοπή του δανεισμού του. Δικαιολογημένα φυσικά. Ετσι εάν δεν αλλάξει κάτι, θα ακολουθήσει και αυτός το ίδιο “μονοπάτι” που πήρε ο Λεάντρο Γκρασιάν πριν εννέα χρόνια. Από το Μπουένος Άιρες στη Θεσσαλονίκη και ξανά πίσω έξι μήνες μετά. Σαν να έχει πέσει μία… κατάρα της Μπόκα στον ΑΡΗ, ώστε όποιος παίκτης στέλνει να μην “πιάνει”.

Προτεινόμενα Άρθρα