Όταν ενώθηκαν απέναντι στον ΑΡΗ, ΠΟΚ και συμπολίτης

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τα τελευταία 24 ώρα συγκεκριμένη επικοινωνιακή γραμμή της πόλης έχει σηκώσει τους πάντες στο πόδι. Η αφορμή που εκμεταλλεύονται; Οτι ο ΑΡΗΣ ψήφισε τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ για την προεδρεία της Super League.

Αυτοί που τόσες δεκαετίες το παίζουν επαναστάτες και παράλληλα μιλούν για “μία πόλη, μία ομάδα”. Δίκιο έχουν βέβαια αλλά μπερδεύουν την ομάδα. 

Εφτασαν λοιπόν στο σημείο να πουν ότι ο ΑΡΗΣ επειδή τους ψήφισε, συντάσσεται με την Αθήνα. Αυτό βέβαια απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για να το λένε όμως αυτοί, κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Αυτό για το οποίο κατηγορούν τον ΑΡΗ άλλωστε, το έχουν κάνει ίδιοι! 

Επειδή λοιπόν τα γραπτά μένουν, ας διαβάσουν παρακάτω δημοσίευμα του vima.gr από το 1998. Οταν αυτοί συντάχθηκαν με το ΠΟΚ απέναντι στον ΑΡΗ. Κανένα μέσο της Θεσσαλονίκης όμως δεν έγραφε αυτά που διαβάζουμε τα τελευταία 24ωρα. Δεν συνέφερε την διαχρονική επικοινωνιακή γραμμή μάλλον το γεγονός ότι ο… επαναστάτης έτρεχε πίσω από τους Αθηναίους. Τους μόνιμους κολλητούς του. Ή μήπως όχι;

Για να θυμηθούμε λοιπόν τι έγινε τότε. Για να μην παίζουν κάποιοι με τη νοημοσύνη και τη μνήμη μας. 

“Η μάχη της ΕΠΑΕ

Η ΔΙΑΜΑΧΗ στη διοικούσα αρχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου άρχισε πριν από έναν χρόνο και ακόμη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα πρώτα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους το περασμένο καλοκαίρι, με την απομάκρυνση του κ. Γιώργου Δέδε από τη θέση του προέδρου της ΕΠΑΕ και τον ερχομό του Στέλιου Σφακιανάκη. Από τις πρώτες ημέρες της… “βασιλείας” του ήταν εμφανή τα προβλήματα, ενώ οι συνεχείς προστριβές με τον ισχυρό άνδρα του ελληνικού ποδοσφαίρου και αντιπροέδρου στην ΕΠΑΕ κ. Βίκτωρα Μητρόπουλο ενέτειναν τα προβλήματα. Για μήνες το… παιχνίδι παιζόταν μεταξύ τους και το τέλος θα ερχόταν μόνο όταν ένας εκ των δύο θα εγκατέλειπε την… παλαίστρα.

Η συνέχεια όμως έδειξε ότι κάποιοι άλλοι είχαν διαφορετική άποψη. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι κακές σχέσεις της ΕΠΑΕ με την αθλητική ηγεσία, αλλά και το τεράστιο κενό σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τις αποφάσεις της πειθαρχικής επιτροπής της διοργανώτριας αρχής του επαγγελματικού πρωταθλήματος δημιούργησαν την κίνηση των “12”, η οποία έκανε την εμφάνισή της τον περασμένο Απρίλιο.

Η κίνηση κατάφερε να “ενώσει” τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ της Α’ Εθνικής (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ), ενώ συγχρόνως έφερε μαζί τους και άλλες ομάδες μικρότερου βεληνεκούς (Ξάνθη, ΟΦΗ, Καβάλα, Βέροια, Εθνικός, Απόλλων, Πανηλειακός, Καλαμάτα). Αίτημά τους ήταν η προκήρυξη έκτακτης γενικής συνέλευσης των ομάδων της Α’ Εθνικής με θέμα την παύση του προέδρου και των μελών του ΔΣ της ΕΠΑΕ, καθώς και την εκλογή νέας διοίκησης.

Η διοίκηση της ΕΠΑΕ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των “12” και η αντιδικία μεταφέρθηκε στο Πρωτοδικείο, με τις ΠΑΕ που μετέχουν στην κίνηση να ζητούν τον ορισμό προσωρινής επιτροπής για τη διενέργεια γενικής συνέλευσης. Στο πέρασμα του χρόνου, Καλαμάτα, Πανηλειακός και Εθνικός απέσυραν την υποστήριξή τους και η αντιπολιτευόμενη παράταξη δικαιώθηκε στο δικαστήριο. Η ΕΠΑΕ δεν έμεινε με… σταυρωμένα τα χέρια, προσέφυγε στο Εφετείο και με απόφαση που βγήκε την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να μπλοκάρει τις εξελίξεις ως και τις 3 Σεπτεμβρίου, όταν θα συζητηθεί η προσφυγή της.

Η κίνηση των “12” συνεχίζει τώρα την προσπάθειά της με 10 ομάδες, εφόσον μετά την αποχώρηση της Καλαμάτας, του Πανηλειακού και του Εθνικού κατάφερε να προσεγγίσει τον “νεοφώτιστο” στην Α’ Εθνική Πανελευσινιακό. Η νέα ημερομηνία της επόμενης μάχης είναι την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος. Την ίδια ημέρα υπάρχει στο πρόγραμμα γενική συνέλευση με θέμα την εκλογή προέδρου της ΕΠΑΕ.

Η κίνηση των “10” πλέον έχει προτείνει τον πρόεδρο της ΠΑΕ Απόλλωνα κ. Κώστα Αλαμάνο για τον… θρόνο της ΕΠΑΕ και απειλεί με αποχή από την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος αν η διοίκηση της ΕΠΑΕ προβάλει κωλύματα στην πρότασή της. Από τη μεριά της η ΕΠΑΕ προτείνει στο πρόσωπο του Κώστα Σκούρα (δημοσιογράφου και διατελέσαντος χρέη προέδρου στην ΕΠΑΕ προ δεκαετίας) τη… δοκιμασμένη λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τη θέση αυτή υποστηρίζουν και επτά ΠΑΕ (Ιωνικός, Προοδευτική, Πανηλειακός, Ηρακλής, Εθνικός, Πανιώνιος, Εθνικός Αστέρας) που βρίσκονται στο πλευρό της διοικούσας αρχής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μία ακόμη υποψηφιότητα που έχει κατατεθεί είναι του κ. Χάρη Πασβαντίδη, αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ηρακλής, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά και θα αποσυρθεί.

Μία ομάδα όμως από τις 18 της Α’ Εθνικής δεν είχε αποφασίσει πού θα ρίξει τον ψήφο της. Επρόκειτο για την ΠΑΕ Αρης, η οποία μόλις επανήλθε στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Γιατί η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν είχε διαλέξει με ποιο από τα δύο στρατόπεδα θα πορευτεί στον δύσκολο και δύσβατο δρόμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου; Η απάντηση δόθηκε προ δύο-τριών ημερών. “Μαγείρευε” στο παρασκήνιο την υποψηφιότητα δικού της προέδρου!.

Εκ… Θεσσαλονίκης ορμώμενη λοιπόν, αλλά και από… κάπου αλλού υποστηριζόμενη, ήρθε και η τέταρτη υποψηφιότητα για τις εκλογές του προέδρου στην ΕΠΑΕ. Ο στρατηγός κ. Ευάγγελος Σαβράμης, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ (έχει ακόμη διατελέσει πρόεδρος της Προοδευτικής, αντιπρόεδρος του Πανιωνίου και πρόεδρος του ΟΠΑΠ), υπέβαλε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο της διοργανώτριας υποδεικνυόμενος από την ΠΑΕ Αρης. Την πρόταση “Σαβράμη” στηρίζει η διοίκηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ως προσώπου “κοινής αποδοχής” ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, είναι μια συναινετική λύση, η οποία “μπορεί να βγάλει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την αντιπαράθεση και τις δικαστικές διαμάχες”. Πολλοί, πάντως, θεωρούν ότι δεν θα μπορέσει να αποσπάσει ψήφους από τη μία ή την άλλη παράταξη.

Φαίνεται όμως ότι η ομάδα του Αρη επανήλθε στην Α’ Εθνική αποφασισμένη να ανακτήσει το μερίδιο που της ανήκει στην… πίτα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η πρώτη κίνησή της ήταν να βρει έναν εύρωστο οικονομικό παράγοντα που θα έδινε την ώθηση που χρειάζεται στην ομάδα. Η αναζήτησή τους “σταμάτησε” στο πρόσωπο του προέδρου του ΔΣ της Interamerican κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Αφού λοιπόν δόθηκε λύση στο οικονομικό πρόβλημα, ο Αρης αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι, με σκοπό να αποκτήσει παρεμβατικό ρόλο στη διένεξη της ΕΠΑΕ με την κίνηση των “10”. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει δύο επιλογές: να προχωρήσει μόνη της ή να συμμαχήσει ως την προσεχή Πέμπτη με κάποιον από τους δύο διεκδικητές της θέσης του προέδρου της ΕΠΑΕ.

Ποια παράταξη όμως έχει περισσότερο ανάγκη στο πλευρό της έναν ακόμη σύμμαχο; Η κίνηση των “10” έχει στο τσεπάκι της τους 10 ψήφους που χρειάζονται για να βγάλει τον πρόεδρο της αρεσκείας της, τον κ. Αλαμάνο. Αρα η μόνη παράταξη που απομένει να δει με καλό μάτι την υποψηφιότητα Σαβράμη είναι η διοίκηση της ΕΠΑΕ. Ο λόγος; Είναι προτιμότερο να προσθέσεις μία ακόμη ομάδα στις υπάρχουσες που σε υποστηρίζουν παρά να την έχεις απέναντί σου. Οπότε όλα μπορούν να αλλάξουν ως την προσεχή Πέμπτη και η υποψηφιότητα Σαβράμη να τύχει ευρύτερης αποδοχής. Ο “στρατηγός” ενδέχεται να επιλεγεί από το… περιβάλλον της “οδού Θεμιστοκλέους 42”, ως το πρόσωπο που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από τον κ. Σκούρα να “χτυπήσει” τον κ. Αλαμάνο…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί είναι αν η ΕΠΑΕ προβάλει κωλύματα στην υποψηφιότητα του εκλεκτού των “10” κ. Κ. Αλαμάνου. Αν υπάρξει οποιαδήποτε μορφή μεθόδευσης εναντίον του, τότε θεωρείται βέβαιο πως οι “10” δεν πρόκειται να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο 20ό επαγγελματικό πρωτάθλημα και το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να ακροβατεί επάνω σε “τεντωμένο σχοινί”. Οι εκπρόσωποι των 10 ομάδων που συγκροτούν το αντιπολιτευόμενο μπλοκ απειλούν ότι θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν δικό τους πρωτάθλημα και σκοπεύουν να απευθυνθούν στην UEFA με σκοπό να λάβουν την έγκρισή της. Η λύση αυτή όμως είναι αδύνατον να προχωρήσει, γιατί η UEFA έχει μπροστά της ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που λέγεται Σούπερ Λίγκα. Αν λοιπόν επιτρέψουν τα στελέχη της UEFA μια τέτοια κίνηση σε τοπικό επίπεδο, πώς θα αποτρέψουν ανάλογη κίνηση σε γενικότερο επίπεδο; Δηλαδή, αν ο καθένας μπορεί να κάνει το δικό του πρωτάθλημα, γιατί όχι και αυτοί που διεκδικούν τη διοργάνωση της Σούπερ Λίγκα να μην πράξουν το ίδιο.

 

Προτεινόμενα Άρθρα