"Το Mέλλον": η πιο ξακουστή εξελικτική διαδικασία παικτών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

από Νίκος Παπαδόπουλος

Δίκτυο από σκάουτς – εθελοντές (!), που αντί να ξεκουράζονται τα Σαββατοκύριακα… οργώνουν τα γήπεδα, μόνο για την αγάπη τους προς αυτόν.

Αυτός είναι ο Άγιαξ. Όχι απλώς ένας σύλλογος, αλλά ιδεολογία, γύρω από την οποία συσπειρώνεται ένας μικρός “στρατός” ανθρώπων.

Στην πρώτη γραμμή είναι παλιοί παίκτες του συλλόγου, προεξαρχόντων των Μαρκ Όφερμαρς και Έντουιν Φαν Ντερ Σάαρ, που “τρέχουν” το σύλλογο. Στην τελευταία οι αφανείς “ήρωες”, που αν και ιδιοτεύουν σε διάφορα επαγγέλματα, αναζητούν κάθε εβδομάδα τα ταλέντα του αύριο. Τους επόμενους πιτσιρικάδες που θα ενταχθούν στην περίφημη “De Toekomst”, ελλληνιστί “Το Μέλλον”.

Οι εθελοντές – σκάουτς, περίπου 60 στον αριθμό, έχουν επωμιστεί να εντοπίζουν τα παιδιά που θα πλαισιώσουν την Ακαδημία του Άγιαξ. Το μόνο που τους παρέχει ο σύλλογος είναι τα μεταφορικά για τις μετακινήσεις τους. Τους αρκεί η ηθική ικανοποίηση ότι από αυτούς ξεκινάει η πιο ξακουστή εξελικτική διαδικασία παικτών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η δική τους δουλειά είναι η “πρώτη διαλογή”. Μπορεί να παρακολουθούν έναν παίκτη για μήνες ή και χρόνια και αν δώσουν το ΟΚ, ακολουθεί η αξιολόγηση από κάποιον μόνιμο scout. Όταν και αυτός ανάψει το “πράσινο φως”, η διοίκηση στέλνει γράμμα στην οικογένεια του παίκτη, με την πρόσκληση για τα δοκιμαστικά στην Ακαδημία.

Κανείς δεν μπορεί να αυτοπροταθεί σε αυτήν. Ή μάλλον ακόμα και αν αυτοπροταθεί, δεν θα εισακουστεί. “Παρακαλούμε, λάβετε υπόψη σας: Η ακαδημία του Άγιαξ δε δέχεται ατομικές, εξωτερικές αιτήσεις”, καθιστά σαφές η επίσημη ιστοσελίδα των ακαδημιών. Που σημαίνει ότι όποιος είναι καλός θα τον βρούμε. Αν δεν είναι, δεν υπάρχει λόγος να μας χτυπήσει την πόρτα.

Προτεινόμενα Άρθρα