Σπανός: "Φέτος πέτυχε, του χρόνου θέλει σταθερότητα"

από AllAboutARIS

Ο Δημήτρης Σπανός, με την προπονητική του ματιά, καταγράφει τα πεπραγμένα του ΑΡΗ στη φετινή σεζόν, που οδεύει προς το τέλος της

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Με τη σεζόν να φτάνει στο τέλος της σιγά-σιγά αρχίζει και να γίνεται ο απολογισμός των πεπραγμένων του ΑΡΗ. Και πάντα οι πιο κατάλληλοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτοί που γνωρίζουν το άθλημα αρκετά καλά και από μέσα. Δηλαδή, οι προπονητές. 
Ο Δημήτρης Σπανός είναι από αυτούς που μπορούν να εκφέρουν τη γνώμη τους για τον ΑΡΗ, ασχέτως που κάθισε στον πάγκο του μόλις μια σεζόν. Και κυρίως είναι από τους καταλληλότερους να μιλήσει για τον Σάββα Παντελίδη. Αμφότεροι ήρθαν κάτω από έντονη αμφισβήτηση. Και στο τέλος πέτυχαν την αποστολή τους. 

Ο τεχνικός της Δόξας Δράμας κάνει -μέσω της εφημερίδας “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”- το δικό του απολογισμό όσον αφορά τη χρονιά που ολοκληρώνεται για τον ΑΡΗ. Μιλάει για τον Παντελίδη, για τους παίκτες που ξεχώρισε και τι χρειάζεται η ομάδα την επόμενη σεζόν.

– Με τη χρονιά να φτάνει στο τέλος της για τον ΑΡΗ, ποιο είναι το δικό σου πρόσημο κόουτς;
“Με δεδομένο ότι μιλάμε για την πρώτη χρόνια της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ, είναι πετυχημένη. Αν ανατρέξουμε στο περασμένο καλοκαίρι, ο βασικός στόχος ήταν η Ευρώπη. Και η ομάδα τον πέτυχε. Δεν είναι λίγο πράγμα να το καταφέρει. Και, μάλιστα, με την πρώτη. Το Κύπελλο ήταν μια κακή συγκυρία. Υπήρχαν και πολλά σκαμπανεβάσματα βέβαια.”

– Το γεγονός ότι επιβίωσε, παρά τα σκαμπανεβάσματα που ανέφερες, δίνει μεγαλύτερη αξία σε αυτό που πέτυχε;
“Σίγουρα. Πέρασε τουλάχιστον τρεις αγωνιστικές κρίσεις και μάλιστα οριακές. Την κατάλληλη στιγμή, όμως, έκανε το σερί που έπρεπε. Το ματς με τον Ατρόμητο είναι ένα άλλο ζήτημα. Γενικά, όμως, δεν μπορώ να καταγράψω κάποιο μεγάλο αρνητικό.”

“Η διοίκηση έπραξε σωστά που στήριξε τον Παντελίδη”

– Η κατάληξη της χρονιάς είναι ίσως και μια δικαίωση του Θεόδωρου Καρυπίδη, που άλλαξε την απόφασή του και κράτησε στην ομάδα τον Σάββα Παντελίδη;
“Ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προπονητής πρέπει να στηρίζεται. Όχι να φεύγει. Όταν εμπιστεύεσαι την επιλογή σου να συνεχίζεις να πιστεύεις σε αυτήν και στα δύσκολα. Είναι ένας καλός προπονητής και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Κάτι που ο ΑΡΗΣ είχε ανάγκη φέτος.”

– Και ένας προπονητής που δέχθηκε μεγάλη κριτική πριν καλά-καλά πατήσει το πόδι του στη Θεσσαλονίκη. Μια κατάσταση που έχεις βιώσει και εσύ, αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες…
“Όταν ένας προπονητής ξεκινάει με αρνητικά αποτελέσματα είναι φυσιολογικό να υπάρχει κριτική. Είναι και το φαινόμενο της μεγάλης ομάδας. Στον ΑΡΗ δεν υπάρχει πίστωση χρόνου. Από την πρώτη μέρα είσαι υποχρεωμένος να κερδίζεις. Είναι λογικό να υπάρχει αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Σάββα. Η διοίκηση, όμως, έπραξε σωστά που τον στήριξε.”

– Κάποιοι βέβαια θέτουν και το ζήτημα εάν μπορεί το κάτι παραπάνω. Θεωρείς ότι φταίει ίσως και η ξενομανία;
“Είναι και αυτή ένα σημαντικό κομμάτι. Εγώ να σου πω την αλήθεια, δεν καταλαβαίνω αυτό το “κάτι παραπάνω”. Ο Έλληνας προπονητής είναι κανονικός σε όλες τις κατηγορίες ή στην Ευρώπη. Θα πρέπει και αυτός να πάρει τις ευκαιρίες του.”

“Ο Ματέο Γκαρσία έχει κάνει τη διαφορά”

– Για να πάμε λίγο και στο κομμάτι του ρόστερ, ποιους έχεις ξεχωρίσει;
“Ο Ματέο Γκαρσία έχει κάνει τη διαφορά και είναι κοινά αποδεκτό απ’ όλους. Έβγαλε πράγματα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, ο Φραν Βέλεθ είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Αν δεν είχε τους τραυματισμούς θα έκανε πολύ καλύτερο πρωτάθλημα. Επίσης ο Κουέστα διαθέτει πολύ καλά στοιχεία. Αυτά τα τρία παιδιά μπορούν να κάνουν τη διαφορά την επόμενη χρονιά.”

– Επειδή ανέφερες τον Γκαρσία, πως κρίνει την όλη κουβέντα γύρω από το όνομά του και το ποσό που προτίθεται να δαπανήσει ο ΑΡΗΣ για αυτόν;
“Εδώ μιλάμε για μια δύσκολη επιλογή. Οι άνθρωποι της ομάδας ζουν καθημερινά τον ποδοσφαιριστή. Τον γνωρίζουν πολύ καλά. Πιστεύουν στη μεταπωλητική αξία του. Εγώ είμαι σύμφωνος με κάποιον που στηρίζει την επιλογή του και πιστεύει σε αυτήν.”

– Στο ρόστερ βέβαια υπάρχουν και δικά σου “παιδιά”, όπως ο Δεληζήσης και ο Βαλεριάνος, με τον δεύτερο να δέχεται και έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα…
“Η κριτική είναι για τους δυνατούς. Αν αντέχεις, είσαι δυνατός και αξίζεις να είσαι σε μια μεγάλη ομάδα. Ο Βαλεριάνος είναι δυνατός. Ο Δεληζήσης από την άλλη, πέταξε από πάνω του τη στάμπα του παίκτη Β’ Εθνικής και δίκαια κέρδισε το νέο του συμβόλαιο. Ένας παίκτης με αρχηγικές τάσεις και μια προσωπικότητα μέσα στα αποδυτήρια.”

– Τι περιμένεις από τον ΑΡΗ της νέας σεζόν;
“Η ομάδα χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις. Τίποτε άλλο. Δεν νομίζω να δούμε κάτι διαφορετικό. Το βασικό είναι να παρουσιαστεί καλύτερη. Και πιστεύω ότι θα το κάνει. Αρκεί να πετύχουν οι μεταγραφές. Χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις και ένα διευρυμένο ρόστερ, λόγω Ευρώπης. Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι η σταθερότητα που της έλειψε φέτος. Μαζί φυσικά με την εμπειρία που είναι πάντα χρήσιμη όταν θέτεις υψηλούς στόχους. Η Ευρώπη είναι ένας τέτοιος στόχος. Και ο ΑΡΗΣ μπορεί να είναι στους αδύναμους, αλλά μην τον θεωρούν κάποιοι τελειωμένο. Θα το παλέψει μέχρι τέλους για να μπει στους ομίλους.”

Προτεινόμενα Άρθρα