Τερζής: "Όλοι μαζί, έναν τίτλο"

από AllAboutARIS

Ο Απόστολος Τερζής έκανε την αποτίμηση της σεζόν που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, μίλησε για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον Σάββα Παντελίδη να διαδέχεται τον Πάκο Ερέρα, αλλά και για τα βήματα προόδου, που έκανε η ομάδα, την φετινή αγωνιστική περίοδο.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Δύο διαφορετικοί προπονητές, με τον ίδιο συνεργάτη. Ο Τόλης Τέρζης ξεκίνησε δίπλα στον Πάκο Ερέρα, συνεχίζει με τον Σάββα Παντελίδη και μέσω της εφημερίδας “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” μιλάει για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, αλλά και αυτή που ακολουθεί.
Το μόνο που δεν λείπει από τον Σάββα Παντελίδη, είναι οι συνεργάτες. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, οι βοηθοί. Ο ένας είναι ο Άκης Βάβαλης, τον οποίο εμπιστεύεται τα τελευταία χρόνια και τον έχει στο πλευρό του. Με τον έτερο βοηθό του, συναντήθηκε στον ΑΡΗ. Και ο λόγος γίνεται για τον Τόλη Τερζή. 

Ο Βεροιώτης τεχνικός έχει αποδείξει φέτος ότι είναι ο άνθρωπος του προπονητή, δουλεύοντας τόσο με τον Πάκο Ερέρα, όσο και με τον Σάββα Παντελίδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Ένας από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το «χτίσιμο» του φετινού ΑΡΗ από τις αρχές του, συμμετέχοντας στο κομμάτι του σκάουτινγκ, αλλά και στο αγωνιστικό. 
Λίγες ημέρες μετά το φινάλε της χρονιάς, ο Τόλης Τερζής βάζει κάτω με την εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» όσα έζησε στον φετινό ΑΡΗ, αναφερόμενος παράλληλα και στη χρονιά προκλήσεων που έχει μπροστά της η ομάδα.

“Αυτά πλήρωσε ο Ερέρα”

-Μία χρόνια που ξεκίνησε καλά, δεν εξελίχθηκε το ίδιο καλά, όμως στο τέλος είχε happy end. Περίεργη θα λέγαμε.

“Ήταν μία σεζόν που ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό. Και όχι άδικα, μετά από τέσσερα χρόνια σε χαμηλότερες κατηγορίες. Καινούργιος προπονητής και πολλές μεταγραφές. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα καλό σύνολο και να ανταποκριθούμε στο στόχο της Ευρώπης ή σε αυτόν τον Κυπέλλου. Σε μία ομάδα βέβαια με τόσα νέα πρόσωπα, είναι λογικό να υπάρχουν και σκαμπανεβάσματα. Κάποια παιδιά ήθελαν λίγο παραπάνω χρόνο. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά δεν συνεχίσαμε το ίδιο. Ήρθαν κάποια άσχημα αποτελέσματα, που οδήγησαν τη διοίκηση σε αλλαγή προπονητή.”

-Τι πλήρωσε τελικά και έφυγε; Τα άσχημα αποτελέσματα ή ότι δεν προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα;
“Νομίζω και τα δύο. Οι ήττες με Γιάννενα και Πανιώνιο, δημιούργησαν κουβέντα στη διοίκηση. Το κυριότερο όμως ήταν ότι ο Πάκο είχε ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό. Ήταν η δεύτερη φορά που δούλευε στο εξωτερικό. Θεωρούσε ότι έπρεπε να κοιτάμε μόνο τη δική μας ομάδα και όχι τον αντίπαλο. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να δίνεται βάση σε αυτό το κομμάτι. Να ξέρουν οι παίκτες μας τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου. Η ανάλυση υπήρχε βέβαια κάθε εβδομάδα. Πήγαινα και έβλεπα από κοντά τους αντιπάλους μας και του έδινα το report.”

– Θεωρείς ότι ίσως έχασε και τα αποδυτήρια από ένα σημείο και μετά;
“Όταν κάποιοι παίκτες δεν παίζουν, είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται και μουρμούρες. Τότε ήταν ακόμα αρχή της σεζόν και ο κ. Ερέρα δεν είχε αποφασίσει για τις βασικές επιλογές του. Είχαν έρθει αργά κάποια παιδιά. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ομάδες.”

-Πολύ κουβέντα έγινε και για τη φυσική κατάσταση επί Ερέρα, η οποία βελτιώθηκε με την έλευση Παντελίδη.
“Μας είχε απασχολήσει αρκετά. Δεν φαινόταν τόσο πολύ στην αρχή, λόγω των καλών αποτελεσμάτων και του ενθουσιασμού. Όταν ήρθε ο κ. Παντελίδης και είδε τα χαρτιά από τα gps των παικτών, κατάλαβε και αυτός πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα. Γι’ αυτό και διαφοροποιήθηκε αρκετά η προπόνηση. Ήταν θέμα χρόνου η βελτίωση. Όχι βέβαια από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε αρκετός καιρός. Η διαφοροποίηση της προπόνησης έγινε με στόχο τα τρεξίματα της ομάδας να βελτιωθούν στον 2ο γύρο. Μέχρι να γίνει αυτό, το πληρώσαμε με κάποια άσχημα αποτελέσματα, όπως στο Κύπελλο. Ακριβώς εκείνες τις μέρες, βρισκόμασταν στη χειρότερη δυνατή κατάσταση αγωνιστικά. Και το περιμέναμε. Γνωρίζαμε ότι μπορεί να το πληρώσουμε, αλλά προσδοκούσαμε σε κάτι καλύτερο.”

“Άδικη η κριτική που έγινε στον Σάββα”

-Τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε μόλις τρεις μέρες για μία ομάδα; Και αναφέρομαι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη Λιβαδειά στην Ξάνθη.
“Η εμφάνισή μας στη Λιβαδειά ήταν πολύ άσχημη. Όλοι μας και κυρίως οι παίκτες, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Στην Ξάνθη όμως, είδαμε όμως τον πιο συγκεντρωμένο ΑΡΗ της φετινής σεζόν.”

-Επειδή ζεις τον Παντελίδη από πολύ κοντά, πως διαχειρίστηκε όλη αυτή την πίεση που έπεσε πάνω του από την πρώτη στιγμή. Και πολύ άδικα έως έναν βαθμό. 
“Δεν δόθηκε χρόνος στον Σάββα από κανέναν, για να μπορέσει να περάσει κάποια πράγματα στην ομάδα. Όταν ένας προπονητής πηγαίνει σε μία ομάδα στα μέσα της σεζόν, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να τη μάθει καλύτερα. Και φυσικά να αντιληφθούν οι παίκτες τι θέλει ο προπονητής. Όλα αυτά θέλουν χρόνο. Η κριτική που δέχθηκε ο Σάββας ήταν άδικη. Ξέραμε τι θα συνέβαινε στον 2ο γύρο, μέσα από τη δουλειά στις προπονήσεις. Συν τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, οι οποίες προσαρμόστηκαν γρήγορα.”

-Να μείνουμε λίγο στις μεταγραφές του Γενάρη. Ίσως να μην υπήρχε το 100%, όπως είπε ο Παντελίδης, αλλά οι περισσότερες ήταν και καθοριστικές σε μία δύσκολη μεταγραφική περίοδο.
“Συνήθως οι μεταγραφές του Ιανουαρίου, είναι λαχεία. Εμείς είχαμε αργήσει, επειδή ακόμα ψαχνόμασταν για τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Προτάθηκαν πολλοί παίκτες και τους εξετάζαμε όλους εξονυχιστικά. Πολλές φορές καταλήγαμε σε έναν παίκτη, ο κ. Διαμαντόπουλος ξεκινούσε τις επαφές, αλλά την επόμενη μέρα βρίσκαμε μία καλύτερη περίπτωση. Αργήσαμε λοιπόν, αλλά οι επιλογές μας ήταν καθοριστικές.”

“Πιο εύκολο το φετινό καλοκαίρι”

– Η επόμενη χρονιά;
“Πρώτα πρέπει να γίνει το ξεκαθάρισμα με το ρόστερ. Ήδη υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Έχει γίνει κουβέντα του προέδρου, με τον αθλητικό διευθυντή και τον προπονητή. Να καθοριστούν οι μεταγραφικοί μας στόχοι και να γίνουν σωστές επιλογές. Συν τις συμπληρωματικές επιλογές μας, για τις δεύτερες λύσεις που θέλουμε. Εφόσον γίνουν όσα αποφασίσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι, σίγουρα θα πρέπει να ετοιμαστούμε πρώτα για τα παιχνίδια της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να διατηρήσουμε τη θέση μας και να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στο Κύπελλο.”

-Θεωρείς ότι ο σχεδιασμός είναι πιο εύκολος από πέρυσι; Διότι τώρα έχετε μία βάση.
“Πιο εύκολο. Πέρυσι κάναμε 18 μεταγραφές. Τώρα, έχουμε βασικά στελέχη της ομάδας με συμβόλαια και για τη νέα σεζόν. Άρα δεν θα χρειαστούμε πολλές κινήσεις. Θα πάμε σε στοχευμένες επιλογές. Ξέρουμε που πονάει η ομάδα.”

-Θα δοθεί βάση στο ελληνικό στοιχείο; Επειδή μέχρι στιγμής ακούμε κυρίως ονόματα ξένων παικτών.
“Έχει γίνει κουβέντα και για αυτό. Η βούλησή μας είναι να υπάρχουν κάποιοι Έλληνες νεαροί και εξελίξιμοι. Να δουλέψουν μαζί μας, να παίξουν και γιατί όχι μία μέρα να ωφεληθούμε οικονομικά από αυτούς.”

-Το βάρος πάντως φαντάζομαι ότι πέφτει στο φορ.
“Αυτή τη στιγμή έχουμε τον Γιουνές και τον Ντιγκινί, που ανταποκρίθηκε, αν και δεν είναι η φυσική του θέση. Για μία καλή περίπτωση παίζει ρόλο και το οικονομικό, το οποίο χειρίζεται ο πρόεδρος. Υπάρχει η διάθεση να αποκτηθεί ένας παίκτης που θα κάνει τη διαφορά.”

“Ο Καρυπίδης ασχολείται 24 ώρες τη μέρα”

-Ανέφερες τον Καρυπίδη… Και είσαι από τους λίγους στην ομάδα που τον γνωρίζουν αρκετά καλά. Τόσο ως παράγοντα, όσο και ως άνθρωπο.
“Ο Θόδωρος έχει πάρει την ομάδα από τη Γ’ Εθνική και την έβγαλε στην Ευρώπη, βάζοντας πάρα πολλά χρήματα. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχει τα δικά του όνειρα και τις δικές του φιλοδοξίες για τον ΑΡΗ. Θέλει να τον πάει ακόμα πιο ψηλά. Ασχολείται με την ομάδα 24 ώρες τη μέρα. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει κι άλλες θυσίες.”

-Και διαφέρει από τους περισσότερους προέδρους, διότι συμμετέχει στο κομμάτι της επιλογή των παικτών και πολλές φορές τσεκάρει και ο ίδιος κάποιους. 
“Πολλές φορές με τους παίκτες που μας στέλνει για να δούμε, όταν τον ενημερώνουμε και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, ασχολείται και ο ίδιος. Κάθεται να δει, με βάση την ανάλυση που του δίνομε. Όταν ήρθε ο Πάκο και τις πρώτες μέρες ήμασταν στη Βέροια, ο πρόεδρος καθόταν με τις ώρες και έβλεπε μαζί μας τους ποδοσφαιριστές.”

“Όλοι μαζί έναν τίτλο”

– Η Ευρώπη, ως κάτι καινούργιο φέτος για εσάς, πως προσεγγίζεται; Και πως διαχειρίζεστε το γεγονός ότι η ομάδα θα ξεκινήσει τόσο νωρίς;
“Όλες οι ομάδες που έχουν παιχνίδια τόσο νωρίς, προσπαθούν να σχηματοποιήσουν και πιο γρήγορα το ρόστερ. Είναι το ιδανικό για έναν προπονητή, ώστε να δουλέψει καλύτερα. Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι έτοιμος στα μέσα Ιουλίου. Καμία ομάδα δεν μπορεί να βρει τη φόρμα της. Αν το κάνει, θα έχει πρόβλημα στη συνέχεια της χρονιάς. Ο Σάββας έζησε αντίστοιχη κατάσταση πέρυσι με την Τρίπολη. Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει η ομάδα στην προετοιμασία.”

-Μετά από έναν χρόνο στην ομάδα, στη μεγαλύτερη εμπειρία σου προπονητικά, πως βιώνεις τον ΑΡΗ ως οργανισμό;
“Είναι κάτι που θα μείνει χαραγμένο μέσα μου. Ο ΑΡΗΣ είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Μεταξύ των κορυφαίων της Ελλάδος. Υπάρχει πολύς κόσμος που την ακολουθεί. Και απ’ ότι μου λένε φίλοι μου Αρειανοί, υπάρχει κι άλλος κόσμος που δεν έχει έρθει ακόμα στο γήπεδο. Και τον περιμένουμε. Για μένα είναι πολύ μεγάλη χαρά που είμαι μέλος αυτής της οικογένειας. Αυτό που βλέπαμε και ζούσαμε κάθε Κυριακή, είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και εύχομαι να ζήσουμε ανάλογες ή καλύτερες στιγμές.”

-Αυτή η δίψα του κόσμου για το κάτι παραπάνω, δημιουργεί εξτρά πίεση;
“Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Ειδικά αν αναλογιστούμε που βρισκόταν η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Έγιναν πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται υπομονή. Να είναι σίγουροι ότι ο πρόεδρος δουλεύει κάθε μέρα για την ομάδα. Και από πίσω του, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν το ίδιο. Να έχουν υπομονή, να περιμένουμε και να ευχόμαστε να έρθει η μέρα που όλοι μαζί θα πανηγυρίσουμε έναν τίτλο.”

-Η πιο έντονη στιγμή που κρατάς;
“Η εβδομάδα μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και την απόφαση να αποχωρήσει ο Ερέρα. Όταν μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος και μου ζήτησε να ετοιμάσω την ομάδα για τη Ριζούπολη, ήξερα ότι η κατάσταση δεν ήταν καλή. Προερχόμασταν από τέσσερις συνεχόμενες ήττες. Τα παιδιά ήταν χάλια ψυχολογικά. Κάποιοι παίκτες επηρεάστηκαν λίγο παραπάνω με την αποχώρηση του Ερέρα. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε τόσο τον αντίπαλο, όσο και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών μας. Δουλέψαμε πολύ, κυρίως όσον αφορά το πνευματικό κομμάτι. Ήταν ένα παιχνίδι το οποίο έπρεπε να κερδίσουμε πάση θυσία. Έγινε μεγάλη προσπάθεια και στο τέλος τα καταφέραμε. Με την έλευση του Παντελίδη άλλαξε ακόμα περισσότερο το κλίμα και είδαμε τα αποτελέσματα.”

Προτεινόμενα Άρθρα