Βρήκε την πρόκληση που έψαχνε

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Λερίν Ντουάρτε έχει γίνει… viral τις τελευταίες ώρες στις τάξεις του κόσμου του ΑΡΗ, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι συμφώνησε με την ομάδα και έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ολλανδός χαφ έχει ένα αρκετά ικανοποιητικό βιογραφικό, με αποκορύφωμα την παρουσία του στον Άγιαξ και το πρωτάθλημα που κατέκτησε στο Άμστερνταμ. Τι έκανε όμως πριν αλλά και μετά τον “αίαντα”;

Πάμε λοιπόν να δούμε… 

Τα πρώτα βήματα

Ως… τέκνο του Ρότερνταμ, ξεκίνησε φυσιολογικά την καριέρα του από τις ακαδημίες της Σπάρτα. Πέρασε από όλες τις μικρές ομάδες των Ολλανδών και έφτασε ως την πρώτη ομάδα, με την οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του την 1η Αυγούστου του 2009. Ηταν ένας εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Τβέντε, από την οποία η Σπάρτα ηττήθηκε με 0-2.

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα της πόλης του υποβιβάστηκε, κάθισε ακόμη έναν χρόνο για να τη βοηθήσει να επανέλθει. Αυτό δεν έγινε και έτσι μετά από 49 εμφανίσεις, οκτώ γκολ και δέκα ασίστ, ακολούθησε η πρώτη θητεία του στη Χέρακλες. 

Το ξεπέταγμα και το όνειρο του Αγιαξ

Εκεί άρχισε να “φτιάχνει” και το όνομα του με μία “γεμάτη” διετία, στην οποία μέτρησε 75 εμφανίσεις, 10 γκολ και 11 ασίστ. Δεν γινόταν λοιπόν ως νεαρός και εξελίξιμος ποδοσφαιριστής, να μην τραβήξει πάνω του τα βλέμματα του Αγιαξ, ο οποίος έβγαλε 3 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του για να τον πάρει στο Άμστερνταμ. Και μάλιστα ως αντικαταστάτη του Κρίστιαν Έρικσεν ο οποίος είχε μόλις πάρει μεταγραφή στην Τότεναμ. “Τι να πεις για τον Άγιαξ; Είναι όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή”, δήλωσε λίγο μετά τη μεταγραφή του

Οι προσδοκίες του “αίαντα” από τον αριστεροπόδαρο χαφ ήταν αρκετές. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014 έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Ζβόλε και 14 μέρες μετά ήρθε το πρώτο του γκολ με την Γκόου Αχέντ Ίγκλς. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορεί να ανταποκριθεί ως βασική επιλογή. Μέχρι το τέλος της σεζόν είχε 22 συμμετοχές και τρία γκολ, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ολλανδία. 

Οταν άρχισαν τα δύσκολα

Στο πρώτο μισό της σεζόν 2014-15 τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα για αυτόν, αφού βρισκόταν μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας. Είχε έξι συμμετοχές στους άνδρες και άλλες οκτώ με την U-21. Τον Γενάρη του 2015 ήρθε ο δανεισμός του στην Χερενφέιν, όπου μέχρι το καλοκαίρι είχε 13 συμμετοχές και ένα γκολ. 

Η επόμενη χρονιά τον βρήκε ξανά με την… ταμπέλα του δανεικού αλλά αυτή τη φορά στη Μπρέντα της 2ης κατηγορίας. Εκεί έκανε 13 συμμετοχές χωρίς να καταγράψει κάτι άλλο στη στατιστική του. Για να ακολουθήσει κάτι γνώριμο για αυτόν.

Βρήκε το λιμάνι του

Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στη Χέρακλες υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο το οποίο και εξάντλησε. Στη Χέρακλες βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό με τρεις “γεμάτες” σεζόν και με αποκορύφωμα την περσινή, έχοντας 29 συμμετοχές -από τις 86 συνολικά των τελευταίων τριών χρόνων- έξι γκολ και δύο ασίστ.

Ναι μεν αλλά… 

Στο μυαλό του, η παραμονή του στη Χέρακλες φάνταζε ως μία καλή επιλογή για την καριέρα του. Ηταν κάτι σαν το… λιμάνι του. Πρόσφατα είχε δηλώσει όμως πως δεν θα έλεγε οχι σε μία νέα πρόκληση. “Θέλω να μείνω εδώ αλλά δεν θα έλεγα “όχι” σε μία νέα περιπέτεια. Μία πρόκληση. Δεν είναι λογικό να το σκέφτομαι; Απλά θέλω χρόνο να το σκεφτώ. Δεν είπα ότι θα φύγω από τη Χέρακλες. Ακόμα μιλάμε”, ήταν τα λόγια πριν περίπου δύο εβδομάδες όταν μίλησε σε ιστοσελίδα της Ολλανδίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή την πρόκληση, την βρήκε στον ΑΡΗ. Και είναι φυσιολογικό να χαρακτηρίζεται έτσι, αφού για πρώτη φορά θα αγωνιστεί μακριά από την Ολλανδία. 

Προτεινόμενα Άρθρα