Ψάχνοντας την αναγέννηση

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο ΑΡΗΣ πάει για το… μπαμ με την απόκτηση του Ιντέγε Μπράουν εν όψει της νέας σεζόν, προσθέτοντας μία πολύ ποιοτική επιλογή στην κορυφή της επίθεσης

Το AllAboutARIS παρουσιάζει το who is who του Νιγηριανού, ο οποίος είναι γνώριμος στο ελληνικό κοινό από την παρουσία του στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2015-17.

Τα πρώτα βήματα

Ο Μπράουν Ιντέγε γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1988 στην πόλη Γεναγκόα της νότιας Νιγηρίας και από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαγέλσα Γιουνάιτεντ.

Τον Ιανουάριο του 2007 μεταπήδησε στην Όσεαν Μπόις με την οποία μάλιστα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Νιγηρίας σε ηλικία 19 ετών. Με μία σεζόν που τον βοήθησε να μην περάσει απαρατήρητος και τα ευρωπαϊκά μάτια να στραφούν επάνω του.

Το βήμα στην Ευρώπη

Η πρώτη ομάδα που το έκανε ήταν η Βίλεμ, στην οποία δοκιμάστηκε το 2008 αλλά δεν έπεισε. Η Ξαμάξ όμως είχε άλλη άποψη για τον παίκτη και έτσι συμφώνησε μαζί του, για να ακολουθήσει μία τριετία για αυτόν στο πρωτάθλημα της Ελβετίας.

Μετά από 56 συμμετοχές και 23 γκολ άρχισε να φτιάχνει το όνομά του στην Ευρώπη, με το Σαμπιονά και τη Σοσό να ακολουθούν για τα επόμενα δύο χρόνια (58συμμ., 23 γκ.)

Εκατομμύρια στα πόδια του

Από την κοσμοπολίτικη Γαλλία, ο Ιούλιος του 2011 τον βρίσκει στην παγωμένη Ουκρανία για λογαριασμό της Ντιναμό Κιέβου, η οποία ξόδεψε 4 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Στα τρία επόμενα χρόνια είχε 107 συμμετοχές, 45 γκολ και 12 ασίστ με τον σύλλογο του Κιέβου. Και έτσι ανάγκασε την Γουέστ Μπρον να βγάλει από τα ταμεία της 12,5 περίπου εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014 για να τον πάρει στο Νησί. Ποσό ρεκόρ για την ομάδα της Αγγλίας.

Ο Ιντέγιε υπέγραψε τριετές συμβόλαιο αλλά κινήθηκε σε “ρηχά νερά” και έτσι μετά από μόλις έναν χρόνο είχε την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα, όταν πωλήθηκε έναντι 5,5 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό. Στα επόμενα δύο χρόνια πανηγύρισε ισάριθμα πρωταθλήματα με τους “ερυθρόλεκους”, καταγράφοντας 28 γκολ και 10 ασίστ σε 65 εμφανίσεις.

Η αποτυχημένη επιλογή της Κίνας, η Μάλαγα και η αναγέννηση που ψάχνει 

Τον Φεβρουάριο του 2017 η ομάδα του Πειραιά βγήκε στην περίπτωση του Ιντέγιε κατά επτά εκατ. κερδισμένη, αφού την πούλησε με 12 στην κινέζικη Τέντα, ανοίγοντας έτσι ο Νιγηριανός ένα πολύ διαφορετικό κεφάλαιο στην καριέρα του. Στην πορεία βέβαια δεν του “βγήκε” αφού μετά από 15 εμφανίσεις και τέσσερα γκολ έφυγε δανεικός στην Ευρώπη και στη Μάλαγα. Εκεί έκανε 13 συμμετοχές και μόλις ένα γκολ με αποτέλεσμα να γυρίσει ξανά στην Κίνα, απ’ όπου αποχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο. Πλέον και έχοντας έναν χρόνο αγωνιστικής απραξίας, ψάχνει την ομάδα που θα τον βοηθήσει να αναγεννήσει την καριέρα του.

Διεθνής παρουσία

Οσον αφορά την παρουσία του στην Εθνική Νιγηρίας, είναι 27 φορές διεθνής και μετράει έξι γκολ. Τελευταία φορά αγωνίστηκε το 2016 στο εκτός έδρας 1-2 επί της Ζάμπια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Προτεινόμενα Άρθρα