Σάσα: "Κάτι μέσα μου πάντα αναζητάει νέες προκλήσεις"

από Γιώργος Γκάτος

Ο Λούκας Σάσα έχει -εκ προοιμίου- δύσκολο έργο, αφού καλείται να μπει στα… παπούτσια του Μανώλη Σιώπη, ενός ποδοσφαιριστή που κάλυψε με επιτυχία τη θέση του αμυντικού χαφ, αλλά ήταν και από τους πιο αγαπητούς στην κερκίδα. 

Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ

Στον 29χρονο Βραζιλιάνο, που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Κορίνθιανς, αρέσουν οι προκλήσεις και δεν τις φοβάται. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αποφάσισε να φύγει από την Λουντογκόρετς και να επιλέξει τον ΑΡΗ, αναζητώντας κάτι καινούργιο. 

Ο Βραζιλιάνος, με ιταλικές ρίζες παίκτης, που είναι μόλις μια εβδομάδα στην ομάδα, συστήνεται στην “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” και υπόσχεται ότι θα παλέψει για να προσφέρει στην ομάδα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που της λείπουν αυτή τη στιγμή από το χώρο του κέντρου και παράλληλα εκφράζει την βεβαιότητά του ότι θα είναι έτοιμος στα παιχνίδια με την ΑΕΛ Λεμεσού, στα οποία οι “κιτρινόμαυροι” χρειάζονται την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία του (33 ματς).

– Λούκας, μετά από τέσσερα πετυχημένα χρόνια στη Λουντογκόρετς τι σε έκανε να αλλάξεις ομάδα;

“Έψαχνα για μια καινούργια πρόκληση. Ήταν τέσσερα θαυμάσια χρόνια στην Λουντογκόρετς, αλλά δεν άφησα την Βραζιλία για να μείνω μόνο σε μια χώρα. Κάτι μέσα μου πάντα αναζητάει νέες προκλήσεις και για αυτό δεν αποδέχθηκα το καινούργιο συμβόλαιο που μου πρότειναν και ήρθα στον ΑΡΗ, που αποτελεί μια νέα και μεγάλη δοκιμασία για μένα”.

“Πήρα τις καλύτερες συστάσεις”

– Όταν άκουσες για πρώτη φορά για την πρόταση του ΑΡΗ ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες;

“Αρχικά προσπάθησα να πάρω πληροφορίες για την ομάδα μπαίνοντας στην ουσία και όχι μόνο για αυτά που γνώριζα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Μίλησα με τον Σόουζα και κάποιους άλλους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα και οι συστάσεις που πήρα ήταν οι καλύτερες και με βοήθησαν να πάρω την απόφασή μου”.

“Να αποδεικνύω καθημερινά την αξία μου”

– Είσαι μόλις μια εβδομάδα στην ομάδα. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις;

“Είδα την ομάδα στο φιλικό με την Αϊντχόφεν, αλλά δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο αποτέλεσμα, αλλά στην μεγάλη εικόνα. Η ομάδα μας είναι μια καλή, ανταγωνιστική ομάδα με καλούς παίκτες. Ειδικά στη θέση μου υπάρχουν αρκετά καλοί παίκτες και θα πρέπει να προσπαθήσω να κερδίσω τη θέση μου, αποδεικνύοντας καθημερινά την αξία μου”.

– Πότε πιστεύεις ότι θα είσαι έτοιμος να βγάλεις ολόκληρο 90λεπτο; Θα χρειαστείς χρόνο;

“Ήδη μέσα σε μια εβδομάδα έχω βελτιωθεί αρκετά. Είναι δύσκολο για μένα να ορίσω μια ημερομηνία. Κάνω κάθε μέρα διπλές προπονήσεις και πιστεύω ότι στις 25 του μήνα θα είμαι έτοιμος”.

– Έχεις αγωνιστεί σε πολλές και διαφορετικές θέσεις εκτός από αμυντικό χαφ. Έκανες αρκετά ματς ως δεξί ακόμη και ως αριστερό μπακ. Τελικά ποια είναι η θέση σου;

“Όπως λέω αστειευόμενος στην οικογένειά μου, εγώ αυτό που θέλω είναι να παίζω ανεξαρτήτως θέσης. Έχω μια άνεση παίζοντας ως δεξιός μπακ, έκανα μεγάλα ματς στην Ευρώπη κόντρα σε Μίλαν και Λεβερκούζεν ως αριστερό μπακ. Ο κόουτς προφανώς τα γνωρίζει όλα αυτά. Εγώ απλά είμαι χαρούμενος όταν παίζω”.

“Μπορώ να καλύψω τη θέση του Σιώπη”

– Πήρες τη θέση του Σιώπη, ενός ποδοσφαιριστή με πολλά τρεξίματα, δυναμικό στυλ παιχνιδιού. Είσαι έτοιμος να προσφέρεις και εσύ αυτά τα στοιχεία;

“Ναι, αυτά τα χαρακτηριστικά σίγουρα μπορώ να τα δώσω, τα τρεξίματα, το δυναμικό παίξιμο, αλλά μπορώ να βοηθήσω και στην επίθεση. Δεν ξέρω αν θα τα πάω τόσο καλά όσο ο προκάτοχός μου, αλλά μπορώ να καλύψω τη θέση”.

– Ο Σιώπης ήταν επίσης ένας από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές της κερκίδας. Είσαι έτοιμος να τους… κερδίσεις και εσύ;

“Μια από τις προκλήσεις που έχω στη λίστα μου είναι να κερδίσω τον κόσμο της ομάδας, που είναι και πολύ εκδηλωτικός, με αυτά που θα δώσω στον αγωνιστικό χώρο. Σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα είχα αυτή τη σύνδεση με την κερκίδα. Ακόμη και σήμερα οι οπαδοί της Χάποελ Τελ Αβίβ μου ζητούν να γυρίσω. Ελπίζω να συμβεί το ίδιο και εδώ”.

– Έχεις μεγάλη εμπειρία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τι πρέπει να προσέξει ο ΑΡΗΣ στα παιχνίδια με την ΑΕΛ Λεμεσού;

“Πρώτα πρέπει να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην έδρα μας γιατί πάντα οι αντίπαλοι βελτιώνονται όταν παίζουν στο γήπεδό τους. Αυτό θα είναι το βήμα που θα μας δώσει ένα αβαντάζ. Θα έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, που θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε. Αυτές τις μέρες είμαι σίγουρος ότι ο προπονητής θα μας αναλύσει την κυπριακή ομάδα”.

– Ο ΑΡΗΣ πρέπει να περάσει τρεις γύρους για να μπει στους ομίλους. Φαίνεται λίγο δύσκολο μιας και θα είναι και στους αδύναμους;

“Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Ήδη παίζουμε μ’ έναν καλό αντίπαλο και εφόσον προκριθούμε η κλήρωση στον επόμενο γύρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Έχουμε, όμως, καλή ομάδα και θα το παλέψουμε”.

– Περιέγραψες μας ποια είναι τα καλά στοιχεία στο παιχνίδι σου και τι πρέπει να βελτιώσεις;

“Το κύριο χαρακτηριστικό μου είναι ότι παίζω πάντα το ίδιο είτε όταν κερδίσουμε είτε όταν χάνουμε. Έχω μια σταθερότητα που είναι κάτι που ψάχνουν οι ομάδες και όχι παίκτες με σκαμπανεβάσματα. Το μειονέκτημά μου είναι ότι δεν σκοράρω συχνά, όταν έχω την μπάλα μέσα ή εκτός περιοχής για να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει. Είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να βελτιώσω”.

– Ο ΑΡΗΣ είναι μια ομάδα με παθιασμένους οπαδούς, αλλά και μεγάλη πίεση στους παίκτες. Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις αυτές τις ευθύνες;

“Καθόλου. Ξέρω ότι εδώ υπάρχει πίεση, αλλά είμαι έτοιμος για αυτή. Δεν θέλω να προσθέσω κι άλλη πίεση στις πλάτες μου. Απλά να μπω στο γήπεδο και να κάνω τη δουλειά μου, παλεύοντας όπως έκανα πάντα στις ομάδες μου”.

– Πως αισθάνεσαι που είσαι κομμάτι μιας ομάδας που από πέρυσι αναγεννήθηκε από τις “στάχτες” της και μεταμορφώνεται καθημερινά;

“Είμαι ενθουσιασμένος στην προοπτική να βοηθήσω την ομάδα να είναι και φέτος στις κορυφαίες στην Ελλάδα και να προχωρήσει όσο περισσότερο γίνεται στην Ευρώπη”.

“Οι στόχοι σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι υψηλοί”

– Μπορούμε να μιλήσουμε για στόχους ή θέλεις πρώτα να δεις τις υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος;

“Για μένα όλα είναι καινούργια εδώ. Ο δικός μου πρώτος στόχος είναι να βοηθήσω τον ΑΡΗ με το ποδόσφαιρο που θα παίξω. Μέσα από αυτό θα προκύψουν και οι στόχοι σε Ελλάδα και Ευρώπη, που δεν μπορεί παρά να είναι υψηλοί”.

– Από ότι βλέπω είσαι φαν της δερματοστιξίας (τατού). Έχει κάποιο από αυτά που έχεις χτυπήσει κάποια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία;

“Όλα αφορούν το ποδόσφαιρο, τον Θεό και την οικογένεια. Όλα κάτι σημαίνουν. Το ένα στο δεξί μου χέρι είναι για ένα γκολ που πέτυχα με την Λουντογκόρετς με την οικογένειά μου στην κερκίδα”.

– Πως είναι ο Λούκας εκτός γηπέδου;

“Είμαι ήρεμος τύπος. Να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, την κοπέλα μου που είναι εδώ μαζί μου. Να βλέπω ταινίες στο σπίτι και όχι τόσο να βγαίνω. Μου αρέσει να είμαι με τους ανθρώπους που εκτιμώ και με αγαπούν. Δεν μου αρέσει η πολυκοσμία. Το ευχάριστο είναι ότι η πόλη είναι υπέροχη από όσο πρόλαβα να δω σε αντίθεση με το Ραζγκράντ στη Βουλγαρία, που ήταν χάλια”.

Έτσι προέκυψε το παρατσούκλι Σάσα…

– Λύσε μας μια απορία. Πως προέκυψε το παρατσούκλι Σάσα;

“Υπάρχει μια διάσημη τραγουδίστρια στη Βραζιλία, η Σούσα, με ξανθά μακριά μαλλιά. Ο αδερφός μου που παίζει ποδόσφαιρο σάλας, όταν ήταν μικρός είχε μακριά ξανθά μαλλιά και όλοι άρχιζαν να τον φωνάζουν Σούσα, η οποία είχε ένα μωρό την Σάσα και όταν άρχισα να παίζω κι εγώ ποδόσφαιρο στην ίδια ομάδα με τον αδερφό μου, με φώναζαν Σάσα. Βέβαια στη Βραζιλία το Σάσα είναι γυναικείο όνομα και όταν ήμουν μικρός έκλαιγα γιατί δεν ήθελα να με φωνάζουν έτσι. Τελικά έμεινε…”

Προτεινόμενα Άρθρα