Εντεκα βήματα από την Νορβηγία!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ρυθμιστής ο Ντιγκινί, καθοριστικοί Κουέστα και Ρόουζ στην άμυνα, πολύ καλός και ο Μπάσα

Πόση είναι η απόσταση από την Λάρνακα μέχρι την Νορβηγία. Έντεκα βήματα ακριβώς. Τόσα χρειάστηκε να κάνει ο Νικολά Ντιγκινί για να διαμορφώσει το 0-1 του επαναληπτικού με την ΑΕΛ Λεμεσού και να στείλει τους κιτρινόμαυρους στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Εκεί όπου τον περιμένει η Μόλντε.

Το 90λεπτο της Κύπρου είχε καλές στιγμές για την ομάδα του Παντελίδη και κλασσικές ευκαιρίες όπου θα μπορούσε να “καθαρίσει” νωρίτερα με την πρόκριση. Απέναντι σε μία ΑΕΛ η οποία το πάλευε επίμονα και χάνοντες τις δικές της καλές στιγμές στο παιχνίδι. Είτε όμως στα σταματούσαν στα δοκάρια, είτε στις παρεμβάσεις του Ρόουζ και εκείνες του καθοριστικού Κουέστα. 

Οι Θεσσαλονικείς πήταν αυτό που ήθελάν και πλέον έχουν μπροστά τους την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μόλντε, μαζί με τον επόμενο στόχο της πρόκρισης στα πλέι οφ της διοργάνωσης. 

Παιχνίδι λαθών στα πρώτα λεπτά

Λίγο το φυσιολογικό άγχος, λίγο τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά, το παιχνίδι ξεκίνησε με λάθη εκατέρωθεν τα οποία δημιουργούσαν υποψίες φάσεων ή φάσεις. Η κλασσική ευκαιρία των πρώτων λεπτών ήταν αυτή της ΑΕΛ στο 4′. Μετά από πλάγιο του ΑΡΗ ο Κόρχουτ έκανε λάθος εκτίμηση και πάσαρε στους… γηπεδούχους στους οποίους έδωσε έτοιμο γκολ αλλά ο Χουράδο είδε το κοντινό πλασέ του από τα δεξιά να σταματάει πάνω στον Χουλιάν Κουέστα.

Μία του Μπάσα, δύο του Μπάσα…

Στο 8′ ο Αλβανός μέσος με ωραία ζυγισμένη πάσα έβγαλε τον Ιντέγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά δεν κινήθηκε σε σωστό χρόνο ο Νιγηριανός. Πέντε λεπτά αργότερα οι δύο παίκτες προσπάθησαν να συνεργαστούν καλύτερα και το πέτυχαν, αφού ο 30χρονος φορ όχι μόνο κατέβασε την μπάλα στην περιοχή αλλά ανετράπη από τον Βοζίνια και ο Σόουζα έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Ντιγκινί δεν λάθεψε και στέλνοντας τη μπάλα χαμηλά στην δεξιά γωνία της ΑΕΛ έβαλε τον ΑΡΗ σε ρόλο οδηγού! Και του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει για δύο αποτελέσματα.

Ο Βοζίνια “κράτησε” ζωντανή την ΑΕΛ

Το γκολ του ΑΡΗ ανάγγκασε την ΑΕΛ να πάρει σιγά-σιγά κάποια μέτρα στο γήπεδο και να δημιουργήσει περισσότερους χώρους ώστε ο ΑΡΗΣ να απειλήσει. Οπως έγινε στο 24ο λεπτό με την εξαιρετική μπαλιά του Κόρχουτ και την κίνηση του Ιντέγε ανάμεσα στα στόπερ, πριν ο Βοζίνια μξε φοβερή διπλή επέμβαση σταματήσει την προσπάθεια του Νιγηριανού και κρατήσει ζωντανή την ομάδα της Λεμεσού.

Το… άγγιγμα του “ρόδου” και του δοκαριού

Χρειάστηκε ώρα ώστε η ΑΕΛ να ανησυχήσει ξανά την άμυνα του ΑΡΗ μετά την φάση του 4′ με τον Χουράδο ,και πιο συγκεκριμένα μισή ώρα αγώνα. Οι Κύπριοι σημάδεψαν την πλευρά του Σούντγκρεν και στο 34′ π Γουίλερ έφυγε στην πλάτη του και πάτησε περιοχή, με τον Ρόουζ να φωνάζει “παρών” και να κόβει σωτήρια τη χαμηλή επικίνδυνη πάσα του Κύπριου φουλ μπακ.

Στο 37′ η ομάδα του Κέρκεζ χτύπησε πάλι από τη δεξιά πλευρά και κέρδισε κόρνερ, από το οποίο έχασε τεράστια ευκαιρία για να βρει το γκολ που τόσο επίμονα έψαχνε αφού το αριστερό δοκάρι του Κουέστα σταμάτησε την εξ επαφή κεφαλιά του Νιλς Τεσέιρα. Η δεύτερη φάση σε διάστημα τριών λεπτών για τους Κύπριους, η οποία ήρθε για να επιβεβαιώσει την υπεροχή τους από το 25′ και μετά, με τον ΑΡΗ να περιορίζεται σε δεύτερο ρόλο μέχρι και την ανάπαυλα του ημιχρόνου το οποίο ήταν μοιρασμένο μεταξύ των δύο ομάδων.

Το δεκάλεπτο του ΑΡΗ και το… ροντέο που ακολούθησε

Αφού για 20 λεπτά ο ΑΡΗΣ κάθισε παραπάνω απ’ όσο έπρεπε πίσω, ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο διαφορετικά και κρατώντας τη μπάλα περισσότερη ώρα στα πόδια του. Στις δύο καλές φάσεις του πρώτου δεκαλέπτου της επανάληψης ο Ιντέγε πρωταγωνίστησε και θα μπορούσε κάλλιστα να “τελειώσει” την πρόκριση. Αρχικά στο 53′ όταν κατέβασε εξαιρετικά το γέμισμα του Σούντγκρεν αλλά σε τετ α τετ έστειλε τη μπάλα πάνω στον Βοζίνια. Δύο λεπτά αργότερα δεν είχε το σωστό τάιμινγκ στην παράλληλη πάσα του Κόρχουτ, χάνοντας την ευκαιρία να σπρώξει από πολύ κοντά την μπάλα στα δίχτυα. 

Η ΑΕΛ βρήκε τον τρόπο να πάρει τα πάνω της για να ακολουθήσει ένα παιχνίδι με γρήγορο ρυθμό, τη μπάλα πάνω-κάτω από τις δύο ομάδες και τους γηπεδούχους να πατούν ναι μεν στην περιοχή του ΑΡΗ αλλά χωρίς τη μεγάλη ευκαιρία πέρα από κάποιες αναμπουμπούλες που δημιούργησε.

Ο σωτήριος Κουέστα και η κόκκινη… ταφόπλακα

Η επιμονή των Κύπριων έφερε και φάση μετά από αρκετή ώρα, στην οποία ο Κουέστα ήταν καθοριστικός για δεύτερη φορά στο παιχνίδι αφού σταμάτησε εντυπωσιακά την κοντινή κεφαλιά του Ιβάν Κάρλος. 

Οι ρεαλιστικές ελπίδες των γηπεδούχων εξανεμίστηκαν στο 83′ όταν ο Γκοντάλ… γκρέμισε τον Τόνσο και αντίκρισε την δεύτερη κίτρινη του Σόουζα για να αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες στα εναπομείναντα λεπτά. 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Jorge Sousa
ΒΟΗΘΟΙ: Alvaro Mesquita – Nuno Miguel Silva Manso
4ος: Cláudio Filipe Ruivo Pereira

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 17′, 83′ Γκοντάλ, 39′ Νις Τεσέιρα, 42′ Γουίλερ, 77′ Γκαθτανάγκα/33′ Κουέστα, 36′ Ματίγια, 39′ Βέλεθ, 42΄ Ντιγκινί, 44′ Κόρχουτ, 60′ Σούντγκρεν
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 83′ Γκοντάλ/-
ΓΚΟΛ: -/14′ Ντιγκινί (πεν.)

ΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ (Ντούσαν Κέρκεζ): Βοζίνια, Αντρέ Τεσέιρα, Γκαθτανάγκα, Γκοντάλ, Ζντραφκόφσκι, Αγκάνοβιτς, Αντάμοβιτς, Γουίλερ (52′ Αβραάμ), Νιλς Τεσέιρα (65′ Αντόνια), Γκαζαριάν, Χουράδο (52′ Κάρλος)

ΑΡΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα, Σούντγκρεν, Κόρχουτ, Βέλεθ, Ρόουζ, Μπάσα, Ματίγια, Φετφατζίδης (68′ Σάσα), Λάρσον (61′ Τόνσο), Ντιγκινί, Ιντέγε (86′ Μαρτίνες)

Προτεινόμενα Άρθρα