Στην… ατζέντα του νέου προπονητή

από Νίκος Παπαδόπουλος

Από την περασμένη Κυριακή ο ΑΡΗΣ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης του ανθρώπου ο οποίος θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, μετά την αποχώρηση του Σάββα Παντελίδη.

Θεόδωρος Καρυπίδης και Άγγελος Χαριστέας καταβάλουν προσπάθεια ώστε μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας να καταλήξουν στην τελική τους επιλογή και ο νέος προπονητής να έχει λίγο χρόνο στην διάθεσή του πριν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Εάν τελικά προλάβει να έρθει και κοουτσάρει αυτός την ομάδα κόντρα στους “πράσινους”.

Μία εβδομάδα φαντάζει αρκετή πριν από ένα τέτοιο ματς. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί πολύ περισσότερο ώστε να διαχειριστεί μακροπρόθεσμα συγκεκριμένα ζητήματα, αγωνιστικά και μη, τα οποία υπάρχουν αυτή την στιγμή στην ομάδα. Με το που πιάσει δουλειά, πολύ απλά, θα βρει μία γεμάτη ατζέντα.

Το κλίμα

Είναι το πρώτο που θα πρέπει να αλλάξει. Πάνω σε αυτό βέβαια γίνεται ήδη προσπάθεια από τον Άγγελο Χαριστέα, αλλά ο νέος τεχνικός θα κληθεί να διαχειριστεί μία ομάδα στην οποία επικρατεί προβληματισμός και κατήφεια μετά τα αποτελέσματα των δύο πρώτων αγωνιστικών. Και να αντιστρέψει όλο αυτο το κλίμα. Μαζί με την πειθαρχία την οποία θα κληθεί να επιβάλλει. Τομείς στους οποίους εφόσον η ομάδα βελτιωθεί, αυτό θα αποτυπωθεί και μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η… υπεροπλία της μεσοεπιθετικής γραμμής

Γκάμα, Φετφατζίδης, Λάρσον, Μαντσίνι, Ντιγκινί, Τόνσο, Μαρτίνες…. “Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα” είναι η κατάσταση για τον ΑΡΗ στα εξτρέμ και στην θέση του επιτελικού μέσου. Πολλές πρωτοκλασσάτες επιλογές, από τις οποίες ο νέος προπονητής καλείται να επιλέξει τις καλύτερες και φυσικά εκείνες που θα ταιριάζουν περισσότερο στα αγωνιστικά του πλάνα.

Φάκελος “γκολ”

Το σκοράρισμα αποτελεί μία… πληγή για τον ΑΡΗ από το ξεκίνημα της σεζόν, πλην της ιδιαίτερης περίπτωσης του αγώνα με την Μόλντε. Πρώτα η παραγωγικότητα. Δηλαδή η δυσκολία της ομάδας, τις περισσότερες φορές, στην δημιουργία όχι απλά τελικών αλλά κλασσικών ευκαιριών στην αντίπαλη εστία. Οχι τόσο μέσα από ατομικές προσπάθειες αλλά με συνδυαστικό ποδόσφαιρο και μέσα από συνεργασίες αφού ο ΑΡΗΣ φέτος βασίζεται στην ποιότητα και όχι τόσο στο σύνολο. Είναι διαφορετική άλλωστε μία ακίνδυνη φάση, που καταγράφεται ως τελική, από μία άλλη στην οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σκοράρεις.

Η ανασταλτική λειτουργία

Με εξαίρεση τον επαναληπτικό κόντρα στην ΑΕΛ Λεμεσού, δεν υπάρχει κάποιο άλλο ματς στο οποίο μπορεί να πει κάποιος ότι υπήρχε μία συνεχής απειλή. Μέχρι στιγμής ο ΑΡΗΣ δεν δέχεται εύκολα πολλές φάσεις. Παρόλα αυτά παρουσιάζει μία… συχνότητα στο να δέχεται γκολ και η ευκολία που τα δίνει, η οποία υπερτονίζεται βέβαια και από την αδυναμία στο σκοράρισμα. Κάτι που έχει γίνει σε όλα τα φιλικά και επίσημα παιχνίδια, πλην των δύο αναμετρήσεων με την ΑΕΛ Λεμεσού. Εδώ ενδεχομένως μπορεί να προστεθεί και το 90λεπτο του επαναληπτικού με την Μόλντε. Ενα στοιχείο στο οποίο παίζει ρόλο και το πρέσινγκ της ομάδας, το οποίο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε σχέση με πέρυσι που… έπνιγε τον αντίπαλο.

Οι… ιδιαίτερες περιπτώσεις παικτών

Τέταρτο στη σχετική λίστα αλλά πολύ σημαντικό ζήτημα. Πέραν του συνόλου, στον ΑΡΗ αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες οι οποίες χαρακτηρίζονται κάπως ιδιαίτερες για διαφορετικούς λόγους..Ενα κλασσικό παράδειγμα είναι ο Λίριν Ντουάρτε, τον οποίο ο νέος προπονητής καλείται να διαχειριστεί. Οπως βέβαια και ο ίδιος ο παίκτης οφείλει να δείξει μεγαλύτερη διάθεση. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην περίπτωση του ντεφορμέ Ντάνιελ Λάρσον. Στην ίδια λίστα, αλλά με παραμέτρους, μπορεί να συμπεριληφθεί ο Ντάνιελ Σούντγκρεν, ο Χαβιέ Ματίγια, μαζί φυσικά με τον πολύ ανέτοιμο Άλεξ Μενέντεθ ο οποίος ενεργοποιείται από την στιγμή που δεν έλυσε το συμβόλαιό του.

Δύο ακόμα περιπτώσεις παικτών, αλλά διαφορετικές, είναι των Μαντσίνι και Μπα. Εισηγήσεις του Παντελίδη, με τους οποίους όμως δεν πρόλαβε να δουλέψει και ο νέος τεχνικός θα κληθεί να τους… μπολιάσει στο σύνολο.

Πιο απλά…

Τα παραπάνω είναι κάποιοι βασικοί άξονες. Αυτό που καλείται να πετύχει συνολικά ο νέος προπονητής, είναι η εξέλιξη της ομάδας. Ο,τι κατάφερε δηλαδή πέρυσι ο Παντελίδης με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν δόθηκε η απαραίτητη συνέχεια το φετινό καλοκαίρι με αποτέλεσμα ο ΑΡΗΣ να παρουσιάζει μία στασιμότητα. Και χωρίς ριζικές αλλαγές μάλιστα στο έμψυχο δυναμικό.

Προτεινόμενα Άρθρα