LIVE η συνέντευξη Τύπου Χαριστέα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ζωντανάό όλα όσα θα αναφέρει το στέλεχος των κιτρινόμαυρων

Η ώρα για τον Άγγελο Χαριστέα να ανοίξει τα χαρτιά του, έφτασε. Στις 13:00 ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για τα ζητήματα της ομάδας και την απόφαση της έλευσης του Μίκαελ Ένινγκ.

Το AllAboutARIS βρίσκεται στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και θα μεταφέρει ζωντανά όλα όσα θα ειπωθούν από τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος!

To live

13:07 Στην αίθουσα Τύπου μπήκε μόλις ο Άγγελος Χαριστέας

“Είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν είναι μόνο δουλειά για μένα αλλά κάτι παραπάνω. Είναι η ομάδα που μεγάλωσα ποδοσφαιρικά. Με το που ήρθα, κλήθηκα να διαχειριστώ την παραίτηση του Σάββα Παντελίδη. Αλλά με τις εικόνες που έχω, δεν θα βιαζόμουν να τον αντικαταστήσω εάν πρώτα δεν ήξερα την ομάδα από μέσα και ποιος τύπος προπονητή ταιριάζει. Δεν θέλουμε να κάνουμε λάθη, σε μία ευαίσθητη θέση όπως αυτή του προπονητή. Ξεκινώντας την αναζήτηση προπονητή, θέλω να πω ότι είμαι εδώ για να κρίνω λάθη και σωστά αλλά για να διαχειριστώ καλά και στραβά όσον αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας το προηγούμενο καλοκαίρι. Οντως έγιναν πολύ ψραία πράγματα πέρυσι. Μετά από χρόνια βγήκαμε Ευρώπη αλλά μετά έγιναν και λάθη τρανταχτά. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. 

Πρώτο μου μέλημα ήταν να μάθω πρώτα την ομάδα. Να μάθω τον τρόπο λειτουργίας αγωνιστικά και όχι μόνο. Συνάντησα μία ομάδα με παιδιά που έχουν όρεξη για δουλειά. Εναν πρόεδρο που είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει. Αυτό, μαζί με την αγάπη του κόσμου, μου δίνει κίνητρο για να κάνω την δουλειά μου σωστά. 

Στα τελευταία ματς προπονητής ήταν ο κ. Τερζής. Απέδειξε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτόν και στο μέλλον. Για αυτό παραμένει. Δεν έχουμε αγωνιστική κρίση αλλά πληρώνουμε τους χαμένους βαθμούς στα βατά παιχνίδια. Για αυτό βρισκόμαστε σε μία θέση που δεν αρμόζει στην ομάδα και σε αυτό που παρουσιάζουμε μετά τον Παναθηναϊκό. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, άσχετα που δεν πήραμε βαθμούς στα τελευταία δύο ματς. Με πονάει, όπως πονάει και τον κόσμο. 

Ενα από τα σημαντικότερα πράγματα που θέλω να φέρω είναι ένα πρωτόκολλο οργάνωσης και λειτουργείας της ομάδας. Ο ΑΡΗΣ είναι μία μεγάλη ομάδα που δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να αλλάζει φιλοσοφία και στόχους. Πρέπει να αποκτήσει το δικό του στυλ. Πρέπει να αποκτηθούν στελέχη για το αγωνιστικό τμήμα, που μαζί με μένα να αποτελούμε την καρδιά της ομάδας. Δεν μπορεί να έρχεται ένας προπονητής με τον σχεδιασμό του και όταν φεύγει να πορευόμαστε με αυτά. Ο ΑΡΗΣ πρέπει να επιβάλλει την δική του φιλοσοφία σε κάθε προπονητή. Ο τρόπος που πρέπει να πορευτούμε θα είναι απόλυτα συγκεκριμένος, για να αναδεικνύουμε προπονητές και ποδοσφαιριστές. Ολοι οι παίκτες πρέπει να αναδεικνύονται εδώ. Να έχουν κίνητρο και να ξέρει ότι όταν έρθει εδώ το πρώτο του μέλημα θα είναι να δείξει μία νοοτροπία. Οχι μόνο και μόνο για να συνεχίσει την καριέρα του με ένα καλό συμβόλαιο.

Δεν πρέπει ένα-δύο άτομα να είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό. Θέλω μία ομάδα ανθρώπων που θα παίρνουν όλοι μαζί αποφάσεις είττε για παίκτες είτε για προπονητές. Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχω αλλά επειδή έχω και πλάνο είναι σίγουρος για τον εαυτό μου. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν επίσης δύο λύσεις συμβολαίων. Μετά από πολλά χρόνια έγιναν αποχωρήσεις με θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές. Συνεχίζοντας να πω ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έκανα το πρώτο μου ραντεβού με τους υπεύθυνους των ακαδημιών. Θα το καθιερώσουμε σε εβδομαδιαία βάση. Θέλουμε να είμαστε πάνω από τις ακαδημίες. Και εγώ από εκεί βγήκα. Είναι σημαντικό για μένα να δουλεύουμε σωστά και με όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση στα τμήματα υποδομής. Εχω θέσει ως στόχο ένα παιχνίδι της 1ης ομάδας με την Κ-19 συχνά-πυκνά. Για τους παίκτες που δεν αγωνίζονται αλλά και για την αξιολόγηση των… μικρών.

Είμαι χαρούμενος από τον τρόπο που με υποδέχθηκαν τα παιδιά στα αποδυτήρια. Εχουμε χαρακτήρες που μου δημιούργησαν την διάθεση για να έρθω κοντά τους. Τους εξήγησα ότι είμαι εδώ για να τους βοηθήσω να γίνουν καλύτεροι”.

13:19 Ξεκινάει η διαδικασία των ερωτήσεων

Για τα λάθη που ανέφερε και τους ανθρώπους που θέλει να φέρει: ¨“Ηδη μιλάμε με τα παιδιά της ομάδας καθημερινά. Θέλουμε να… χτίσουμε πάνω σε αυτά τα μέλη της ομάδας, βοηθώντας και τους ίδιους με τα αμέσως επόμενα σεμινάρια που έχουν μπροστά τους. Να παίρνουν μέρος, να ανεβάζουν το επίπεδό τους και έτσι ο προπονητής να ξέρει ότι ήρθε σε μία ομάδα με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Να μην αλλάζει η φιλοσοφία ανάλογα με τις ορέξεις του εκάστοτε προπονητή ή τεχνικού διευθυντή. 

Σχετικά με τα λάθη του σχεδιασμού, τα περισσότερα λάθη και θετικά έχουν να κάνουν με παίκτες που ήρθαν και ενδεχομένως θα έπρεπε να έρθουν. Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό να πω τι έγινε. Στόχος μου είναι να δουλέψω με το υπάρχον υλικό. Να φτάσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Φυσικά από κάποιους δεν είμαι ευχαριστημένος και θα αποφασίσουμε ανάλογα με αυτό που μας παρουσιάζουν καθημερινά. Από τα λάθη και τις επιλογές μου θα κριθώ στο μέλλον. Αλλά δεν θα κατηγορήσω ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα. Πάνω από ολα είμαστε επαγγελματίες”.

Για την επιλογή του Ένινγκ: “Ηταν ο πρώτος που πήρα τηλέφωνο την Κυριακή το μεσημέρι μετά τον Βόλο. Εχω δουλέψει μαζί του. Τον γνωρίζω αρκετό καιρό και πως δουλεύει. Μου αρέσει. Ηθελα πρώτα να μάθω τα παιδιά της ομάδας, αγωνιστικά και ως προσωπικότητες, ώστε να δω αν ο Μίκαελ ήταν ο κατάλληλος. Οταν το έκανα, έγινα πιο σίγουρος για τον Μίκαελ. Είχα σκοπό να μιλήσω για αυτόν στην παρουσίασή του. Δεν είναι ένα όνομα που… αστράφτει αλλά είναι ένας προπονητής που έχει την γερμανική πειθαρχία και κουλτούρα, έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες στην Μπουντεσλίγκα. Εχει οργανώσει τις εθνικές ομάδες της Γερμανίας. Εδινξε διπλώματα σε προπονητές, όπως ο Τούχελ στην Παρί. Εχει συνεργαστεί στην Νυερεμβέργη με τον Χέρμαν, ο οποίος είναι ο καλύτερος προπονητής στην καριέρα μου. Αποκόμισε πολύ θετικά πράγματα και ένας λόγος που εξελίχθηκε ήταν αυτός.

Ενας προπονητής που έχει δουλέψει στο μεγαλύτερο επίπεδο, για μένα έχει όλα τα φόντα να δουλέψει στην Ελλάδα. Οταν καθίσαμε στο τραπέζι για το θέμα του προπονητή και το ρόστερ αποτελείται επί το πλείστον από ξένους. θέλαμε να φέρουμε ξένο. Πρώτα λόγω επικοινωνίας. Πιστεύω στους Έλληνες προπονητές. Αλλά έχουμε πολλούς ξένους. Εχουν μάθει με έναν διαφορετικό τρόπο. Ο Μίκαελ γνωρίζει και τέσσερις γλώσσες. Μία εξ αυτών τα ισπανικά”.

Για το κλίμα στα αποδυτήρια το προηγούμενο διάστημα: “Τα αποδυτήρια δεν ήταν κακά όπως παρουσιάστηκε. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ενδεχομένως κάποιοι παίκτες ήταν δυσαρεστημένοι με κάποια πράγματα. Αυτά γίνονται παντού. Αυτό που προσπάθησα ήταν να μιλήσω με τον καθένα ξεχωριστά για να ξεκλειδώσω την προσωπικότητά του. Ηρθαμε πολύ κοντά και αναπτύξαμε καλή σχέση μεταξύ μας. Ο,τιδήποτε πρόβλημα προκύπτει, θα συζητείται μέσα στα αποδυτήρια”.

Για την αποχώρηση τους Μπάσα, Γιουνές και αν αντικαταστάθηκαν: “Εγώ ανέλαβα να λύσω τα συμβόλαια. Δεν ήμουν αυτός που πήρε την απόφαση. Εγώ είμαι τελειομανής. Οταν δουλεύω για τον ΑΡΗ, είμαι προσηλωμένος από το πρώτο δευτερόλεπτο. Στο μυαλό των δύο παικτών υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο να φύγουν. Ειχαν γίνει συζητήσεις. Εγώ ανέλαβα την διαδικασία. Είχαν ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζονται”.

Για το στυλ που θέλει να φέρει στον ΑΡΗ: “Κάτι που μου έκανε εντύπωση όταν μιλούσα με προπονητές, είναι ότι κανένας δεν ερχόταν με κάτω από τέσσερα άτομα. Για μένα, το να αντικαταστήσουμε όλους τους ανθρώπους της ομάδας που ξέρουν τους παίκτες, θα ήταν λάθος. Θα έπρεπε οι νέοι να μάθουν την ομάδα. Είναι λάθος τελείως. Οποια ομάδα το κάνει δεν έχει την οργάνωση που πρέπει. Στο μέλλον για να αποφύγεις τα χοντρά λάθη θα πρέπει να έχεις ένα δικό σου επιτελείο για να ενημερώνει κάθε νέο προπονητή. Το πρώτο χρονικό διάστημα ο Μίκαελ θα έρθει μόνος του. Εχει βοηθό και γυμναστή. Θα έρθει και θα κρίνει εάν πρέπει να φέρει έναν βοηθό. Υπάρχει ο Τόλης που τα πήγε περίφημα. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα παιδιά της ομάδας. 

Οσον αφορά την φιλοσοφία μας, τα 3/4 είναι λάτιν. Εχουν μία κουλτούρα να χτίζουν ποδόσφαιρο και παραγωγικότητα. Η ομάδα έχει τρομερά επιθετικό στυλ. Είναι ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει στην ομάδα του ΑΡΗ. Ο εκάστοτε προπονητής είναι σημαντικό να γνωρίζει που έρχεται και ότι αυτό είναι το στυλ του παιχνιδιού μας. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε κάτι άλλο με το υλικό που έχουμε. Αυτό το ποδόσφαιρο κατοχής και παραγωγικότητας, είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο”.

Για το ρόστερ και την ενίσχυσή του: “Ηδη έχουμε λίστα. .Ηδη έχουμε κάνει ξεκαθάρισμα. Δεν μου αρέσει να τρέχω αλλά να προτρέχω. Ηδη βλέπουμε παίκτες που θέλουμε να έρθουν στην ομάδα μας. Κάνουμε σκέψεις. Ισως να υπάρξουν και αποχωρήσεις. Είναι κάτι που δουλεύουμε δύο εβδομάδες. Οσον αφορά για συγκεκριμένες θέσεις, δεν θέλω να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο τώρα, διότι δεν είναι δίκαιο. Ο νέος προπονητής έρχεται το Σαββατοκύριακο. Θα τα συζητήσουμε μαζί του και θα αποφασίσουμε. Θέλω να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός. Να έχουμε περισσότερους παίκτες που διεκδικούν θέση στην ενδεκάδα”.

Για την κριτική που του έγινε μετά τον ΠΑΟΚ όσον αφορά το ενδεχόμενο παραμονής του Τερζή: “Φταίω εγώ γιατί δεν το έθεσα σωστά. Θέλουμε τον Τόλη και θα παραμείνει στον πάγκο. Αλλά όχι ως πρώτος. Αυτό εννοούσα. Οι παίκτες τον έχουν αποδεχθεί και είναι σημαντικό για μένα. Και αυτό κάνουμε. Ο καινούργιος προπονητής θα τον έχει δίπλα του. Ημασταν συνέχεια σε αναζήτηση προπονητή. Για πρακτικούς λόγους ο Τόλης δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι υπηρεσιακός”.

Για τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι: “Είναι κάτι που θα το θέσουμε στον Μίκαελ. Ως ομάδα, ο Τόλης, ο πρόεδρος που έχει ενεργή συμμετοχή, πάντα είμαστε σε ετοιμότητα να προτείνουμε λύσεις στον προπονητή για να φτιάξει μία σωστή ομάδα. Σε συνεργασία μαζί του, θα αποφασίσουμε ποιοι θα συνεχίσουν και ποιοι θα αποχωρήσουν. Ηδη έγινε πρώτη επαφή με την πλευρά του Βέλεθ. Θα κάνω και άλλα μίτινγκ με παίκτες, είτε για καλό είτε για κακό. Σε συνδυασμό με όσα θα δει και ο Μίκαελ τις επόμενες εβδομάδες”.

Για το συμβόλαιο του Ένινγκ: “Εχουμε κλείσει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος αυτό. Θέλαμε να φέρουμε έναν προπονητή που τον πιστεύω και θα τον στηρίξουμε. Από τα αποτελέσματα εξαρτάται αν θα πάρει καινούργιο συμβόλαιο”.

Για την φιλοσοφία του Ένινγκ: “Οταν τον είχα στην Νυρεμβέργη, είναι ένας άνθρωπος με θετικό πρόσημο σε όλα τα πράγματα. Εχει αναδείξει παίκτες όπως ο Μάριο Γκόμεζ και ο Γκουντογκάν. Τους έκανε επαγγελματίες. Ο Σον της Τότεναμ… Εχει αυτό το ταλέντο. Να αναδεικνύει ποδοσφαιριστές”.

Προτεινόμενα Άρθρα