Ένινγκ: Η διαχείριση του πρώτου ντέρμπι

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ αποτελούσε μία πρόκληση για τους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και παράλληλα ένα πρώτο… διαγώνισμα για τον Μίχαελ Ένινγκ.

Η συγκομιδή των προηγούμενων αγωνιστικών ήταν σημαντική αλλά το παιχνίδι του ΟΑΚΑ ήταν το πρώτο δυνατό τεστ για τον Γερμανό τεχνικό. Και παίρνει πολύ καλό βαθμός ως προς την διαχείρισή του. 

Η ΑΕΚ είχε ναι μεν σημαντικές απουσίες αλλά αυτό δεν μειωνεί ότι ο ΑΡΗΣ μπήκε με ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οοποίο απέδωσε σχεδόν άριστα στο διάστημα που υπήρχε η αριθμητική ισορροπία. 

Με την ΑΕΚ να προσπαθεί να “χτίσει” από πίσω, ο ΑΡΗΣ πίεσε ψηλά αλλά κατά το ήμισυ. Δηλαδή πρέσαρε με τους τέσσερις της επίθεσης και ενίότε τον έναν από τους δύο χαφ, με τους υπόλοιπους να μένουν πίσω από το κέντρο και να αποτελέσουν την δεύτερη γραμμή άμυνας εάν οι γηπεδούχοι κατάφερναν να περάσουν την μπάλα μπροστά. 

Αυτό ως πλάνο τις περισσότερες φορές ήταν αποτελεσματικό αφού ο ΑΡΗΣ έκλεψε πολλές μπάλες στο μισό της ΑΕΚ και κέρδισε περισσότερες επίθεσεις. Είτε όμως δεν ήταν αποτελεσματικός είτε δεν μπόρεσε να περάσει την τελική πάσα στην περιοχή. 

Αυτό που πιστώνεται επίσης θετικά στην ομάδα αλλά και στον Γερμανό είναι η διαχείεριση του ματς μετά την αποβολή του Ιντέγε. Οι παίκτες διατήρησαν την ψυχραιμία τους, δεν παρέκκλιναν του πλάνου τους και την ίδια ώρα ο Γερμανός αντέδρασε άμεσα και πέρασε τον Λάρσον ως φορ. Κίνηση για την οποία δικαιώθηκε. 

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι ενδεχομένως να κρατήσει τον Φετφατζίδη στο ματς και να βγάλει τον Γκάμα νωρίτερα, όπως και να περάσει πιο νωρίς τον Μαντσίνι. Ακόμα κι έτσι όμως ίσως χθες να έκανε το καλύτερο κουτσάρισμά του στον ΑΡΗ, το οποίο συνδυάστηκε ιδανικά και με την σωστή νοοτροπία των παικτών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. 

Προτεινόμενα Άρθρα