Μεταγραφές-ανανεώσεις: Ups and downs

από Νίκος Παπαδόπουλος

Οι πετυχημένες κινήσεις, αυτοί που δεν… βγήκαν και οι απογοητεύσεις

Χριστούγεννα λοιπόν…  Διακοπή στο πρωτάθλημα και έχοντας παίξει ήδη τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του 2ου γύρου. Στην ουσία όμως νιώθουμε ότι είμαστε στα μισά της σεζόν ελέω διακοπής και πλέι οφ.

Παράλληλα πλησιάζουμε και στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Την περίοδο σρην οποία ο ΑΡΗΣ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τις καλές επιλογές του περασμένου καλοκαιριού, όπως και να διορθώσει τις κινήσεις που αποδείχθηκαν λάθος. 

Είτε το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα, καμία ομάδα δεν “υπογράφει” συμβόλαιο με την επιτυχία για τις κινήσεις που θα κάνει. Ετσι και ο ΑΡΗΣ το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε μεταγραφές που του “βγήκαν”, όπως και σε άλλες που δεν αποδίδουν ή απογοητεύουν. 

Πάμε όμως να δούμε

ΦΑΜΠΙΑΝ ΕΜΑΝ

Η σωστή σειρά για να ξεκινήσουμε είναι από τα μετόπισθεν και το τέρμα όπου ο ΑΡΗΣ έκανε δύο προσθήκες. Και η μία ήταν ο Φάμπιαν Έμαν.

Ο Αυστριακός κίπερ πήρε πρώτα μία ευκαιρία και μετά τον τραυματισμό του Χουλιάν Κουέστα βρέθηκε… αναγκαστικά στην ενδεκάδα. Σε Τούμπα και Πηγάδια παρουσίασε σταθερότητα αλλά στα υπόλοιπα ματς δεν ενέπνεε την ίδια σιγουριά. Εχει κάνει τα λάθη του ενώ είναι φανερό το πρόβλημα αυτοπεποίθησης που αποτυπώνεται κυρίως στις εξόδους του. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ

Ο… μικρός βρέθηκε από παίκτης υπό δοκιμή να υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο. Το “μπαμ” έγινε στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν μπήκε στο 90′ μετά την αποβολή του Έμαν και γνώρισε την αποθέωση πριν σταματήσει το καλό φάουλ των Αρκάδων. Τα πήγε πολύ καλά στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και μετά το παιχνίδι κόντρα στην Λαμία βρέθηκε εκτός αποστολής. Ικανοποιητική η παρουσία του στα ματς που αγωνίστηκε. 

ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΟΥΝΤΓΚΡΕΝ

Η κουβέντα για τον Σουηδό είχε ξεκινήσει πάνω-κάτω τέτοια εποχή πέρυσι. Ο ΑΡΗΣ είχε προσπαθήσει να τον φέρει τον περασμένο Ιανουάριο αλλά η ΑΪΚ Στοκχόλμης έβαλε εμπόδιο. Λίγους μήνες μετά έγινε το deal των δύο πλευρών, με τον ΑΡΗ να καταβάλλει 100 χιλιάδες ευρώ στους Σουηδούς, δίνοντας στον παίκτη συμβόλαιο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ. 

Σε αυτό το πρώτο εξάμηνο ο Σουηδός είχε κάποιες καλές εμφανίσεις, ήταν πιο πειθαρχημένος αμυντικά στα πρώτα παιχνίδια του Ένινγκ αλλά ουδέποτε κατάφερε να σταθεροποιήσει την παρουσία του. Οι ικανότητές του είναι δεδομένες, αλλά μοιάζει να μην ταιριάζει για την ώρα στην ομάδα, όντας μαθημένος επί χρόνια και σε έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού. Για αυτό και υπάρχει ένας δικαιολογημένος προβληματισμός, χάνοντας την θέση του βασικού στα τελευταία ματς από Σάσα και Ρόουζ. 

ΛΙΝΤΣΕΪ ΡΟΟΥΖ

Εδώ συναντάμε μία περίπτωση στην οποία ο ΑΡΗΣ ήξερε πολύ καλά τι έπαιρνε. Μία σίγουρη λύση δηλαδή στα μετόπισθεν, για αυτό και ο Θεόδωρος Καρυπίδης έβαλε το χέρι του στην τσέπη ώστε να τον αγοράσει από την Λοριάν. Ο Γάλλος είναι ο μοναδικός παίκτης που δεν έχει χάσει λεπτό φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με εξαίρεση την κακή του εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΛ έχει δημιουργήσει ένα καλό δίδυμο με τον Βέλεθ, ενώ τελευταία δείχνει ότι ανταποκρίνεται ικανοποιητικά και στο δεξί άκρο της άμυνας.

ΛΟΥΚΑΣ ΣΑΣΑ

Η αποχώρηση του Σιώπη για την Αλάνιασπορ έφερε τον ΑΡΗ σε δύσκολη θέση, αφού η θέση του είναι ιδιαίτερα νευραλγική και γνώριζε ότι χρειαζόταν έναν παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά. Οχι απλά τον βρήκε αλλά του έπεσε το… λαχείο “εντοπίζοντας” μία καλύτερη λύση.

Ο Βραζιλιάνος μπήκε στην ενδεκάδα και δεν βγήκε ξανά, αποτελώντας ό,τι ακριβώς χρειαζόταν ο ΑΡΗΣ στον άξονα. Πολλά τρεξίματα, καλός ανασταλτικά αλλά και με αισθητή παρουσία μπροστά έχοντας δύο γκολ και πατώντας συχνά στην αντίπαλη περιοχή. Είναι η κορυφαία κίνηση του καλοκαιριού μαζί με τον Γιάννη Φετφατζίδη.

ΛΙΡΙΝ ΝΤΟΥΑΡΤΕ

Και από την καλύτερη επιλογή, πάμε στην παταγώδη αποτυχία. Ο Ολλανδός συζητήθηκε πολή, ο κόσμος πήγε στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθεί αλλά… τίποτα. Ηταν το μεγαλύτερο λάθος του καλοκαιριού και των ανθρώπων που τον επέλεξαν, υπογράφοντας με τον παίκτη παρόλο που διαπίστωσαν ότι ήρθε στην Θεσσαλονίκη με 22%-23% λίπος. Ενα συμβόλαιο ύψους 270 χιλιάδων ευρώ που πήρε κάποιες ευκαιρίες αλλά το μυαλό του είχε… φύγει ήδη. Ενας παίκτης που είναι μαθημένος στο 4-3-3, το οποίο ο ΑΡΗΣ δεν έπαιξε ποτέ. 

ΑΜΠΟΥ ΜΠΑ

Ηταν η τελευταία κίνηση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ερχόμενος για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Λούκας Σάσα. Ο δανεισμός του από την Ναντ έκανε ακόμα πιο… safe την επιλογή του. Άργησε να μπει στο ροτέισον αφού ήταν εμφανές ότι ήθελε τον χρόνο του. Η σταθερή του παρουσία στις προπονήσεις μεταφέρθηκε με τον καιρό και στο γήπεδο, όταν άρχισε να παίρνει ευκαιρίες. Ενα ντελικάτο “6άρι” που μπορεί να προωθείται αλλά στα τελευταία παιχνίδια έριξε την απόδοσή του και κάποια λάθη τον άφησαν εκτός ενδεκάδας. 

ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΑΝΤΣΙΝΙ

Μία περίπτωση ποδοσφαιριστή με δύο μέρη. Αρχικά απασχόλησε τον περασμένο Ιούνιο. Ο ΑΡΗΣ δεν τα έβρισκε με την Μπορντό, μέχρι που αυτό έγινε στα τέλη Αυγούστου και ο παίκτης ήρθε στην Θεσσαλονίκη. Μία μεγάλη επένδυση του Θεόδωρου Καρυπίδη ο οποίος έβγαλε από την τσέπη του περίπου 300 χιλιάδες ευρώ. Παίκτης με ποιότητα, μεταπωλητική αξία αλλά ο… συνωστισμός μεσοεπιθετικά και η δυσκολία προσαρμογής, αποτελούν εμπόδια μέχρι τώρα για αυτόν. Στον ΑΡΗ περιμένουν περισσότερα επειδή τον πιστεύουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ

Αυτή την στιγμή αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα σε Έλληνα ποδοσφαιριστή. Βρίσκεται σε τρομερή φόρμα και το επιβεβαίωσε με την εμφάνισή του κόντρα στον Παναθηναϊκό. 

Ο Φετφατζίδης λίγο έλειψε να μην συνεχίσει πέρυσι το καλοκαίρι στον ΑΡΗ. Μέχρι που ο Θεόδωρος Καρυπίδης το πήρε πάνω του και έδωσε στον παίκτη ένα υψηλό συμβόλαιο (περίπου 300 χιλιάδες ευρώ) δύο ετών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την σταθερή κατάσταση που έψανχε στην καριέρα του. 

Η μέχρι τώρα παρουσία του περιλαμβάνει αυξομειώσεις αλλά η προσφορά του στο πρώτο μισό της σεζόν είναι δεδομένη. Έχει δημιουργήσει πολλά γκολ, έχει βρει δίχτυα τρεις φορές και αποτελεί ό,τι καλύτερο διαθέτει ο ΑΡΗΣ επιθετικά. Και φυσικά δεν είναι τυχαία η επιστροφή του στην Εθνική ομάδα μέσω του ΑΡΗ.

ΜΠΡΑΟΥΝ ΙΝΤΕΓΕ

Από όλους τους παραπάνω, ο Νιγηριανός είναι ίσως ο πιο πολυσυζητημένος. Αποτέλεσε την μεγαλύτερη επένδυση του Καρυπίδη το περασμένο καλοκαίρι, προερχόμενος από έναν χρόνο προπονήσεων αλλά αγωνιστικής απραξίας. Στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού της σεζόν έκανε πολλές δουλειές στο γήπεδο -όπως επιβάλλεται από τον φορ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο- αλλά του έλειπε το γκολ. Μετά την κόκκινη στην ΑΕΚ άρχισε να έρχεται και αυτό, δείχνοντας σαφώς ανεβασμένος. Μία εικόνα στην οποία καλείται να δώσει συνέχεια με την επανέναρξη του πρωταθλήματος, διότι ο ΑΡΗΣ τον χρειάζεται. 

Προτεινόμενα Άρθρα