20 βαθμούς μετά…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μπορεί να αποδεχθεί ευεργετικό….

Η νίκη επί του ΠΑΟΚ ήταν κάτι το οποίο ο ΑΡΗΣ χρειαζόταν για πολλούς λόγους. Βαθμολογικούς και μη. Η χρονιά βέβαια προχωράει έχοντας όμως στο “κάδρο” ένα αποτελέσμα το οποίο η ομάδα καλείται να το διαχειριστεί και παράλληλα να το αξιοποιήσει. 

Ηταν μία νίκη η οποία έλειπε φέτος τόσο από τον ΑΡΗ όσο και από τον Μίχαελ Ένινγκ. Δηλαδή ένα μεγάλο αποτέλεσμα σε ντέρμπι, στα οποία ο ΑΡΗΣ τα πηγαίνει παραπάνω από καλά, ξεκινώντας από το 4-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό επί Τερζή και συνεχίζοντας με τον Γερμανό. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Ένινγκ έφτασε κι άλλες φορές κοντά σε μία τέτοια νίκη. Δεν τον… ήθελε όμως κόντρα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, για να ρεφάρει εν τέλει στο καλύτερο δυνατό τάιμινγκ. 

Η νίκη επί του ΠΑΟΚ ήταν κάτι που έλειπε από την παρουσία του Γερμανού τεχνικού στον πάγκο του ΑΡΗ. Οπως επίσης ήταν κάτι το οποίο χρειαζόταν για να περιορίσει την κριτική που του γινόταν. Οχι βέβαια την καλοπροαίρετη και η οποία αφορά λάθη τα οποία έχει κάνει, αλλά εκείνη που αρκετές φορές έχει ξεπεράσει τις “κόκκινες γραμμές”. Σε σημείο που ήταν άδικο, από την στιγμή που μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος παρέλαβε ένα ρόστερ το οποίο δεν είναι δικό του και σίγουρα έχει τα… θεματάκια του από το καλοκαίρι. 

Μπορεί ο 54χρονος να μην έχει αποφύγει “γκέλες” όπως αυτήν με τον Πανιώνιο ή την φορμαρισμένη Λαμία του τελευταίου διμήνου. Μπορεί όντως η διαχείρισή του σε κάποια ματς να μην ήταν η καλύτερη δυνατή και δικαίως να δέχθηκε κριτική. Από την άλλη όμως έχει συμμαζέψει αρκετά την ομάδα ανασταλτικά και έπειτα από 2,5 μήνες περίπου αρχίζει να σταθεροποιεί τις επιλογές του, αλλάζει το σύστημα και πλέον είναι αρκετά ξεκάθαρο ποιοι συμπεριλαμβάνονται στο ροτέισον και ποιοι όχι.

Την ίδια ώρα μέσα στο γήπεδο αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα κάποια στοιχεία των “θέλω” του. Όπως για παράδειγμα το αποτελεσματικό πρέσινγκ που ασκεί κατά διαστήματα στο μισό του αντιπάλου, με τελευταίο παράδειγμα το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ολα αυτά βέβαια, γίνονται με την σημαντική συμβολή κυρίως του Τόλη Τερζή -το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Ένινγκ άλλωστε- αλλά και με εκείνη του Λάζαρου Βαρδάκη. Και φυσικά υπάρχει ο Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος είναι πάντα δίπλα του και τον περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη. 

Ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη υπάρχει πλέον και από τον Θεόδωρο Καρυπίδη. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή ανάρτηση του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ στα social media. Δηλαδή η φωτογραφία που “ανέβασε” και στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος με τον Ένινγκ. Μία κίνηση στήριξης προς τον 54χρονο τεχνικό ο οποίος παρέλαβε τον ΑΡΗ στην 9η θέση με πέντε βαθμούς. Έπειτα από 11 αγωνιστικές η ομάδα βρίσκεται στην 4η θέση με 20 βαθμούς περισσότερους. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο και αποτελέσματα άλλων ομάδων. Είναι όμως και αυτά του ΑΡΗ επί Ένινγκ, με πέντε νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Δεν παίζει πάντα φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο ούτε έχει πάντα τον πρώτο ρόλο στο γήπεδο. Αυτά όμως δεν αλλάζουν έτσι απλά. Και ειδικά όταν η ομάδα βρίσκεται σε μία φάση που απαιτείται η ουσία και υπάρχει η ανάγκη του αποτελέσματος. 

Ο Γερμανός φυσικά θα κριθεί στο τέλος της σεζόν και από το αποτέλεσμα αυτής. Διότι εάν η ομάδα δεν βγει στην Ευρώπη και δεν υλοποιήσει τους στόχους της στο Κύπελλο, τότε η παρουσία του δεν θα είναι πετυχημένη. Για την ώρα, όμως, δίπλα στο όνομά του μπαίνει ένα θετικό πρόσημο. Μένει να φανεί ποιά θα είναι η συνέχεια… 

Προτεινόμενα Άρθρα