Ένινγκ: Ένας γύρος… made in Germany

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τι παρέλαβε, τι άλλαξε και ποιους… κέρδισε.

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πέρασε. Όχι με το αποτέλεσμα το οποίο ήθελε ο ΑΡΗΣ και κυρίως ο Μίχαελ Ένινγκ. Πρώτον διότι ήθελε ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα -ψάχνει μία νίκη στην πρωτεύουσα- και επίσης ηλπίζε να κλείσει έναν γύρο αγώνων στον πάγκο του ΑΡΗ με διαφορετρικό τρόπο. 

Ο Γερμανός έχει παίξει πλέον με όλους… Το ματς του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” ήταν αυτό με το οποίο ο 54χρονος τεχνικός συμπλήρωσε μισό πρωτάθλημα στον πάγκο των “κιτρινόμαυρων”, μετά το ντεμπούτο του στο εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Ξάνθη τον περασμένο Οκτώβριο. Δηλαδή αμέσως μετά την ήττα του 1ου γύρου από τον Ολυμπιακό. 

Εδώ και 13 αγωνιστικές ο ΑΡΗΣ κινείται στους ρυθμούς του Γερμανού τεχνικού. Ένα διάστημα το οποίο περιλαμβάνει καλές και καές στιγμές. Μία περίοδος που ξεκίνησε με παιχνίδια προσαρμογής του Ένινγκ σε ένα νέο περιβάλλον, μέχρι να μπει στην διαδικασία των αλλαγών και να αρχίσει να “φέρνει” την ομάδα στα δικά του “θέλω”. 

Τι έχει γίνει λοιπόν σε αυτές τις 13 αγωνιστικές. Πώς παρέλαβε ο Ένινγκ και που τον έχει φτάσει; Τί έχει αλλάξει; Το AllAboutARIS επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης του Γερμανού, δηλαδή το ματς κόντρα στην Ξάνθη, και θυμάται τα πεπραγμένα του 54χρονου προπονητή. 

Πού τον βρήκε και πού τον έφτασε

Ο Ένινγκ έφτασε στην Θεσσαλονίκη στα μέσα Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την ήττα με 1-2 από τον Ολυμπιακό. Σε εκείνη την χρονική στιγμή ο ΑΡΗΣ βρισκόταν στην 9η θέση με μόλις πέντε βαθμούς. Ένα γύρο μετά η ομάδα βρίσκεται στην 6η θέση με 26 βαθμούς, ενώ επί Ένινγκ έφτασε μέχρι και την 4η θέση από την οποία απέχει μόλις δύο βαθμούς.

Ο ΑΡΗΣ που δεν εκτίθεται εύκολα και οι ισοπαλίες

Αν ο ΑΡΗΣ του Ένινγκ χαρακτηρίζεται από κάτι, αυτό είναι η δυσκολία του να χάσει. Στα 13 παιχνίδια της εποχής του Γερμανού, οι “κιτρινόμαυροι” έχουν μόλις δύο ήττες. Την χθεσινή από τον Ολυμπιακό και εκείνην στην έδρα του ΟΦΗ με 3-1.

Το αποτέλεσμα που χαρακτηρίζει την παρουσία του Γερμανού είναι η ισοπαλία, αφού ο ΑΡΗΣ επί θητείας του μετράει έξι. Μαζί με τις πέντε νίκες που συμπληρώνουν το… παζλ, επί θητείας Ένινγκ η ομάδα έχει συγκεντρώσει 21 βαθμούς από τους διαθέσιμους 39. 

Τα ντέρμπι, η διαιτησία και οι “γκέλες” 

Τα “μεγάλα παιχνίδια” αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία, στην οποία ο Ένινγκ παίρνει βαθμό ανάλογο με την παρουσία της ομάδας. Δηλαδή αρκετά καλό. 

Το 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σημαδεύτηκε από τις αποφάσεις του Ευαγγέλου που στέρησαν την νίκη από τον ΑΡΗ. Στο ίδιο γήπεδο οι “κιτρινόμαυροι” “άγγιξαν” την νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό (0-0) ενώ κόντρα στον Ολυμπιακό πλήρωσαν λάθη και τις αποφάσεις του Κομίνη.

Το 4-2 επί του ΠΑΟΚ είναι φυσικά η νίκη που κάνει την διαφορά στις επιδόσεις του Γερμανού στα ντέρμπι, ισορροπώντας αρκετά “γκέλες” όπως αυτές με Λαμία και Πανιώνιο. Παιχνίδια του πρώτου διαστήματος της εποχής Ένινγκ, με λάθη διαχείρισης τα οποία μέχρι ένα σημείο θεωρούνται φυσιολογικά. 

Σταδιακές αλλαγές

Ο πρώτος 1,5 μήνας της παρουσίας του Γερμανού δεν περιελάμβανε κάτι καινούργιο. Εκείνο το διαφορετικό που περίμεναν όλοι από έναν νέο προπονητή, ο οποίος βέβαια βρισκόταν σε φάση προσαρμογής. 

Το σημείο εκκίνησης των ουσιαστικών αλλαγών ήταν δύο διαδοχικά παιχνίδια, κόντρα σε ΟΦΗ και Βόλο. Ήδη φαινόταν ότι η παρουσία του Σούντγκρεν ήταν στον… αέρα, με τον Σάσα να “περνάει” προσωρινά από την θέση του δεξιού μπακ και τον Ρόουζ να καθιερώνεται από το ματς κόντρα στους Θεσσαλούς. Στις αλλαγές προσώπων συγκαταλέγεται επίσης αυτή του Δεληζήση αλλά και εκείνη του Λάρσον, ο οποίος άρχισε να κερδίζει πόντους από το 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ και ήταν αυτός που συνέβαλε την μεγαλύτερη αλλαγή. Δηλαδή αυτήν του συστήματος. 

Το ματς του “Γεντί Κουλέ” σηματοδότησε την αρχή του 4-4-2, με τον Ένινγκ να καθιερώνει τους Ιντέγε-Λάρσον ως δίδυμο στην επιθετική γραμμή. Κάτι που άλλαξε για πρώτη φορά χθες, με τον Σουηδό περισσότερο πίσω από τον φορ. 

Η αλλαγή αυτή “άδειασε” ναι μεν τον άξονα, αλλά ανέδειξε περισσότερο τον Σκανδιναβό αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες της επιθετικης γραμμής. 

Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Ένινγκ. Δηλαδή το πρέσινγκ που ζητάει με έξι παίκτες στο μισό του αντιπάλου, με το οποίο έχει εξουδετερώσει ειδικά τους υπόλοιπους “μεγάλους” στα παιχνίδια που το έχει εφραμόσει. 

Οι παίκτες που “κέρδισε”

Η άφιξη του Γερμανού σήμανε αυτόματα την επαναξιολόγηση του ρόστερ. Για όλους είχε εικόνα. Άπαντες όμως πέρασαν από το “μικροσκόπιο” του. Άλλοι με επιτυχία, άλλοι όχι. Και άλλοι από τον πάγκο βρέθηκαν να είναι αναντικατάστατοι.

Στο… end of the day, δύο είναι οι ποδοσφαιριστές τους οποίους “κέρδισε” ο Ένινγκ. Εκείνοι που από αναπληρωματικοί εξελίχθηκαν σε βασικές επιλογές. Ντάνιελ Λάρσον και Γιώργος Δεληζήσης.

Η αλλαγή στον πάγκο “έφερε” αλλαγή και στην παρουσία του Σουηδού. Τόσο στις προπονήσεις όσο και μέσα στο γήπεδο. Σίγουρα δεν έχει “πιάσει” τα περσινά επίπεδα απόδοσης αλλά έχει εξελιχθεί σε σημαντική μονάδα. Συν ότι φάνηκε χρήσιμος στην αλλαγή συστήματος, συνθέτοντας με τον Ιντέγε ένα δίδυμο το οποίο αρέσει στον Μίχαελ Ένινγκ.

Όσον αφορά τον Δεληζήση, υπήρξαν δύο παράγοντες οι οποίοι συνδυάστηκαν με την σταθερότητα και την μαχητικότητά του. Ο πρώτος ήταν οι χαμηλές “πτήσεις” του Σούντγκρεν και ο δεύτερος η ικανότητα του Λίντσεϊ Ρόουζ να αγωνιστεί στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Γάλλος έλυσε τα χέρια του Ένινγκ και “ευνόησε” τον “Δέλη” ώστε να πάρει φανέλα βασικού και να δικαιώσει τον Γερμανό για την επιλογή του. 

Η σύνοψη

Παιχνίδια: 13
Νίκες: 5
Ισοπαλίες: 6
Ήττες: 2

Γκολ υπέρ: 21
Γκολ κατά: 15

Παίκτες που χρησιμοποίησε: 23

Προτεινόμενα Άρθρα