Ο πιο καλός… πελάτης!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Γκάμα το γκολ της νίκης για την ομάδα του Μίχαελ Ένινγκ.

Ο ΑΡΗΣ γνώριζε εξ αρχής ότι το παιχνίδι πρωταθλήματος με την Ξάνθη θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα του Κυπέλλου. Και οι ακρίτες το επιβεβαίωσαν.

Η πολύ αμυντική προσέγγιση των Θρακιωτών συνδυάστηκε με την μέτρια μέρα των “κιτρινόμαυρων”, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν αρκετά για να φτάσουν στην νίκη που ήθελαν. Η ποιότητα όμως και η… άσπρη βούλα έκαναν την διαφορά. 

Με εύστοχο πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα στο 59′, ο ΑΡΗΣ επικράτησε 1-0 της Ξάνθης και πλέον βρίσκεται μόνος στην 5η θέση της βαθμολογίας. 

ΑΡΗΣ: Πόνταρε στην ταχύτητα ο Ένινγκ (4-4-2)

Η αναμενόμενη επιλογή για το κενό του Ιντέγε ήταν ο Ντιγκινί. Ο Γερμανός όμως προτίμησε να επιβραβεύσει τον Ντάνιελ Μαντσίνι, για την άνοδό του, όπως και να δώσει έμφαση στην ταχύτητα της επίθεσης, ξεκινώντας τον Αργεντινό μπροστά μαζί με τον Λάρσον. Σε μία ενδεκάδα με τρία νέα πρόσωπα. 

Ένα από αυτά ήταν στην επίθεση, με τον Γκάμα να επανέρχεται και να αγωνίζεται στα άκρα με τον Φετφατζίδη. Ο Σάσα εξέτισε την τιμωρία του και ξεκίνησε δίπλα στον Ματίγια. Ο τρίτος… νέος ήταν ο Κουέστα, έχοντας μπροστά του την γνωστή τετράδα των Ρόουζ, Βέλεθ, Δεληζήση και Κόρχουτ.

ΞΑΝΘΗ: Σχεδόν την μισή ενδεκάδα άλλαξε ο Παράσχος (4-4-2)

Ο προπονητής των Θρακιωτών προσπαθεί να διατηρήσει… φρέσκια την ομάδα του από παιχνίδι σε παιχνίδι. Για τον λόγο αυτό άλλαξε πέντε πρόσωπα συγκριτικά με το τελευταίο παιχνίδι της Ξάνθης κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Αμπάντ ήταν στο τέρμα. Μπαξεβανίδης και Σόσα κάλυπταν τα άκρα της άμυνας, με τους Λισγάρα-Κασάδο στα στόπερ. Ο Κοβάσεβιτς με τον Τερκί ήταν οι δύο χαφ. Φασίδης και Φοσέ ξεκίνησαν στα άκρα της επίθεσης, με τους Κάστρο και Φοσέ στην κορυφή. 

Πρώτο μέρος με λίγα πράγματα

Οι δύο ομάδες ανταποκρίθηκαμ πλήρως σε αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι από το παιχνίδι. Δηλαδή έναν ΑΡΗΣ που θα είχε την μπάλα και θα πίεζε, όμως θα δυσκολευόταν απέναντι στην πολύ αμυντική προσέγγιση της Ξάνθης. 

Το πρώτο 45λεπτο δεν είχε ούτε μία κλασσική ευκαιρία για τους γηπεδούχους, με το δεκάλεπτο από το 20′ έως το 30′ να είναι εκείνο που κατάφεραν να πατήσουν ορθολογικά αλλά όχι αποτελεσματικά στην περιοχή του Αμπάντ.

Η καλύτερη στιγμή που είχε ο ΑΡΗΣ ήταν στο 45′ από ατομική προσπάθεια του Γκάμα, ο οποίος απέφυγε δύο παίκτες και απείλησε έξω από την περιοχή, με τον Αμπάντ να διώχνει σε κόρνερ. 

Το σουτ του Κάστρο στο 41 -πάνω από το οριζόντιο δοκάρι- ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Ξάνθη αφού το πρέσινγκ του ΑΡΗ και το καλό τρανζίσιον αμυντικά δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Παράσχουν να βγει στον χώρο. Για λίγο όμως δεν πήρε ένα ανέλπιστο… δώρο, όταν στο 36΄ο Κουέστα έχασε σε πρώτο χρόνο το γύρισμα του Βέλεθ και πρόλαβε την μπάλα τελευταία στιγμή πριν καταλήξει στα δίχτυα του. 

Άμεση αντίδραση Ένινγκ, με Ντιγκινί

Ο Γερμανός ήταν δικαιολογημένα προβληματισμένος από την αδυναμία της ομάδας να απειλήσει και δεν άργησε να αλλάξει τα πράγματα μεσοεπιθετικά. Στο 53′ πέρασε τον Ντιγκινί αντί του Μαντσίνι, γυρνώντας σε καθαρό 4-2-3-1 και με τον Γκάμα πίσω από τον προωθημένο Λάρσον.

Λάρσον, Σάσα και… πέναλτι!

Μία στιγμή ποιότητας έψαχνε ο ΑΡΗΣ απέναντι στην άμυνα της Ξάνθης. Και την βρήκε στο 58′, από την ωραία συνεργασία Λάρσον και Σάσα έξω από την περιοχή. Ο Βραζιλιάνος έκανε την κάθετη κίνηση στο κουτί”¨και ανετράπη καθαρά, με τον Φωτιάδη να δείχνει την άσπρη βούλα και τον Μπρούνο Γκάμα να βάζει τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ (1-0).

Δημιούργησε ένταση ο Φωτιάδης

Δυστυχώς για ακόμη ένα ματς ο ΑΡΗΣ αναγκάστηκε να ασχοληθεί με την διαιτησία, έχοντας πολλά παράπονα από αποφάσεις του Φωτιάδδη στο δεύτερο μέρος. Στο 56′ δεν άφησε κακώς το πλεονέκτημα και τον ΑΡΗ να βγει στην κόντρα, διότι ήθελέ να δώσει κίτρινη στον Μπαξεβανίδη για χέρι.

Στο 73′ υπάρχει καθαρή περίπτωση κόκκινης, με σπρώξιμο από πίσω του Κάστρο στον Δεληζήση. Ο ρέφερι όμως δεν τιμώρησε τον φορ της Ξάνθης σε αυτήν την φάση, όπως και στο νέο χτύπημα στον Δεληζήση λίγα λεπτά αργότερα. 

Η επέμβαση του Κουέστα και το δοκάρι του Ντιγκινί

Στα τελευταία λεπτά η Ξάνθη βγήκε μπροστά και τα έπαιξε όλα για όλα, χάνοντας την καλύτερη ευκαιρία της στο ματς. Στο 88′ ο Μπαξεβανίδης “έπιασε” δυνατό σουτ στην κίνηση από μακρινή απόσταση, με τον Κουέστα να εκτινάσσεται ενστικτωδώς στην δεξιά του γωνία και να κρατάει το 1-0.

Ένα λεπτό νωρίτερα θα μπορούσε βέβαια να γίνει το 2-0 αλλά η κεφαλιά του Ντιγκινί, από το φάουλ του Γκάμα, σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Αμπάντ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φώτης Φωτιάδης (Καστοριάς)
ΒΟΗΘΟΙ: Ηλίας Αλεξέας (Μεσσηνίας), Θεόφιλος Μωυσιάδης (Ηπείρου)
4ος: Αλέξανδρος Τσαμούρης (Πειραιά)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ VAR: Θανάσης Τζήλος (Λάρισας)
ΒΟΗΘΟΣ VAR: Μιχαήλ Καρσιώτης (Κορινθίας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 49′ Βέλεθ, 60′ Ρόουζ, 69′ Kόρχουτ/25′ Φοσέ, 37′ Κοβάσεβιτς, 56′ Μπαξεβανίδης, 75′ Τζουρίτσκοβιτς
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –
ΓΚΟΛ: 59′ Γκάμα (πεν.)/-

ΑΡΗΣ (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Ρόουζ, Βέλεθ, Δεληζήσης, Κόρχουτ, Ματίγια (90’+2′ Μπα), Σάσα, Φετφατζίδης, Γκάμα, Μαντσίνι (53′ Ντιγκινί), Λάρσον (85′ Μαρτίνες)

ΞΑΝΘΗ (Γιώργος Παράσχος): Αμπάντ, Κοβάσεβιτς (81′ Αμορίμ), Σόσα, Μπαξεβανίδης, Κασάδο, Κάστρο, Φασίδης (62′ Στάρτζεον), Τζουρίτσκοβιτς, Φοσέ (46′ Εντουάρντο), Τερκί, Λισγάρας

Προτεινόμενα Άρθρα