Σοκ στη Σίτι: Δύο χρόνια εκτός Champions League!

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Η Σίτι θα καταθέσει έφεση εναντίον της ποινής και είναι διατεθειμένη να προσφύγει στο CAS για να ρίξει την ποινή και να αγωνιστεί κανονικά στο Champions League της επόμενης σεζόν

Η κόντρα της Μάντσεστερ Σίτι με την UEFA φτάνει πλέον στο… τελευταίο στάδιο. Ένα στάδιο που περιλαμβάνει μια απόφαση – σοκ όχι μόνο για τη Σίτι, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και στέλνει μήνυμα από πλευράς της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προς όλους πως δεν… αστειεύεται.

 
 
Η Μάντσεστερ Σίτι, σύμφωνα με την UEFA, έχει ξεπεράσει τα όρια. Διαπιστώθηκε ότι έχει παραπλανήσει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της UEFA, ότι παραβίασε τους κανόνες και τον κώδικα δεοντολογίας του Financial Fair Play σε τέτοιο βαθμό που δεν αρκεί πλέον η απαγόρευση μεταγραφών, αλλά τη στέλνουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για δύο χρόνια.

Οι «σίτιζενς» κρίθηκαν ένοχοι από το Σώμα οικονομικού ελέγχου για διόγκωση ψευδών εσόδων από χορηγούς. Με λίγα λόγια, παρουσίαζαν «φουσκωμένα» έσοδα από εταιρείες χορηγών ώστε να ξεπεράσουν τις… δαγκάνες του FFP, όταν η UEFA προχωρούσε σε παρατηρήσεις προς τον σύλλογο.

H ένοχη διαπίστωση άρχισε από την έρευνα και τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τον Νοέμβριο του 2018. Παράλληλα, υπήρχε και φάκελος που «έκαψε» την Σίτι για επένδυση που έγινε από τον Σεΐχη Μανσούρ και απέφυγε τον έλεγχο μέσω… χορηγίας.

 
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν αποδεικνύουν πως ο Μανσούρ χρηματοδότησε με τεράστια χορηγία τόσο το ποδοσφαιρικό τμήμα, όσο και το γήπεδο αλλά και την ακαδημία της Σίτι μέσω της αεροπορικής εταιρείας Etihad.

Ένα απ’ αυτά τα μηνύματα δείχνει ότι το 2015-16 χρηματοδοτήθηκε με 8 εκατομμύρια ευρώ η ομάδα απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονταν από την εταιρεία του Μανσούρ.

Το Financial Fair Play, που εισήχθη στο ποδόσφαιρο το 2011, περιορίζει την αλόγιστη χρηματοδότηση από τους ιδιοκτήτες στους συλλόγους προκειμένου να μην ξεφεύγουν πολύ οι πλούσιες ομάδες, όπως συμβαίνει με τη Σίτι. Και να παραμένει «ζωντανός» ο ανταγωνισμός. Οι χορηγίες είναι αυτές που ενισχύουν τα έσοδα και το ποσό που πρέπει να ξοδέψουν οι σύλλογοι από το… πορτοφόλι των επενδυτών τους δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα πλαίσια του FFP. Η Μάντσεστερ Σίτι το έχει ξεπεράσει κατά πολύ, δε συμμορφώθηκε όταν έπεσαν οι πρώτες… καμπάνες και η UEFA πλέον έφτασε στην αυστηρότερη ποινή της, θεωρώντας ότι εξαπατήθηκε από τη διοίκηση του συλλόγου μέσω της χορηγίας της Etihad.

Όταν τα έγγραφα είχαν διαρρεύσει από το γερμανικό περιοδικό, η Σίτι είχε κάνει λόγο για «κλεμμένα υλικά» και είχε αρνηθεί την κακοδιαχείριση αλλά και το γεγονός πως τα έσοδα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του Μανσούρ, όπως φαινόταν στα έγγραφα.

Η Σίτι θα καταθέσει έφεση εναντίον της ποινής και είναι διατεθειμένη να προσφύγει στο CAS για να ρίξει την ποινή και να αγωνιστεί κανονικά στο Champions League της επόμενης σεζόν.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X