Το "ζέσταμα" πριν την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή… έκρηξη! (pics+vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η ευρωπαϊκή πορεία του ΑΡΗ σταμάτησε πρόωρα φέτος, πριν συνεχιστεί με το καλό από την νέα σεζόν.

Η παρουσία του ΑΡΗ στην Ευρώπη εκτείνεται ανάμεσα σε πολλές δεκαετίες, με την αρχή να γίνεται στα μέσα εκείνης της του 60′. 

Ήταν η εποχή που η ομάδα αντιμετώπιζε ομάδες όπως η Ρόμα, Κολωνία ή Γιουβέντους για το Κύπελλο Εκθέσεω. Η διοργάνωση στην οποία γνώρισε και την τελευταία εντός έδρας ευρωπαϊκή ήττα της,  με 1-2 από την ουγγρική Ουίπεστ, πριν ξεκινήσει το τρομερό αήττητο που “τρέχει” μέχρι σήμερα. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μπήκε στην εξίσωση το τότε Κύπελλο Κυπελλούχων. Πρώτος αντίπαλος η Τσέλσι (1-1) στο κατάμεστο “Καυτανζόγλειο”. Λίγα χρόνια μετά, η Ραπίντ Βιέννης (1-0). Και φτάνουμε στα τέλη εκείνης της δεκαετίας, όπου σημειώθηκαν τα πρώτα μεγάλα “μπαμ” του ΑΡΗ εκτός των συνόρων. 

Την σεζόν 1979-80 η ομάδα μαγεύει στην Ευρώπη! Πρώτα πετάει εκτός Κυπέλλου Κυπελλούχων στην μεγάλη Μπενφίκα (3-1, 1-2) για να υποτάξει στην συνέχεια και την θρυλική Περούτζια του Πάολο Ρόσι. Και μάλιστα με δύο νίκες! 

Η Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί ήταν αυτή που έβαλε “στοπ” στους “κιτρινόμαυρους”, οι οποίοι την επόμενη σεζόν κέρδισαν και την Ίπσουιτς στην Θεσσαλονίκη αλλά αποκλείστηκαν μετά την ήττα τους στην Αγγλία. 

Προτεινόμενα Άρθρα