"Ξεβράκωμα" FIFA και… ΕΠΟ!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η δικαστική διαμάχη Παναθηναϊκού και Πάρμα φέρνει στο φως μία απόφαση που εκθέτει την FIFA αλλά και την ΕΠΟ, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΑΡΗ.

Ως γνωστόν οι “κιτρινόμαυροι” τιμωρήθηκαν με μεταγραφικό ban για οφειλές της παλιάς ΠΑΕ προς παίκτες, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία και ο… περίφημος Παραγουανός κάνει λόγο για “φυσική συνέχεια”. 

Την ίδια ώρα όμως η πειθαρχική επιτροπή της FIFA έκρινε ότο η νεοσύστατη Πάρμα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την παλιά και έτσι δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τις 500 χιλιάδες ευρώ που διεκδικεί ο Παναθηναϊκός από την μεταγραφή του Σωτήρη Νίνη το 2012. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ των “πράσινων” στο sdna.gr, το 2014 η πειθαρχική επιτροπή της FIFA αποφάσιζε πως η ιταλική ομάδα όφειλε να πληρώσει συνολικά 467.500 ευρώ συν 5.000 ελβετικά φράγκα στους “πράσινους” αλλά και 20.000 ελβετικά φράγκα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία για την μεταγραφή Νίνη.

Στις 5 Απριλίου του 2019 όμως, η FIFA ενημερώθηκε από την ιταλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι στις 19 Μαρτίου του 2015 η Πάρμα πτώχευσε και στις 28 Ιουλίου που ακολούθησε ιδρύθηκε ένα νέο κλαμπ, το οποίο ξεκίνησε την προσπάθειά του από την Serie D την αγωνιστική σεζόν 2015/16 (με την ονομασία Parma Calcio 1913), πριν καταφέρει τελικώς στο φινάλε της περιόδου 2017/18 να επιστρέψει στην Serie A.

Στις 30 Αυγούστου του 2019 ο Παναθηναϊκός με αίτημά του ζήτησε τα χρέη της ομάδας που χρεωκόπησε να μεταφερθούν σε εκείνη που ιδρύθηκε μιας και επρόκειτο για ένα κλαμπ με παρόμοιο όνομα, σήμα, γήπεδο και χρώματα. Τον περασμένο Φεβρουάριο η FIFA ξεκίνησε νέα διαδικασία σχετικά με την υπόθεση, καλώντας την Πάρμα να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον διαχωρισμό των δύο εταιριών.

Κατόπιν έρευνας, ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA αποφάσισε πως με βάση τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του δεν μπορεί να αποδειχθεί πως το νεοσύστατο κλαμπ αποτελεί αθλητικό διάδοχο εκείνου που χρεωκόπησε. Τα επιχειρήματα; Ότι αν αποτελεί διάδοχο εκείνης που χρεωκόπησε, τότε θα μπορούσε να λάβει μέρος στη Serie B και όχι να ξεκινήσει από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Επιπλέον έχει διαφορετικούς ιδιοκτήτες, αλλά και διαφορετική δομή και ακαδημίες από εκείνο που διαλύθηκε.

Τι μας θυμίζουν όλα τα παραπάνω; Φυσικά την περίπτωση του ΑΡΗ με τον Σιστόν και τους υπόλοιπους τρεις. Ο ΑΡΗΣ ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδικασία, δεν έπαιξε στην 2η κατηγορία αλλά ξεκίνησε πάλι από ερασιτεχνικό επίπεδο, με διαφορετικό ιδιοκτήτη. Παρόλα αυτά η νέα ΠΑΕ θεωρείται για την FIFA ως φυσική συνέχεια της επόμενης ενώ για την Πάρμα, που ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδικασία, κάνει τον σχετικό διαχωρισμό. 

Τί έπαιξε ρόλο στην υπόθεση της Πάρμα; Ίσως ότι η ιταλική ομοσπονδία ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ την FIFA για την πτώχευση της ομάδας. Κάτι που δεν έκανε η ΕΠΟ στην περίπτωση του ΑΡΗ και δεν διευκρίνησε εξ αρχής τον διαχωρισμό ανάμεσα στις δύο εταιρίες. 

Το θέμα είναι πώς η FIFA αναγνωρίζει τον διαχωρισμό των δύο ομάδων της Πάρμα και δεν το κάνει στην περίπτωση του ΑΡΗ; Μία υπόθεση που ενδεχομένως να τεθεί υπόψιν του νομικού επιτελείου της ομάδας, εφόσον κριθεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το σκεπτικό της.

Προτεινόμενα Άρθρα