"Ο ΑΡΗΣ δεν επαιτεί, επιζητά δίκαιη μεταχείριση"

από Αντώνης Γκάτζιος

Το μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Χαμουζάς, μίλησε στην εκπομπή «ΤΡΟΪΚΑ» του Libero 107,4 για τις εξελίξεις αναφορικά με την τιμωρία του ΑΡΗ από τη FIFA.

Το μήνυμα του κ. Χαμουζάς ήταν σαφές: “Ο ΑΡΗΣ δεν επαιτεί, αλλά επιζητά δίκαιη μεταχείριση”. Αναλυτικά είπε:

“Παρακολουθώ την υπόθεση του ΑΡΗ, είμαι φίλος της ομάδας και προσπαθώ εκτιμώντας τις εξελίξεις να δω πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Νομίζω ότι υπάρχει μία ασάφεια στην ιστορία. Χθες δημοσιεύτηκε μία αντίστοιχη περίπτωση της Πάρμα. Βλέπω τον ίδιο δικαστή να παίρνει μία απόφαση ότι η Πάρμα δε χρειάζεται να καταβάλει το ποσό (σ.σ. για τον Σωτήρη Νίνη) στον Παναθηναϊκό, αφού δεν αναγνωρίζει την οφειλή της παλιάς σε σχέση με τη νέα εταιρία.

Στην περίπτωση του ΑΡΗ έχουμε μία νέα εταιρία που δεν αποτελεί συνέχεια της παλιάς. Ο ΑΡΗΣ ζητά ισονομία γιατί στο ελληνικό δίκαιο υπάρχει ασάφεια σχετικά με τις εταιρίες που επανιδρύονται. Ο ΑΡΗΣ δεν επαιτεί, θέλει να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Μη νομίζει κανείς ότι θα χαριστεί κάτι στον ΑΡΗ. Το ότι η ομάδα έλειψε για 5-6 χρόνια από τη Superleague σημαίνει ότι έχει χάσει ένα πλήθος ακαθάριστων εσόδων. Η ομάδα είχε τουλάχιστον 5-6 εκατομμύρια ευρώ ακαθάριστα έσοδα ακόμα και στις χρονιές που δεν πήγαινε καλά. Ο κύριος ζημιωμένος της εκκαθάρισης είναι ο ίδιος ο ΑΡΗΣ.

Έχω γίνει λήπτης αρκετών αρνητικών μηνυμάτων. Κάποιοι ίσως βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν το σύλλογο. Να ξέρουν ότι ο ΑΡΗΣ δεν έχει μόνο εχθρούς, αλλά και πολλούς φίλους παντού”.

Για τα όρια της ανάμιξης της FIFA σε σχέση με το ελληνικό δίκαιο:

“Πρέπει να προσδιοριστούν τα περιθώρια ανάμιξης της Πολιτείας στο πλαίσιο των νόμων σε σχέση με το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά κι αυτά της Πολιτείας σε σχέση με τη FIFA και το μνημόνιο. Εδώ δε χρειάζονται ευχολόγια. Το σωματείο πρέπει να είναι έτοιμο, και νομίζω ότι είναι, να γνωρίζει όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης απόφασης και να ζητήσει τη διευκόλυνση στα αιτήματά του. Δε νομίζω ότι είναι άδικο το αίτημα του ΑΡΗ, όταν υπάρχει καινούργια εταιρία και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο ΑΡΗΣ εξόφλησε χθες όλες τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όταν έχεις μία καινούργια και νόμιμη εταιρία που έχει καταβάλει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να εξετάσεις με προσεκτικό τρόπο και στα πλαίσια των δυνατοτήτων που σου παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο και το πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να μπορέσεις να συνδράμεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό και επίτευγμα για την ΠΑΕ η πραγματοποίηση της συνάντησης με την Πολιτεία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει βούληση από την Κυβέρνηση και τον ίδιο πρωθυπουργό να αφουγκραστεί τα προβλήματα”.

Για το ότι ο ΑΡΗΣ θέλει απλά την εφαρμογή του ελληνικού νόμου:

“Εδώ υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι, εμφανίστηκε ένας νόμος του 2018 που πρέπει να έχει αναδρομικότητα και το 2016. Αν είναι έτσι, τα δεινά δε θα σταματήσουν στον ΑΡΗ, αλλά θα έρθουν και για άλλες εταιρίες. Το ελληνικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει, ή δεν υποχρεώνει μία νέα εταιρία να πληρώσει τις οφειλές της προηγούμενης. Το δεύτερο κομμάτι που μου έχει δημιουργήσει μια εύλογη απορία είναι ότι, η ΕΠΟ έχει γνωμοδοτήσει δύο φορές στην περίπτωση του Ντουρμισάι με τρόπο διαφορετικό απ’ αυτόν με τον οποίο έρχεται σήμερα η FIFA για να επιβάλλει την ποινή. Αυτό δημιουργεί μία εύλογη απορία. Αν υπήρχε από την αρχή η συγκεκριμένη τιμωρία, θα έπρεπε η ΕΠΟ να λάβει και τις ανάλογες αποφάσεις. Αν το ανώτατο όργανο δεν μπορεί να ενημερώσει μία ΠΑΕ προκειμένου να προλάβει κάποιες καταστάσεις, μου δημιουργεί διάφορες εντυπώσεις.

Είναι σαφές ότι η FIFA παρεμβαίνει στο ελληνικό δίκαιο και θα πρέπει στα πλαίσια μιας ευνομούμενης Πολιτείας και ενός κράτους δικαίου, να υπάρχει η ανάλογη πρόβλεψη για παρόμοιες περιπτώσεις. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι μια ομάδα, είναι ένας μεγάλος αθλητικός σύλλογος, ένα κοινωνικό φαινόμενο και κίνημα. Με γνώμονα το καλό του ποδοσφαίρου και της πόλης, εκτιμώ και εύχομαι να δοθεί λύση στο δίκαιο αίτημά του. Ο ΑΡΗΣ έχει πληρώσει αμαρτίες και δεν επαιτεί, επιζητά μία δίκαιη μεταχείριση”.

Προτεινόμενα Άρθρα