Για ένα μόλις λεπτό…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Μαντσίνι και Ντιγκινί τα γκολ για την ομάδα. Ο Λιβάϊα τα τέρματα της ‘Ένωσης

Κρίμα κι άδικο. Κρίμα για αυτόν τον ΑΡΗ των χιλίων προβλημάτων φέτος, ο οποίος άγγιξε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά για μία καταραμένη στιγμή χάθηκαν όλα, με το τελικό 2-2 να βάζει τέλος στα όνειρα για την κατάκτηση ενός τίτλου. 

Το γκολ του Μαντσίνι στο 57′ έδωσε σκορ πρόκρισης στην ομάδα του Μίκαελ Ένινγκ. Η ΑΕΚ πίεζε και έχανε την μία ευκαιρία μετά την άλλη, αλλά οι γηπεδούχοι… κρατούσαν, είχαν τύχη και στις καθυστερήσεις πέτυχαν δεύτερο γκολ με τον Ντιγκινί.

Ολα άλλαξαν στο αμέσως επόμενο λεπτό, όταν ο Λιβάϊα με δεύτερη προσπάθεια σκόραρε από κοντά και έστειλε το ματς στην παράταση (2-1), όπου με ακόμη ένα γκολ (2-2) έβαλε τέλος στις ελπίδες του ΑΡΗ για πρόκριση.

Τρομερός Κουέστα, ο οποίος “εβγαζε” ό,τι μπορούσε. Μαχητής ο Σάσα και καταλυτική η παρουσία του Ντάνιελ Μαντσίνι όταν πέρασε στο ματς. Πράγματα όμως που στο τέλος δεν αποδείχθηκαν αρκετά… 

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

ΑΡΗΣ: Με Τόνσο… όπως αναμενόταν, στα χαφ – Σάσα στα μπακ και Ρόουζ στο αστόπερ

Η ενδεκάδα του ΑΡΗ δεν έκρυβε εκπλήξεις και επιβεβαίωσε τις σκέψεις των τελευταίων ημερών για το… ντόμινο αλλαγών που δημιουργεί η απουσία των Φραν Βέλεθ και Ούγκο Σόουζα. 

Ο Ρόουζ πήρε θέση δίπλα στον Δεληζήση, με τον Σάσα να οπισθοχωρεί στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Κορχούτ επανήλθε στην ενδεκάδα και ξεκίνησε αριστερά, με τον Κουέστα να είναι κάτω από τα δοκάρια. 

Ο Τόνσο πήρε  εν τέλει ψήφο εμπιστοσύνης και βρέθηκε στα χαφ δίπλα στον Ματίγια. Γκάμα-Φετφατζίδης στα επιθετικά άκρα και ο Ιντέγε με τον Λάρσον στην κορυφή της επίθεσης. 

ΑΕΚ: Με… Μπακάκη και τετράδα στην άμυνα – “Μέσα” Σιμόες και Βέρντε

Ο Μάσιμο Καρέρα διατήρησε την τετράδα στα μετόπισθεν, με τον Μπακάκη να κάνει την έκπληξη και κόντρα στις προβλέψεις να ξεκινάει στο δεξί άκρο. Ο Τσιγκρίνσκι ήταν το νέο πρόσωπο στα στόπερ, δίπλα στον Σβάρνα, με τον Λόπες σε ρόλο αριστερού μπακ/

Στα χαφ, ο Σιμόες πήρε την θέση του Σιμάνσκι και ξεκίνησε δίπλα στον Κρίστισις και τον Μάνταλο. Βέρντε-Λιβάϊα ήταν οι δύο εξτρέμ -δεξιά και αριστερά- με τον Ολιβέιρα να παίρνει θέση στην κορυφή της επίθεσης αντί του Αραούχο.

Ο Μπάρκας στο τέρμα, Μπακάκης και Λόπες θα είναι οι πλάγιοι μπακ, με τους Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα στο κέντρο της άμυνας. Σιμόες, Κρίστισιτς και Μάνταλος θα είναι η τριάδα του κέντρου. Βέρντε-Λιβάϊα στα εξτρέμ και ο Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Μαζεμένοι και οι δύο στο ξεκίνημα 

Η ΑΕΚ ήταν αναμενόμενο ότι θα ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο. Να περιμένει πίσω δηλαδή και να κυνηγάει κάποια φάση στο ανοικτό γήπεδο. Κάτι που γνώριζε ο ΑΡΗΣ, με αποτέλεσμα να μην ρισκάρει ούτε αυτός στα πρώτα λεπτά. Σε ένα παιχνίδι με ρυθμό αλλά χωρίς τελικές. 

Τελική ο “Φέτφα” και… τέλος

Η πρώτη και μόνη καλή στιγμή του ΑΡΗ στο πρώτο μέρος, σημειώθηκε στο 18ο λεπτό. Το λάθος στην άμυνα της ΑΕΚ… έφερε την μπάλα στον διεθνή εξτρέμ, με το σουτ του να κοντράρει στον Μπακάκη και τον Μπάρκα να μπλοκάρει με δυσκολία. 

Πελαγοδρόμισε αμυντικά αλλά είχε… Κουέστα

Η Ένωση πήρε τα ηνία του ματς μετά το 18′ και εκμεταλλευόμενη τα κενά σε άξονα και αριστερή πτέρυγα έφτανε σχετικά εύκολα στην περιοχή του ΑΡΗ. Είτε στο σετ παιχνίδι είτε στις αντεπιθέσεις. 

Οι γηπεδούχοι είχαν ξεκάθαρο θέμα ανασταλτικά, είχαν όμως τον Κουέστα για να συμμαζεύει την κατάσταση στα μετόπισθεν. Ο Ισπανός ήταν εκεί όποτε χρειαζόταν, σταματώντας δύο καλές στιγμές του Βέρντε (20′, 24′) και μία του Ολιβέιρα στο 30ο λεπτό. 

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της Ένωσης χάθηκε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Ολιβέιρα εξ επαφής να στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ. 

Μπήκε ο Μαντσίνι, βρήκε το γκολ ο ΑΡΗΣ! 

Ο Ένινγκ έστω και κάπως αργά διόρθωσε την λάθος επιλογή του Λάρσον, ρίχοντας στο ματς τον Μαντσίνι στο 59′. Και δεν χρειάστηκε παραπάνω από δέκα λεπτά για να τον δικαιώσει ο Αργεντινός. 

Στο 57′ ο Φετφατζίδης βρήκε εξαιρετικά τον 23χρονο άσσο και αυτός από κοντά σκόραρε για το 1-0 στο 57ο λεπτό. 

Φουλ επίθεση από την ΑΕΚ – Κουέστα και… τύχη κρατούσαν το 1-0

Ο Καρέρα άρχισε να βγάζει από την φαρέτρα του ό,τι καλύτερο είχε επιθετικά. Αραούχο, Αλμπάνης πέρασαν στο ματς και βοήθησαν στην επιθετική ανάταση της ΑΕΚ, με την μεγάλη ευκαιρία όμως να έρχεται από τον Σιμόες αλλά η κεφαλιά του στο 75′ βρήκε στο δοκάρι και στη συνέχεια μάζεψε ο Κουέστα. Ο Ιβηρας κίπερ ήταν “παρών” και στο 88′, πέφτοντας στην αριστερή του γωνία για να διώξει το δυνατό σουτ του Λιβάϊα.

Στα ουράνια με τον Ντιγκινί και το… καταραμένο λεπτό

Ο ΑΡΗΣ έφτασε σε σημείο που δεν μπορούσε καλά-καλά να κρατήσει μπάλα λόγω της πίεσης που ασκούσε η Ένωση. Σε μία από τις λίγες φορές που το κατάφερε, βρήκε και δεύτερο γκολ. Ο Ντιγκινί σκόραρε από την πάσα του Μαντσίνι, στις καθυστερήσεις, στέλνοντας τους πάντες στα ουράνια. Για λίγο όμως.

Ενα λεπτό πριν το φινάλε ο Λιβάϊα έπιασε στον ύπνο της άμυνα με κοντινή προσπάθεια. Ο Κουέστα απομάκρυνε αλλά όχι δυνατά, με τον Κροάτη στην επαναφορά να βρίσκει δίχτυα και να στέλνει το ματς στην παράταση.

Ο ΑΡΗΣ είχε την επιλογή του τρίτου γκολ αλλά και των πέναλτι, δείχνοντας όμως αποσυντονισμένος από την εξέλιξη του ματς. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Ένωση για να βρει ακόμη ένα κενό στην άμυνα και έτσι ο Λιβάϊα με δεύτερο γκολ να βάλει τέλος στις ελπίδες πρόκρισης που υπήρχαν.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντάμνι Μακέλι
ΒΟΗΘΟΙ: Μάριο Ντικς, Χέσελ Στέγκστρα
4ος: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ VAR: Γιόακιμ Κάμφιους
ΒΟΗΘΟΣ VAR: Πολυχρόνης Κωσταράς

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 81′ Ματίγια, 84′ Μαντσίνι, Μπα 120’+2’/54’Σιμόες,  93′, 120’+1′ Μάνταλος, 102′ Ολιβέιρα
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 120’+1′ Μάνταλος
ΓΚΟΛ: 57′ Μαντσίνι,90’+4′ Ντιγκινί/90′ +5′, 101 Λιβάϊα

ΑΡΗΣ (Μίκαελ Ένινγκ): Κουέστα, Κόρχουτ, Δεληζήσης, Ρόουζ, Σάσα, Ματίγια, Τόνσο (96′ Μαρτίνες), Γκάμα (89′ Ντιγκινί), Φετφατζίδης (78′ Μπα), Λάρσον, (49′ Μαντσίνι) Ιντέγε.

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Λόπες (65′ Χουλτ), Μπακάκης (46′ Μπακάκης), Τσιγκρίνσι, Σβάρνας, Κρίστισιτς (74′ Αραούχο), Σιμόες, Μάνταλος, Λιβάϊα (111′ Σιμάνσκι), Βέρντε (65′ Αλμπάνης), Ολιβέιρα.

Προτεινόμενα Άρθρα