Σαν σήμερα η επική πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ! (vid)

από AllAboutARIS

Ο καλύτερος τρόπος να κλείσει η "χρυσή" δεκαετία και μία Εθνική Ελλάδος που παραμένει αλησμόνητη μέχρι και σήμερα.

Η συμπλήρωση έξι χρόνων από την μέρα που η ομάδα του Φερνάντο Σάντος νικάει την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Για ακόμη μία διοργάνωση, η Ελλάδα έγραφε ιστορία!

“Στην Ελλάδα θα περιμένουν όλοι το τελευταίο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού κι αυτό μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση” έλεγε λίγα λεπτά με την ισοπαλία με την Ιαπωνία, ο Γιώργος Καραγκούνης, χωρίς κανείς να πιστεύει τι θα ακολουθήσει 4 μέρες μετά.

Σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου του 2014, η Εθνική Ελλάδος επικρατεί με 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην επόμενη φάση του παγκοσμίου κυπέλλου. Μία εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σαμαρά, ένας διασυρμός της Ιαπωνίας από την Κολομβία στο άλλο παιχνίδι και η Εθνική ομάδα στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, έτοιμη για μία τρελή πορεία. Επόμενη αντίπαλος η Κόστα Ρίκα και 11 εκατομμύρια άνθρωποι, στο απόγειο της ηδονής!

Παιχνίδι για γερά… νεύρα!

Η εξέλιξη του παιχνιδιού έδειχνε στην χώρα μας ότι δεν θα είχε εύκολο βράδυ, αφού εκτός από το γεγονός ότι χρειαζόταν μόνο την νίκη για την πρόκριση, απέναντι σε μία ομάδα που αποτελούταν από τους κορυφαίους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές (Τουρέ, Ντρογκμπά κλπ.), είχε και άλλα ζητήματα. Με τον Κώστα Κατσουράνη να είναι τιμωρημένος λόγω της κόκκινης κάρτας στο προηγούμενο παιχνίδι, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα στερηθεί δύο ακόμα βασικά στελέχη μέχρι το 12ο λεπτό του αγώνα. Ο πρώτος ήταν ο Ορέστης Καρνέζης, μόλις στο 8ο λεπτό, αφήνοντας τον Παναγιώτη Γλύκο να κρατήσει “καθαρά” τα καρέ των “γαλανόλευκων” ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, τραυματίας αποχωρεί και ο Παναγιώτης Κονέ.

Ωστόσο, την θέση του στην αναμέτρηση θα πάρει ο Ανδρέας Σάμαρης, ο άνθρωπος που θα συνεργαστεί άψογα με τον Γιώργο Σαμαρά και θα βάλει την Εθνική μπροστά στο σκορ στο 42ο λεπτό. Η κατάσταση ισούταν με πρόκριση αφού το ημίχρονο στο άλλο ματς, ήταν στο 1-1. Μόνιμη πίεση των Αφρικανών και μία Ελλάδα από “ατσάλι” μέχρι το 74ο, όταν ο Γουίλφριντ Μπόνι, θα καταφέρει να ταρακουνήσει το πλεκτό της ελληνικής πλευράς. Όλα “έσβησαν” μέχρι να πατήσει ξανά τον διακόπτη ο διαιτητής Κάρλος Βέρα, ο οποίος θα δει την ανατροπή του Γιώργου Σαμαρά στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού και θα δείξει την άσπρη βούλα. Μία ολόκληρη χώρα κοιτούσε αποσβολωμένη την πορεία της μπάλας από την στιγμή που ήταν καρφωμένη στο έδαφος μέχρι την κατάληξή της, στο βάθος της εστίας του Μπάρι. Ο εκτελεστής ακούει στο όνομα Γιώργος Σαμαράς και η εθνική είναι στην φάση των “16”.

Ασταμάτητα ρεκόρ…

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η εθνική Ελλάδας, κατάφερε στην τρίτη της παρουσία σε τελικά Μουντιάλ, να γράψει ιστορία. Εκτός από την πρώτη της πρόκριση, οι 4 βαθμοί, είναι περισσότεροι από όσους είχε συλλέξει στις άλλες δύο προσπάθειες της σε τελικά Μουντιάλ. Στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994, στην Αμερική τερμάτισε με μηδέν βαθμούς και στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, ολοκλήρωσε την φάση των ομίλων με τρεις πόντους. Μάλιστα, στο τελευταίο, είχε πανηγυρίσει και την πρώτη της νίκης στην ιστορία της σε Μουντιάλ, κόντρα στην Νιγηρία. Ένα ακόμη στατιστικό που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία της Ελλάδας, είναι ότι ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες δεν υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου όπως Ιταλία, Αγγλία ενώ απουσίαζε και η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης αλλά και δύο φορές νικήτρια του UEFA Euro, Ισπανία.

πηγή: sport-fm.gr

Προτεινόμενα Άρθρα